onsdag 10 april 2013

Träning före frukost

Skulle jag inte börja jobba med kunder och grupper med ottan varje morgon så skulle jag helt klart välja att lägga min träning på morgonen, morgonmänniska som jag är.
Det är en fantastisk start, att framförallt komma ut, och suga in den friska kalla morgonluften när det är alldeles tyst och stilla. Underbart!!

Att ta mina BungyPump eller en liten löptur på lördag och söndagmorgon om jag vaknar tidigt innan familjen gått upp är en kanonskön och lyxig rutin jag mer än gärna väl förankrar. Att sedan komma in och äta favoritfrukosten tillsammans med familjen blir förstås pricken över i:et.

Jag väljer högst sällan att äta frukost innan morgonträningen. Möjligen sträcker jag mig till att ta en proteindrink eller lättkesella & bär om jag ska köra ett extra hårt pass eller om jag känner mig lite orkeslös av för lite sömn (vanligt förekommande som småbarnsmor…).

Ni har säkert alla hört talas om att träning före frukost är bra för fettförbränningen och att lågintensiv träning bränner mer fett. Hur ligger det till egentligen? Tänkte reda ut begreppen för er och hur man kan tänka kring fettförbränning och träning på fastande mage.

Att frukosten är dagens viktigaste mål hoppas jag ni alla är ense med mig. Sen om man aktivierar sig innan spelar mindre roll, bara man inte hoppar över den.
Efter en natts sömn är blodsockret lågt och våra glykogenlager tömda. Det som kan vara en fördel med träning före frukost är just att blodsockret är lågt och därmed också insulinnivåerna låga då de ju går hand i hand med blodsockret. Ju lägre insulinnivårerna är desto större är förutsättningarna för att bränna fett under passet.

Det har länge varit omdiskuterat huruvida fettförbränningen påverkas vid träning före frukost. Fettförbränningen ökar något, absolut.

Att rekommenderas, om man är morgonmänniska eller kan tänkas bli, är att ta en morgonpromenad på tom mage (glas vatten för att få igång cirkulationen), då intensiteten i regel är så pass låg att kroppen bränner mestadels fett. Men var lite försiktig för vid en högre intensitet börjar kroppen lätt ge sig på vår värdefulla muskelmassa. Att träna hårt, framförallt under längre tid än en timme, innan frukost är därför inget att rekommendera!

I slutändan mina vänner, så är det allra viktigaste att fokusera på att hitta de bästa lösningar för just din vardag och vad som känns och fungerar bäst för just din kropp.

Fundera på när du vill och kan lägga in dagens aktivitet och få in den till rutin dag för dag.
Att möta soluppgången under en morgonpromenad gör allas själar gott.

Den bästa träningen är den som blir av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar