onsdag 24 april 2013

Mat för en stark, slank, pigg och sund kropp


Låt er inspireras av hur vi som tränandes bäst boostar formen. Dessa enkla livsmedel är ett måste i vår kyl, frys och skafferi. Blev själv inspirerade av en av mina lärares, Martin Brunnbergs reportage i Fitness Lifestyle och inspirerar här vidare.

Lättkesella / Lättkvarg
 Den perfekta proteinboostern som passar till hemgjorda smoothies och kan blandas med i fil eller yoghurt. Fungerar dessutom utmärkt som mellanmål tillsammans med lite nötter och frukt och bär. Perfekt att göra en matig omelett utav. Ägg och Kesella och väl valda kryddor, voila!
Låt er inte skrämmas av att lättkesella är en ”lättprodukt” då den är identisk med den fullfeta men mindre fett;). Inga konstiga tillsatser i den! Lättvarianten innehåller dessutom mer protein än den vanliga kesellan!


Fiskkonserver - Bra protein- och fettkvalitéer

Konservburkar med fisk är ett smidigt sätt att få i sig högvärdigt protein. Väljer man dessutom feta fiskar som makrill och sardiner får man också i sig de nyttiga marina omega 3-fetterna. Eftersom fisken är konserverad bevaras de känsliga fetterna tills fisken är redo att konsumeras. Eftersom man äter benen i en sardin så utgör den också en utmärkt källa för kalcium.
Nötter och frön är lätt att ha till hands

Nötter och frön är packade med bra fetter och även protein och långsamma kolhydrater. Perfekt mellanmålsmat att ha till hands i fickan, i handskfacket eller i träningsväskan. Kör man extra långa och hårda pass kan man tillföra energi genom att äta lite nötter både under och efter träningen. Olika nötter har olika hälsofördelar: Valnötter är rika på omega-3, mandlar och hasselnötter boostar förbränningen, paranötter är en utmärkt selenkälla och pistagenötter sänker kolesterolvärden.
Hitta dina favoriter!

Observera mängden bara, då dessa finfina lirare är väldigt energitäta. En liten näve är lagom.


Ladda om med bananer
Bananer är kolhydratrika och fyller på glykogenförråden efter ett träningspass. Dessutom kommer de ju i en smart förpackning som gör dem lätta att ha med och äta utan krångel och kladd. Bananer fungerar också bra för att fylla på energi under själva passen, om du tränar länge! Dessutom är de rika på lösliga fibrer, som är bra för tarmhälsa och kolesterolvärden. Som om inte detta vore nog så är bananer också rika på magnesium och särskilt det viktiga mineralet kalium som vi lätt dräneras på när vi svettas.

Proteinpulver – perfekt när man är på språng

Proteinpulver är den perfekta nödlösningen när man snabbt och smidigt vill få i sig bra protein. Välj gärna vasslebaserat protein som har störst positiv effekt på muskeluppbyggnaden. Var också noga med att välja ett pulver med låga halter av fett och kolhydrater. Många proteinpulver har tyvärr en väldigt söt smak som kommer från articifiella sötningsmedel. Sötningsmedel kan stimulera aptiten, därför kan det vara bra att välja ett pulver med en mindre söt smak.

Testa dig fram!

Mjölk - bästa sportdrycken

Mjölk är på många sätt den perfekta sportdrycken. Faktum är att lågfettmjölk i flera studier har visat sig överträffa sportdrycker i fråga om rehydrering, ”återvätskning”, efter hårda träningspass. Dessutom bidrar mjölken med protein av hög kvalitet samt D-vitamin, kalcium och magnesium. Tillförsel av kalcium och magnesium minskar risken för akuta brister som annars försämrar prestationsförmågan och ökar risken för muskelkramper.
Personligen blandar jag mina proteindrinkar med mager mjölk, gott och smidigt!
Keso passar till allt
Keso är lätt att ha med sig och kan smaksättas på massor av olika sätt, till exempel med bär, frukt, grönsaker eller oliver etc. Keso är en perfekt proteinkälla som passar lika bra som tillbehör till huvudmål som till mellanmål och efterrätt.

Akta dig för de smaksatta varianterna och gå fullt ut för de naturella!

Ät ägg i alla former

Bra råvara som kan stöpas i många former. Ägg mättar bra och bidrar med många nyttigheter – bland annat protein, bra fetter, antioxidanter, mineralet selen och vitamin D. Ägg innehåller också vitaminet kolin, som bland annat är viktigt för leverhälsan. Kokta ägg fungerar utmärkt som träningsmat, lätt att ta med samt ha färdigkokta i kylen. Omeletter är perfekta till både frukost och mellanmål. Testa att blanda med kesella/kvarg vet ja.

NJUT av träningen mina vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar