söndag 27 september 2015

Grönkålschips - Smart snacks


Har du testat Grönkålschips? Om inte så gör det vet ja. Enkelt, hälosamt och kanongott!

Grönkålschips är trevligt att ha som tilltugg till ett glas mousserande innan middagen, men går likväl att ha som snacks i tv-soffan.

Dessutom kan det användas som läcker crunchig smaksättare och topping på sallader och fisk.

Såhär enkelt gör man dem.

Grönkålschips
4 port.

Några stora stjälkar grönkål eller färdigplockad i påse, 300 gram
Salt
1/2 dl kallpressad olivolja
ev. citronsaft

1. Riv av stjälkarna från grönkålen och riv den i mindre bitar.

2. Massera in oljan, saltet och eventuellt citronsaften och fördela bladen jämnt på en plåt.

3. Rosta grönkålen mitt i ugnen i 175 grader så de blir knapriga och krispiga, cirka 10-15 min.



Vi gjorde missen härhemma att lägga ut ett tjockt lager så de blev lite brända, så var observant med att lägga ut grönkålsbladen jämnt på plåten.

Buon Apetito

tisdag 22 september 2015

Chokladboll som bästa "livboj"

Ikväll har jag uppföljningsträff med höstens fantastiska gäng kursdeltagare.

Förutom att följa upp de två veckor som passerat kommer jag att motivera och vägleda dem vidare, göra dem tryggare i sin olika val de ställs inför och lära sig göra smarta utbyten av livsmedel och fina justeringar så de håller sig väl på banan.

Vi kommer också prata motion och matens betydelse för träningsresultatet.

Jag bjuder på Chokladbollar och PUKKA te som båda tingen kan komma att bli finfina "livbojar" när man står inför frestelser. Perfekta att ha i frysen att ta fram när man får oväntat besök ;-).

En favorit i repris.


CHOKLADBOLLAR
Lyxiga bollar som är perfekta till kaffet eller favorit te´t som mellis eller gofika
 
Till 8 personer behöver du:

1,5 dl cashewnötter
1,5 dl sötmandel
4-6 msk psylliumfrön
3-4 msk kakao
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl torkade blåbär
Kokosflingor alternativt Blåbärspulver att rulla dem i eller inget alls

1 sats = 16 bollar. 2 bollar = 1 mellanmål


Tillagningsinstruktioner:

Mixa alla ingredienser. Blanda i vatten så att konsistensen blir formbar och inte torr och smulig. Räkna med drygt 0,5 dl vatten till denna sats. Rulla därefter 5-kronorsstora bollar.

Receptet är hämtat från boken "Diabetes - du kan själv påverka" av Kristina Andersson, grundare av isodieten. 

Lycka till med baket!

Lägg gärna in en kommentar om du hittar på en ny smarrig modifikation av ovan recept.

söndag 13 september 2015

Stockholm halvmarathon gav mersmak

Igår genomförde jag mitt första löplopp. Stockholm halvmarthon. Läckert!

För ett år sedan genomförde jag förvisso mitt absolut första lopp men där var ett och annat hinder inblandat ;-). Tough Viking 15 km med 27 hinder. Då var vi ett team på 7 personer, inget tidsmål, utan målet var att komma i mål. Jag skulle nog säga att vi var det gänget som hade roligast på banan.
Helt klart ett lopp jag rekommenderar för den som gillar utmaningar, att köra som par eller grupp.

Ett rent löplopp såsom detta med ett rätt tufft uppsatt tidsmål blir lite annorlunda, mer målinriktat.

Jag och min livskamrat, som båda älskar att träna, har nu när barnen blivit större och klarar sig en stund på egen hand tagit upp träningen tillsammans igen. Det ger mer utrymme för gemensam fritid och är kul. Man blir varandras drivkraft i träningen och enkelheten när man lever under samma tak är att man inte behöver bestämma tider utan bara fånga upp tillfällen som ges till träningen, - Nu kör vi!

För sex veckor sedan bokade min Jörgen oss till loppet för att kicka igång oss ordentligt. Det blev snabba ryck med att komma igång med löpningen på allvar. En sex veckors aktivitetsplan sattes upp.

Vi utvecklades snabbt och det kändes riktigt bra.

Jörgen är betydligt starkare än jag och har dessutom som gammal elitidrottare den där mentala kapaciteten som krävs för att jobba vidare när man vill ge upp. Det har motiverat mig i vår träning tillsammans, att pressa ribban och inte bara arbeta kvar i bekvämlighetszonen, även att jag har en hel del kvar att jobba på här. För det är fortsatt bra skönt :-).

Jag hade oturen att få halsont veckan innan loppet så huvudfokus sista veckan har varit att vila och kurerar mig med allt tänkbart medikament så känslan när vi for upp till Stockholm igår var ”vi får se hur kroppen reagerar”…

Vi for upp tillsammans med Sten som är en inbiten duktig löpare vilket gav extra pepp och taggade till ordentligt i Kungsträdgården innan uppstart tillsammans med alla andra löpare.


Är grymt nöjd över min prestation! Klarade målet med nästan två minuters marginal!

21 098 meter genom Stockholms vackra stad, tog jag mig i mål med en sluttid på 1:43:05
Snittade 4:53 min/km
Den där KÄNSLAN!

Trots att Jörgen kunnat ta en egen tid på runt 1,38 så valde han att vara min ”hare” och drivkraft loppet igenom. Tror inte jag klarat att hängt i så pass bra utan honom, så värdefull!

Men nästa lopp ska han så klart få visa vad han går för och jag är helt övertygad om att jag hittar en annan ”hare” om inte annat kommer jag helt klart ta rygg på farthållaren som ligger på nivån över min ”egentliga” kapacitet ;-).

Återigen vill jag tacka för alla hejarop under dessa veckor. Det är också något som varit oerhört betydelsefullt, för vem vill svika er alla ;-). Ni var bästa hejarklacken i mitt huvud loppet igen!

Loppet kändes förövrigt bra rakt igenom och redan efter målgång kände jag direkt: Det här vill jag göra om! Och snäppa upp ytterligare en nivå, såklart ;-).

Alla ni övriga 16 263 löpare – GRYMT bra jobbat!!!

”Don´t compare yourself to others. Compare yourself to the person from yesterday”

onsdag 9 september 2015

Matkärlek med Rostbiff & Rödbetor

Igår startade jag upp min 16:e kurs i Isodieten. Låter som jag är uråldrig, eller hur :-)!?

Gillar kostfilosofin som går hand i hand med min egen och har trofasta anhängare så då tycker jag man ska låta bollen rulla vidare.

Blir såklart extra inspirerad när jag drar igång en kurs och i och med att min egen matinspiratör härhemma sett mina framtagna receptböcker och kompendier och låtit sig lockats av dem, så blev jag överraskat bjuden på just en middag ala isodieten ikväll med en egen touch av matkärlek ;-).

Sååå god, så den vill jag såklart dela med mig av.

Rostbiff med ugnsbakade rödbetor och rödvinssky, 4 port.
1 port. ca. 400 välbalanserade näringsrika kcal
800 gram rostbiff
700 gram rödbetor
1 knippe färsk oregano (använd torkad om du inte har färsk hemma)
Jörgen använde också färsk rosmarin.

2 msk olivolja
Salt och peppar

Rödvinssky:
2 dl rött vin
1 dl vatten
3 msk oxfond
1 tsk honung

Tillagningsinstruktioner
Sätt ugnen på 150 grader. Skär rödbetorna i bitar och lägg dem i en ugnsfast form.  Häll på olivolja, färsk oregano och salta och peppra.  Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn rostbiffen ordentligt runt om. Salta och peppra. Lägg rostbiffen i formen tillsammans med rödbetorna. Kör i ugnen ca 30 minuter, eller tills köttet har en innertemperatur om 58 grader.  Koka upp alla ingredienser till rödvinsskyn i en kastrull. Sänk värmen och reducera till hälften. Smaka av med salt och peppar.

Receptinspiration från: Isodieten

Jörgen valde att smula fetaost på som ”extraextra” ;-).

tisdag 1 september 2015

Uppladdning Tjejmilen


Tiden rusar på och årets tjejfest närmar sig med stormsteg.


Den 32 upplagan av tjejmilen. Loppet avgörs på Gärdet och Djurgården i Stockholm nu på lördag den 5 september. Första start kl 13.00. Banan mäter exakt 10 000 meter och är en relativt flack bana runt vackra Djurgården.

För att ladda upp ordentligt bör du äta regelbundet och varierat - balanserat. Du bör med andra ord få i dig utav alla näringsämnen, både proteiner, fett och kolhydrater. Kroppen kan liknas med en bil och en bil behöver ju bränsle. Tankar du för lite kommer du inte ända fram till mål och tankar du fel så kan det bli tvärstopp. Tänk därför på att ha ordentligt med bränsle - ät och drick ordentligt och se till att vara frisk och ordentligt utvilad.

Gör inga kostomställningar precis innan loppet och testa inte på någon ny diet eller sportdryck på dagen D, då magen kan slå bakut. Ät som vanligt men var lite extra uppmärksam på att du just får i dig ordentligt med energi och näring samt vätska.

Dagarna innan loppet kan du öka lite på kolhydratintaget och då menar jag inte att du ska vräka i dig pasta och bröd. I det fall skulle du förmodligen bara känna dig tung och uppsvälld när startskottet går. Vad du kan göra är att t.ex. smyga in lite banan och russin i yoghurten. Men börja som sagt var inte experimentera för mycket, då du inte vet hur magen din reagerar.

Att ta vätskeersättning (som t.ex. Resorb) under veckan kan vara bra och framför allt kvällen innan och på tävlingsdagens morgon.

Morgonen före loppet: Drick ett glas med vätskeersättning och kaffe/te om du normalt sett dricker det och varför inte lyxa till det med ett glas rödbetsjuice. Ät en rejäl frukost men försök att utesluta fibrer (framförallt om du inte är van vid det), för mycket fett, syrliga frukter och starka kryddor vilka kan orsaka magproblem. Startar du lite senare på dagen ska ett intag till in, en lättare lunch som t.ex. keso med banan och russin eller varför inte en matig sallad.

Hur nära inpå loppet just du bör äta är individuellt och bör testas fram av var individ, men generellt skulle jag säga 2-3 timmar innan.

Löparmage är något som stör många och ger loppet en tråkig upplevelse då tankarna enbart går till att hitta närmsta bajamaja… För att minska risken för att få dessa besvär rekommenderar jag:

- Minska ner på fibrer eller uteslut dem samma dag som loppet och gärna ett par dagar innan.

- Undvik gluten, oavsett du är glutenintollerant eller ej, framförallt dagen innan och dagen inför loppet. Gluten finns i vete, råg och korn.

- Testa inga nya livsmedel!

- Undvik sportdryck och gel innan start. Detta ska tas under loppet, OM du testat det innan vill säga. Ej nödvändigt på lopp som ej överstiger milen skulle jag säga.

- Drick ingen form av alkohol dagarna innan loppet eller samma dag.

En mil är inte att underskatta. Det har hänt att kollapser har skett på grund av dåligt vätskeintag. Börja dricka dagarna innan, bra tips är som tidigare sagt resorb (finns på apotek och livsmedelbutiker), detta ger rikligt med mineraler som minskar risk för vätskebrist.

Rödbetsjuice innehåller en massa nyttigheter och kan öka din prestation. Personligen är jag ”kär” i just rödbetor och äter dem i stort sett dagligen i middagssalladen. Att det sedan kan göra att jag presterar bättre på Stockholm halvmaran som väntar mig om ett par veckor gör ju inget ;-).

Undvik enbart vatten då det spär ut saltnivåerna i kroppen och kan orsaka hyponatremi som liknar symptomen för vätskebrist.

Undvik att dricka så mycket samma dag som loppet går då det ger onödiga toabesök. Drick lite på varje vätskekontroll. Har du svårt att få i dig vätskan, drar ner på tempot och se till att få i dig innehållet. Detta tjänar du på i längden. Extra viktigt om det är varmt såklart.

Efter loppet!

Sträck på dig och var stolt - Du har klarat en mil!

Se till att få i dig något snabbt direkt efter loppet, för att påskynda återhämtningen. Kroppens immunförsvar är nämligen försämrat och behöver energi för att reparera skador och minska risk för bland annat förkylningar.

Njut av något gott i gröngräset innan ni ger er av för att fira er prestation på riktigt!

Stort lycka till alla ni som tar er runt på lördag och kom ihåg att ni alla är vinnare!

Se det som en rolig folkfest att njuta utav och HA KUL!

Att ni ska springa ”snyggt” behöver jag väl inte nämna, hihi ;-)