tisdag 16 november 2010

10 min solsken om dagen ger dagsdosen...Se till att komma ut denna underbara solskensdag!

Genom att fånga solljuset blir vi inte bara piggare & gladare utan får även utav bara 10 min solsken/dag vårat dagsbehov av D-vitamin.
Vi har nämligen ett ämne i huden som omvandlas till vitamin D om vi är ute i solen. Under våra långa mörka vintrar är det dock viktigt att vi får D-vitaminer via maten. Eftersom vitaminet är fettlösligt så måste vi äta fett för att kunna ta upp det i kroppen.

Vitamin D är viktigt för att vi ska kunna bilda ben till vårt skelett. Det gör så att vi får ökad halt av kalcium och fosfor i blodet.

Brist på vitamin D göra att skelettet blir försvagat och man kan drabbas av benskörhet. Barn som får brist på vitaminet kan drabbas av rakitis (engelska sjukan).

Man forskar även om D-vitaminets betydelse för att förebygga en mängd andra allvarliga sjukdomar.

D-vitamin är som sagt ett fettlösligt vitamin som lagras i levern. Om vi får för mycket av vitamin D så kan vi få allvarliga skador. Vävnader, som lungor och njurar kan förkalkas.

Fisk, framförallt fet fisk är en riktigt bra källa.

Det finns också en del D-vitamin i ägg (i äggulan), kött och mjölkprodukter. Har du svårt att komma upp i den dagliga dosen D-vitamin via kosten och vistas inomhus mestadels denna årstid kan ett kosttillskott vara att rekommendera.

Rekommenderat dagligt intag:
Kvinnor: 7,5 mikrogram
Män: 7,5 mikrogram

Jag önskar er en härlig solskensdag allesammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar