tisdag 29 oktober 2013

Vi testar matkasse...


Jörgen tog initiativet att testa Ica Maxis Inspirationskasse för ett par veckor sedan, vilket kan vara av god idé när måltidsfantasin tryter.

+ Varor och recept står klart därhemma, bara att sätta igång att laga maten
+ Familjeaktivitet: Laga nya rätter tillsammans
+ Alla veckans rätter går att ätas dagen efter →
+ Resterna i matlådan dagen därpå, voila

-Vill man modifiera/byta ut vissa livsmedel blir det en del spill

Första måltiden vi provade, en ”svampsoppa med färskosttoast” var helt OK men för ”stabbig” för min smak, i varje fall som vardagsmat, innehållande massa vispgrädde, vitt bröd och färskost. Man blev proppmätt med svullen mage. Skulle man äta liknande rätter sju kvällar i veckan så skulle kroppen vare sig känna sig eller se särskilt trevlig ut. Den innehöll förhållandevis mycket energi per portion (600 kcal), mycket och snabba kolhydrater och lättinlagrade fetter.
Dock skulle jag lätt kunna modifiera om den efter mitt eget tycke och därmed få ett bra näringsvärde och energibalans genom att byta ut minibaguetterna till ett osötat bröd, allra helst av surdeg och/eller med hela korn etc. Förpackningen med vispgrädde till en magrare matlagningsgrädde, utan några tillsatser såklart. I övrigt behålla receptet precis som det var.
Japp, så ska jag göra den nästa gång.

Andra rätten vi provade, ”Sötsur fläskytterfilé med ris” föll helt i min smak. Jag valde dock att äta den utan riset i en stor skål med pinnar. En modifiering man lätt kan göra om man äter middagen sent och inte vill få i sig så stora mängder kolhydrater innan man ska lägga sig, vilket påverkar sömn och förbränning negativt.

Så till den tredje rätten som föll oss mest i smak och som vi gjort ett par gånger nu, som jag tänkte bjuda er på;).

Halstrad lax med grönärtsguacamole

 
Här modifierar vi om den och byter ut potatisen till mathavre.
 
Ett läckert recept där rejäla laxfiléer halstras och serveras med ugnsrostad sparrispotatis och färgsprakande grönärtsguacamole av gröna ärter, lök, paprika och olivolja. Matigt, hälsosamt och supergott!


Ingredienser för 4 personer:
900 g potatis
2 msk olivolja
salt och peppar
250 g gröna ärter
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
ca 600 g laxfilé
1 lime
65 g mangoldskott

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°C och ställ in en ugnsplåt.
Dela och blanda potatisen med hälften av olivoljan, krydda med salt och peppar. Häll ut potatisen på plåten och rosta den ca 15 minuter. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i ärterna och låt dem koka 2 minuter så de är tinade och varma.
Mixa ärterna och resten av olivoljan till en grov puré i en matberedare eller med en stavmixer.
Skala, hacka lök och vitlök.
Dela, kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Blanda lök- och paprikahacket med ärtpurén. Smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i 8 skivor. Halstra dem i en het stekpanna med lite salt ca 2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Skär limen i klyftor och servera till laxen, potatisen, guacamole och mangoldskott.

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Energi/port.
2395 kJ / 573 kcal
PROTEIN: 35,7 g
KOLHYDRAT: 45,7 g
FETT: 25,1 g

Här kan man också enkelt om man vill justera energifördelningen genom att ta bort lite potatis så minskar kolhydratstapeln medan protein och fettstapeln ökar något. Samt att såklart energin på måltiden minskar, vilket kan vara smart om man t.ex. är ute efter viktminskning eller viktkontroll och 400 kcal på en middag kan räcka fint.

Summasummarum så kan det vara trevligt att testa olika matkassar och hitta den mest lämpade för dig och din familj. Gå med fördel på de ekologiska kassarna med extra mycket grönsaker och har man känslig mage så helt klart välja glutenfria kassar.

Testa dig fram bland den uppsjö av matkassar som finns och lägg gärna in din egen personliga favorit som kommentar.

lördag 26 oktober 2013

Fuck Cancer! Tillsammans gör vi skillnad...

Cancerfonden samlar in pengar till forskning året runt, men denna månad, oktober, har vi fått en extra påminnelse i form av Rosa Bandet-kampanjen.

Ta tillfället i akt och töm spargrisen dessa 5 sista dagar som är kvar av månaden, för en god sak!

Här följer några av alla tips

30 minuters motion om dagen minskar risken för cancer

App-träna
Som ett led i att uppmärksamma de positiva effekterna av en aktiv livsstil för att förebygga cancer, har Cancerfonden tagit fram appen vardagsworkout. Appen är tänkt att förenkla din vardagsmotion med hjälp av enkla övningar som du kan utmana familj och vänner med. På vardagsworkout.se finns mer info och där kan du också ladda hem appen.

Rosa ägg
Ägg är bästa träningsmaten. För varje såld förpackning med tio ägg skänker nu Kronägg en krona till Rosa Bandet. Låt de rosa förpackningarna i din butik fånga din uppmärksamhet och köp på dig ett gäng.

Krama vaderna
Kompressionskläder är en riktig hett i träningsvärlden. Testa att ge dina muskler lite snabbare återhämtning med Mabs Rosa Bandet-strumpor med extra förstärkning vid häl och tå. Säljs bland annat på apotek. Cirkapris 159 kr varav en tia går till insamlingen.

Ut och gå!
Håll fötterna torra på höstpromenaden med rosa gummistövlar från Scorett. De säljs för 399 kronor, varav en femtilapp går till Rosa Bandet.

Naturlig handlyx
För varje såld tub med ”Limited edition BCA hand relief cream” under oktober månad, skänker Aveda 30 kronor till bröstcancerforskningen. Krämen är en växtbaserad mjukgörare med vitaminer och exfolierande fruktsyror. Priset är 365 kronor för 150 ml.

Slätt hår
Plattången Pink diamond från ghd har extra lång sladd och på köpet får du en paddelborste i samma snygga färg. Av priset 1 899 kronor går en hundring till Rosa Bandet.

Cykla för livet
Creasent hakar på det rosa tänket med en serie cykeltillbehör i klassisk stil. Godkända ringlåset Axa solid XL monteras direkt på cykelns befintliga fästen. Av priset 249 kronor så får Rosa Bandet en tia.

Rosa Bandet 2013
Årets rosa band för Cancerfonden är designat av Helene och Elsa Billgren. Det kostar 25 kronor och finns bland annat hos ICA, Apoteket och Lindex. 23,50 går till insamlingen. (Resterande 1,50 täcker produktionskostnaderna)

Över 400 miljoner kronor har Rosa Bandet-kampanjen samlat in sedan starten 2003. Pengarna tillfaller Cancerfonden, som delar ut dem till de forskningsprojekt de bedömer är mest angelägna. Rosa Bandet-pengarna öronmärks därmed inte för just bröstcancerforskning men sedan kampanjen startades har Cancerfonden betalat ut 448 miljoner kronor till bröstcancerrelaterad forskning.
Bröstcancerfonden, å sin sida, administreras av BRO – Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. Pengar som skänks till den går till bröstcancerforskning samt till stöd åt drabbade och deras anhöriga. Läs mer på brostcancerfonden.se

onsdag 23 oktober 2013

Laxfilé på spenatbädd med ugnsbakade morötter alá ISO

Drog i gång mitt sista gäng kursdeltagare för i år i kursen Isodieten igår kväll. Inspirerar med dagens blogginlägg kursdeltagarna som er övriga läsare med denna mycket enkla, fräscha, näringsrika middagsrätt som serverades av min egen kock;) härhemma ikväll.

Laxfilé på spenatbädd med ungsbakade morötter
Kock: Jacob Wismar
Källa: isodieten.se

2 portiner á 400 kcal
 
300 g laxfilé
150 g bladspenat
425 g morötter
salt och peppar

Wasabikräm:
1 dl kesella 1%
0,5 tsk wasabipasta
0,5 st lime
Salt och peppar

TillagningsinstruktionerSätt ugnen på 150 grader. Skala och skär morötterna i grova bitar. Lägg ner bladspenaten i en ugnfast form. Lägg laxfiléerna ovanpå, salta och peppra.  Lägg morötterna runt om. Stek i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Rör ihop ingredienserna till wasabikrämen.

Så här såg kvällens middagstallrik alá Iso ut.
Wasabikrämen var riktigt god!
Om matkreatören själv får bestämma ser det ut såhär;)


Tack Jacob, för middagsinspirationen!
 

måndag 14 oktober 2013

Tips för ökad träningsmotivation!


Motionerar du regelbundet men känner att du inte riktigt får de resultat du innerst inne vill?
Resultat utav små men viktiga förändringar som kan komma att motivera till att jobba än mer målinriktat och skapa större glädje i träningen och det hälsosamma livet i sin helhet.
För det första gäller det att hantera motivationssvackorna och inte låta sig falla ner i avgrunden utan försöka att tänka positivt och se till att vara sin egen hejarklack.
Det är ju dock inte helt lätt alla gånger så här kommer lite tips som kan komma att balansera upp träningslivet och kanske rent av ta dig till toppen!

(med inspiration från Fitness Lifestyle)


Skriv (kost- och) träningsdagbok
På nätet, i din agenda eller i en speciell bok/block. Här tipsar jag varmt min Kost & Viktklubb.
Genom detta får man god koll på sin kropp, sin form och sin träning vilket kan bli en riktig motivationshöjare och man har något att arbeta mot.
Kundcitat ur Kost & Viktklubbens Forum: Häng med på stegtävlingen (där man registrerar sina steg samt motion/träning) och hitta någon som håller jämna steg med dig så kan du ha en egen "hemlig" tävling med den personen, som bara du vet om;-). Eller så tävlar du bara mot dig själv om du tycker det passar dig bättre!

Sätt upp mål! Små delmål och mät dina resultat
Skriv ner/måla upp en tydlig målbild som du dagligen har som trigger. Denna målbild hjälper dig, när du står i gränslandet till att strunta i ett träningspass eller ta den där frestande ”kakan”.
- Är det värt det? Många gånger blir då svaret: - Såklart inte!
Fyll kontinuerligt i dina testresultat och följ din kurva.

Det är viktigt att ha ett syfte med sin träning för att den ska kännas meningsfull.

Träna tillsammans
När latmasken tar överhanden kan din träningskompis vara bästa draghjälpen vice versa.

Bli medlem på en träningssajt
Det finns gott om sajter där du kan anteckna och utvärdera dina träningsresultat, tävla, tipsa eller bara chatta med likasinnade. I min Kost & Viktklubb för man dagbok över både sin kost- & aktivitet eller om man vill bara aktiviteten. Sporren blir att ta sig genom Sveriges karta via delmål.


Belöna dig själv när du når dina olika delmål
Målbilden som sagt, ska tydliggöras och locka dig att tycka att den är värd att kämpa för. Fram till målbilden bör delmål utstakas och varför inte ge dig själv något hälsosamt och bra. Alltifrån en lyxig duschtvål, ett snyggt träningsplagg, ett praktiskt träningsredskap eller varför inte ett härligt ”hemmaspakit”.

Vad har du för hälsosamma belöningstips?

Anlita en personlig tränare
Att få individuellt utformade träningsupplägg och att träna med ett proffs en gång i veckan är otroligt lyxigt och effektivt samt triggar med största sannolikhet igång träningssuget resten av veckan. Har man sedan tagit beslutet att göra en satsning som kostar pengar vill man såklart ha valuta för pengarna. Har du en vän du gärna tränar tillsammans med så tar de flesta Personliga tränare emot för ”Par-PT” till en bra penning. Det gör jag så fort det efterfrågas samt rekommenderar när jag tycker det kan falla fint på plats samt utformar även programupplägg på distans, via mail.
Välkomna!


Varför inte semestra genom att boka en inspirerande träningsresa?
Det vimlar av olika typers tränings-/hälsoresor med olika inriktning som med all säkerhet stärker upp vilken utarbetad person som helst och som skapar träningslust!


Låt ett träningskonvent kicka igång dig
Dra med dig en vän och ha en riktigt rolig dag/helg tillsammans med en massa andra friskusar.
Ger inspiration som räcker länge!


Tävla med en vän eller arbetskollegor
Liksom ett vinlotteri men nu läggs istället pengar i potten. Den som lyckats bäst med träningen och hälsan kammar hem potten. Man kan räkna alltifrån steg, träningspass, max antal armhävningar, snabbast på milen till sockerfria dagar.


Anmälan till ett lopp är en bra morot
Perfekt att t.ex. anmäla sig till ett eller flera lopp på t.ex. hösten för att inte fastna i hängmattan hela sommaren. Man triggas till att träna sommaren lång.


Kör så det ryker mina vänner och NJUT på vägen!

torsdag 10 oktober 2013

Vi är för sura...

Häromdagen for jag till Stockholm med en samarbetspartner för en intressant och givande kväll.
Kvällens tema handlade om hur man med kostförändringar dels kan förbättra prestationen men även minska antalet sjukdagar då man inte kan träna. Med fokus på idrottsmän, träning och födoämnesintoleranser.

Vi var inbjudna av Alchemy Medical som vidare hyrt in Lars Frölander som föreläste om sin väg till OS guldet och kostens extremt stora betydelse för detta.

Därefter tog näringsterapeuten Ulf Granberg vid och berättade om vad som händer i kroppen vid intoleranser, hur inflammationer uppstår, diagnostisk och vägledning.

2005-12-12 skriver Aftonbladet:
Hemligheten bakom Lars Frölanders otroliga comeback – en sträng superdiet. Nu är Lars Frölander ett hälsofreak. Skräpmat är förbjudet – nu är det olika grässorter, örter, amarantgröt som gäller. Han kallar även salt, socker, mjölk och vitt mjöl för förbjudna ämnen och det gör att hans matlista skiljer sig mycket från medelsvenssons.
Lars är även noggrann med sömn och använder yoga och kineslogi för att få balans i kroppen, muskler och själen.
– För mig har min nya livssyn hjälpt. Jag har fått nya krafter, är pigg och mår riktigt bra, säger Lars Frölander.

Lars gjorde en total helomvändning i sin kosthållning efter att fått tagit del av analysen av försurning i hans kropp som blev kopplad till återkommande inflammationer, vilket resulterade i avbrott i hans träning om och om igen.
Från att ätit ”flingor, mjölk och limpmackor” till frukost till en riktig superantioxidantrik smoothie med spenat, avocado, broccoli etc.

Det optimala må vara att äta 70-80% basisk mat och 20-30% sur mat. Att komma upp i de förhållandena är väldigt svårt. En typisk västerländsk kost ligger runt 70% sur och 30% basisk och vi är ju generellt sett inte heller så friska...

Ett exempel på en extremt sur produkt som ligger så lågt som på ett PH 2,2 är Cola, det är så surt att det är frätande för kroppen…En bra anledning att sluta dricka läsk!
Vanligt vatten ligger på 8,2

PH 0-7 är surt
PH 7 är neutralt
PH 7-14 är alkaliskt/basiskt


Det finns många olika listor på hur surt/basiskt ett livsmedel är och alla visar mer eller mindre olika men generellt kan man säga att det som ger en extrem syrabelastning, sådant som bör undvikas är: Sötningsmedel, läkemedel, alkohol (öl, vin, sprit), vitt socker, vitt mjöl, pasta, vitt bröd m.m. och i stort sett allt kött och ost (ju mer lagrad desto surare). ”Konstgjorda” vitamintillskott som man köper på t.ex. apoteket är också starkt syrabildande.

Det man istället ska försöka äta mycket av är dom flesta grönsakerna och frukterna som tomat, broccoli, olika typer av salladsblad, banan, apelsin, melon osv. Basiska livsmedel som toppar är torkad frukt som russin, aprikoser och fikon. Blad grönsakerna ligger alla typer av groddar, gurka, spenat och kål högt. Andra alkaliska favoriter är mandlar, hirs, quinoa, avocado och sojabönor.
Notera att om ett livsmedel är surt eller basiskt inte har något att göra med det faktiska PH-värdet. T ex är citron starkt basiskt för kroppen trots att det har ett PH värde runt 2.5. Sen är det viktigt att tillägga att alla livsmedel påverkas också av flera saker som hur de tillagas. Generellt är det bättre att äta mat som är tillagad så lite som möjligt. Kött är nästan basiskt om det äts rått och extremt surt om det är tillagat. Generellt är ekologiskt odlade grönsaker mer basiska än andra. Anledningen till att det skiljer mycket mellan olika listor beror nog mycket på att kvalitén på produkterna påverkar värdet väldigt mycket. Andra saker som gör maten mer sur är t ex konservering och mikrouppvärmning.

Lars har valt bort alla sädesslag men väljer gärna Quinoa (en ört vars frön man äter, som har ett högt och bra näringsvärde).

Hittade en artikel/meny från ”MALOU efter 10” (2010-11-29)
Lars Frölanders meny
 

Frukost:
Broccoli spenat avokado soppa:
2st Avokados
250gram broccoli
115gram spenat
Olivolja 2 matskedar
Himalya Salt
Grönskaksbuljong utan socker och jäst
Vatten 0,6 liter

Mellanmål 1
Hempdrink (hampa, avokado, vatten)
Lunch:
kikärtsbiffar (Morötter, kikärtor, amaranth, zucchini, rödlök, vitlök, färska kryddor, salt, chilifrukt)
Quinoa
Guacamole
Sallad (färsk spenat, gurka, avokado, grönpaprika, sockerärtor, rödlök)

Mellanmål 2
Hempdrink (vatten, blåbär)
Bovete och kikärtsplättar
1 Blötlägg kikärtorna i kallt vatten dagen innan de skall kokas.
2 Slå bort vattnet på kikärtorna och koka dem i nytt vatten cirka 30 minuter.
3 Koka upp 7 dl vatten, lägg i boveteflingorna och koka upp. Tillsätt lite salt, rör runt och låt det sedan dra färdigt. Blanda med kikärtorna till smet.
4 Stek plättarna i lite olja så att de får färg på båda sidorna.
5 Bredplättarna med avokado. Servera plättarna staplade på varandra med mangold, röda vinbär och gräslök.

Middag: ca 4 personer
Linsgryta:
1 röd, gul och grön paprika
2 Purjolökar
3-4 Morötter
2 msk olivolja
5 dl Linser
8 dl vatten
Spiskummin
Färsk Koriander
Salt
Serveras med en stor sallad

Mellanmål 3
Hempdrink (vatten, avokado hemp)


Ta en funderare på hur du egentligen mår och hur många sjukdagar du har per år.

Du kan själv påverka detta – Mycket mer än du kanske tror. Man behöver inte gå så långt som Lars helomvänding, utan helt enkelt utesluta mer självklara ting som vi vet att kroppen inte mår bra utav, med företräde för ”grönsakshavet”.



tisdag 1 oktober 2013

10 tips till bättre sömn

Nu har hösten tagit ett grepp om oss och jag märker både på omgivningen och på min egen känsla att vi generellt blir lite hängigare av den plötsliga kontrasten: ”4 minusgrader, är det på riktigt?! BURR…”

Dock är ju denna tid riktigt riktigt härlig, fantastiskt vacker och MYSIG!
Jag sätter på mig stora stickade sockor och min härliga fleecemorgonrock så fort jag får chansen, allra helst efter ett härligt bad, som jag förövrigt ska börja unna mig oftare. Det bästa jag vet är när jag då och då inte kliver upp först på morgonen och min ande hälft tänt en brasa och massa ljus eller när man kommer hem efter en lång arbetsdag, möts av detsamma – Harmoni, när den är som allra bäst!

Varför jag väljer att skriva om sömnen är för att jag själv hamnat i en sömnsvacka vilket frestar på hårt när man ska upp klockan fem varje morgon och vara på topp var dag.

Min kropp och min hälsa är mitt vapen och jag bryts ner när jag inte får mina 6 timmar/natt, vilket jag går runt fint på, även att åtta timmar per natt må vara optimalt.
Hade sömnproblem när jag var yngre, men har ”på äldre dar” haft lättare att sjunka ner i kudden min, men visst, vår äldsta är åtta år och springer var och varannan natt in som en stormvind mitt i natten, utöver att lillskruttan kommer tultandes när hon vaknar upp, så visst var det väl ett gäng år sedan som nätterna var djupsömn rakt igenom.
Hur som helst så är sömnen viktig för hälsan och välmåendet.
Sen är det ju som så att dina timmar i sängen påverkar din förmåga att bygga muskelmassa och bränna fett.


En bild Jörgen tog när han klivit ur sängen och frågan är...Var fick han plats:-)...?
Så här kommer 10 tips som hjälper oss att sova bättre


1. Träna regelbundet. Fysisk aktivitet tröttar ut musklerna och ökar kroppens behov av sömn.

Jag har märkt på mina Pilatesdeltagare att de sover extra bra efter denna typ av träningsform som tröttar ut vår muskulatur på djupet samtidigt som den ger oss en otroligt avspänd och nedstressad kropp. Brukar rekommendera att kombinera denna typ av Kropp & Själsklass med en skön promenad innan, för att fånga upp frisk luft och medvetet öka vardagsmotionen.

2. Träna inte intensivt alltför sent. När du precis tränat har kroppen svårare att varva ner och då är det snudd på omöjligt att sova. Låt det gärna gå tre timmar mellan träning och sänggående.

Vet ja, sedan sambon min var i hockeykarrriären och träningar och matcher låg väl sent, att det var en omöjlighet för honom att sova när han kom hem sent. Inte ens värt att prova förrän efter en film eller bok lästs ut, vilket kan bli bra sent, för sent. Är det sedan tidigt jobb blir det ingen bra combo i långa loppet.

 3. Hitta fasta rutiner. Försök att gå och lägga dig och gå upp vid samma tid varje dag.
 Vet inte hur länge vi har sagt att ”22:00 släcks ljuset”… Vi jobbar fortfarande på det;).

4. Ta dig tid att varva ner innan du går och lägger dig. Att titta på tv och liknande som så många gärna gör ger hjärnan en massa intryck att sortera. Försök istället att ha tyst och lugnt omkring dig en stund innan du kryper till kojs.
 Att läsa några rader eller lyssna på ljudbok kan fungera fint. Prova dig fram till vad som fungerar bäst för dig.

5. Sov svalt. Omkring 18–19 grader i sovrummet brukar rekommenderas.

6. Undvik att äta stora mål mat precis innan du ska sova. Det här har en stor betydelse.
 Undvik snabba kolhydratkällor och ät istället något litet och lätt så att du känner dig lagom mätt och nöjd.

Keso med en liten fruktsallad, toppat med nötter/frön eller proteinboosta med kesella/kvarg, smaksatt med vaniljstång (finns på burk på bakavdelningen) och lätt uppvärmda frysta bär. Riktigt gott att toppa med pumpakärnor. Om mer hunger och önskad sötma kan man skiva i en banan.
Hitta dina favoriter!

Har du tränat sent behöver kroppen mat för att återhämtningen ska fungera optimalt. Glöm inte det!
Lägg allra helst middagen (huvudmåltiderna) efter träningen.

7. Läs något om du har svårt att komma till ro. Gärna något tråkigt så att hjärnan inte behöver fokusera för mycket. Här kan man annars falla dit på att man helt enkelt inte kan slita sig.

8. Drick inte FÖR mycket varm dryck på kvällen. Då tar det längre tid för kroppen att komma ner i temperatur, vilket är ett måste för att vi ska kunna somna.

Däremot är en kopp välgörande te vara smart att dricka om du känner dig lite sugen på något på kvällen, men att det just bara är ett ”sug”. Tillsätt om du vill en liten tesked ekologisk mörk honung för sötman. Värmen mättar och värmer gott.

9. Försök att vistas i solljus på förmiddagen. Det gör dig tröttare på kvällen. Ingen tid är för lite! 10 minuter har vi alla, 20 minuter går att få till. En promenad innan frukosten eller lunchen är en perfekt rutin att få in.

10. Sex, ja faktiskt. Glöm inte bort vem ni valt att dela sovrum med;).

 SOV GOTT