torsdag 18 april 2013

Våra älskade bär - Vågar vi äta dem?

Det är ju tyvärr inte alla som har frysen full med egenplockade bär även om det såklart är det allra härligaste. Dessa kan vi nämligen lugnt fortsätta att äta utav.

För det har väl inte gått någon förbi att det går en smittvåg av sjukdomen hepatit A i Sverige och att misstankar riktas mot frysta bär. Smittkällan är dock inte kartlagd.
För säkerhets skull rekommenderar därför Livsmedelsverket att djupfrysta, köpta bär kokas innan de äts. Bären ska koka en minut, då dör viruset. Rådet är tillfälligt tills man vet var smittan kommer från.

Jag redogör det hela i dagens blogginlägg i form av frågor och svar, sen är det upp till var och en att avgöra huruvida man vill äta bären eller ej.

Jag har mina bärtokiga småtjejer härhemma som gärna äter frysta bär som snacks, men det går även fint med infryst färsk annans i bitar vilket känns lite tryggare tills allt är utrett.


Frågor och svar:

Vilka bär ska kokas?
Ni råds endast till att koka de frysta, köpta bären. Egenplockade bär kan ni lugnt fortsätta äta utav.

Gäller rådet att koka även färska bär som säljs nu?
Nej, endast frysta, köpta bär.
Gäller detta även frysta bär som är plockade i Sverige?
Rådet gäller alla köpta, frysta bär även att man inte tror att smittan kommer från vildplockade bär som exempelvis blåbär och lingon.

Hur är det med bär i andra produkter till exempel torkade bär i müsli eller bär i smoothies man köper i affären? Kan de vara smittade?
Torkade bär smittar inte. Om smoothies kan smitta beror på om bären kokats upp innan de använts. Fråga där du köper din smoothie om du vill vara på den säkra sidan.

Är det ofarligt att äta bären om man är vaccinerad?
Om man är vaccinerad mot hepatit A är man skyddad.

Hur vet man om man är smittad?
De först symtomen är feber huvudvärk illamående kanske diarré och kräkningar. Efter några dagar kan man bli gul på huden.

Jag äter smoothies med frysta bär varenda dag, bör jag gå och testa mig?
Om du inte är sjuk efter att ha ätit behöver du inte testa sig. Blir du däremot sjuk med de symtom som beskrivs på Smittskyddsinstitutets webbplats bör du söka sjukvård.
Jag är gravid och äter frysta köpta bär dagligen. Hur påverkar det fostret om jag skulle ha blivit smittad av hepatit a?
Hepatit A påverkar inte fostret, enligt information från Smittskyddsinstitutet.

Hur lång tid tar det mellan att man smittas och att sjukdomen bryter ut?
Det tar 2-6 veckor.

Är hepatit A en sjukdom som går över eller är det något man får leva med?
Det är en allvarlig sjukdom där man ofta är sjuk ganska länge med påverkan på levern och långvarig trötthet. Däremot blir man inte kroniskt sjuk eller smittsam utan är immun mot sjukdomen i fortsättningen.

Jag har ett paket bär i frysen sedan ett år tillbaka - vågar jag tina upp och använda dem nu?
Man vet inte hur länge bär kan ha förorenats, så tills vidare ger man rådet att koka alla frysta, köpta bär.

Jag har mycket köpta frysta bär i frysen. Kan man koka dem och frysa in dem på nytt för att bli av med smittan?
Ja, så kan man göra.

Jag äter frysta köpta hallon varje morgon som jag tinar i kylen kvällen innan. Är det OK att fortsätta så?
Tills vidare ger vi rådet att för säkerhets skull koka alla frysta bär innan man äter dem.

Behöver jag städa ur frysen där bären legat? Kan smittan spridas till andra varor i frysen? Nej, bären ligger i förpackningar och viruset kan inte spridas utanför förpackningen

Hur ska man koka bären – i vatten?
Enklast är nog att lägga bären i en kastrull, koka upp och låta dem koka i en minut.

Går det att äta kakor med bär som bakats i ugnen?
Ja, det går bra.

Kan jag mikra bären i mikrovågsugnen istället för att koka dem? I så fall hur länge?
Det räcker inte att tina bären i mikron och det är överhuvdtaget svårt att få en jämn ”kokningseffekt” i mikrovågsugnen. Därför är det bättre att koka bären.

Det dröjer ju tyvärr ett tag innan de färska svenska bären mognar. Hur länge ska jag hålla på att koka bären innan faran är över?
Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta. Smittspårningsarbetet kan resultera i att man hittar smittkällan eller så måste man vänta tills utbrottet gått över.

Hur kan smittan finnas kvar om bären är frysta?
Smittan sprids med virus som klarar sig i fryst tillstånd. Man måste koka dem för att virusen ska dö.
Jag läste att jordgubbar är mest smittade, varför?
I Danmark finns det misstankar om att jordgubbar kan vara smittkällan, men det är inte säkert och därför ger man även i Danmark rådet att koka alla köpta frysta bär.

Varifrån kommer de smittade bären, vilket land?
Tyvärr vet man inte det ännu. Man vet bara att den intervjustudie som gjorts i Danmark pekar på att de insjuknade hade ätit köpta, frysta bär.

Läs mer på Smittskyddsinstitutets webbplats.

Håll ut mina vänner, snart får vi plocka våra svenska bär igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar