tisdag 1 september 2015

Uppladdning Tjejmilen


Tiden rusar på och årets tjejfest närmar sig med stormsteg.


Den 32 upplagan av tjejmilen. Loppet avgörs på Gärdet och Djurgården i Stockholm nu på lördag den 5 september. Första start kl 13.00. Banan mäter exakt 10 000 meter och är en relativt flack bana runt vackra Djurgården.

För att ladda upp ordentligt bör du äta regelbundet och varierat - balanserat. Du bör med andra ord få i dig utav alla näringsämnen, både proteiner, fett och kolhydrater. Kroppen kan liknas med en bil och en bil behöver ju bränsle. Tankar du för lite kommer du inte ända fram till mål och tankar du fel så kan det bli tvärstopp. Tänk därför på att ha ordentligt med bränsle - ät och drick ordentligt och se till att vara frisk och ordentligt utvilad.

Gör inga kostomställningar precis innan loppet och testa inte på någon ny diet eller sportdryck på dagen D, då magen kan slå bakut. Ät som vanligt men var lite extra uppmärksam på att du just får i dig ordentligt med energi och näring samt vätska.

Dagarna innan loppet kan du öka lite på kolhydratintaget och då menar jag inte att du ska vräka i dig pasta och bröd. I det fall skulle du förmodligen bara känna dig tung och uppsvälld när startskottet går. Vad du kan göra är att t.ex. smyga in lite banan och russin i yoghurten. Men börja som sagt var inte experimentera för mycket, då du inte vet hur magen din reagerar.

Att ta vätskeersättning (som t.ex. Resorb) under veckan kan vara bra och framför allt kvällen innan och på tävlingsdagens morgon.

Morgonen före loppet: Drick ett glas med vätskeersättning och kaffe/te om du normalt sett dricker det och varför inte lyxa till det med ett glas rödbetsjuice. Ät en rejäl frukost men försök att utesluta fibrer (framförallt om du inte är van vid det), för mycket fett, syrliga frukter och starka kryddor vilka kan orsaka magproblem. Startar du lite senare på dagen ska ett intag till in, en lättare lunch som t.ex. keso med banan och russin eller varför inte en matig sallad.

Hur nära inpå loppet just du bör äta är individuellt och bör testas fram av var individ, men generellt skulle jag säga 2-3 timmar innan.

Löparmage är något som stör många och ger loppet en tråkig upplevelse då tankarna enbart går till att hitta närmsta bajamaja… För att minska risken för att få dessa besvär rekommenderar jag:

- Minska ner på fibrer eller uteslut dem samma dag som loppet och gärna ett par dagar innan.

- Undvik gluten, oavsett du är glutenintollerant eller ej, framförallt dagen innan och dagen inför loppet. Gluten finns i vete, råg och korn.

- Testa inga nya livsmedel!

- Undvik sportdryck och gel innan start. Detta ska tas under loppet, OM du testat det innan vill säga. Ej nödvändigt på lopp som ej överstiger milen skulle jag säga.

- Drick ingen form av alkohol dagarna innan loppet eller samma dag.

En mil är inte att underskatta. Det har hänt att kollapser har skett på grund av dåligt vätskeintag. Börja dricka dagarna innan, bra tips är som tidigare sagt resorb (finns på apotek och livsmedelbutiker), detta ger rikligt med mineraler som minskar risk för vätskebrist.

Rödbetsjuice innehåller en massa nyttigheter och kan öka din prestation. Personligen är jag ”kär” i just rödbetor och äter dem i stort sett dagligen i middagssalladen. Att det sedan kan göra att jag presterar bättre på Stockholm halvmaran som väntar mig om ett par veckor gör ju inget ;-).

Undvik enbart vatten då det spär ut saltnivåerna i kroppen och kan orsaka hyponatremi som liknar symptomen för vätskebrist.

Undvik att dricka så mycket samma dag som loppet går då det ger onödiga toabesök. Drick lite på varje vätskekontroll. Har du svårt att få i dig vätskan, drar ner på tempot och se till att få i dig innehållet. Detta tjänar du på i längden. Extra viktigt om det är varmt såklart.

Efter loppet!

Sträck på dig och var stolt - Du har klarat en mil!

Se till att få i dig något snabbt direkt efter loppet, för att påskynda återhämtningen. Kroppens immunförsvar är nämligen försämrat och behöver energi för att reparera skador och minska risk för bland annat förkylningar.

Njut av något gott i gröngräset innan ni ger er av för att fira er prestation på riktigt!

Stort lycka till alla ni som tar er runt på lördag och kom ihåg att ni alla är vinnare!

Se det som en rolig folkfest att njuta utav och HA KUL!

Att ni ska springa ”snyggt” behöver jag väl inte nämna, hihi ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar