torsdag 10 oktober 2013

Vi är för sura...

Häromdagen for jag till Stockholm med en samarbetspartner för en intressant och givande kväll.
Kvällens tema handlade om hur man med kostförändringar dels kan förbättra prestationen men även minska antalet sjukdagar då man inte kan träna. Med fokus på idrottsmän, träning och födoämnesintoleranser.

Vi var inbjudna av Alchemy Medical som vidare hyrt in Lars Frölander som föreläste om sin väg till OS guldet och kostens extremt stora betydelse för detta.

Därefter tog näringsterapeuten Ulf Granberg vid och berättade om vad som händer i kroppen vid intoleranser, hur inflammationer uppstår, diagnostisk och vägledning.

2005-12-12 skriver Aftonbladet:
Hemligheten bakom Lars Frölanders otroliga comeback – en sträng superdiet. Nu är Lars Frölander ett hälsofreak. Skräpmat är förbjudet – nu är det olika grässorter, örter, amarantgröt som gäller. Han kallar även salt, socker, mjölk och vitt mjöl för förbjudna ämnen och det gör att hans matlista skiljer sig mycket från medelsvenssons.
Lars är även noggrann med sömn och använder yoga och kineslogi för att få balans i kroppen, muskler och själen.
– För mig har min nya livssyn hjälpt. Jag har fått nya krafter, är pigg och mår riktigt bra, säger Lars Frölander.

Lars gjorde en total helomvändning i sin kosthållning efter att fått tagit del av analysen av försurning i hans kropp som blev kopplad till återkommande inflammationer, vilket resulterade i avbrott i hans träning om och om igen.
Från att ätit ”flingor, mjölk och limpmackor” till frukost till en riktig superantioxidantrik smoothie med spenat, avocado, broccoli etc.

Det optimala må vara att äta 70-80% basisk mat och 20-30% sur mat. Att komma upp i de förhållandena är väldigt svårt. En typisk västerländsk kost ligger runt 70% sur och 30% basisk och vi är ju generellt sett inte heller så friska...

Ett exempel på en extremt sur produkt som ligger så lågt som på ett PH 2,2 är Cola, det är så surt att det är frätande för kroppen…En bra anledning att sluta dricka läsk!
Vanligt vatten ligger på 8,2

PH 0-7 är surt
PH 7 är neutralt
PH 7-14 är alkaliskt/basiskt


Det finns många olika listor på hur surt/basiskt ett livsmedel är och alla visar mer eller mindre olika men generellt kan man säga att det som ger en extrem syrabelastning, sådant som bör undvikas är: Sötningsmedel, läkemedel, alkohol (öl, vin, sprit), vitt socker, vitt mjöl, pasta, vitt bröd m.m. och i stort sett allt kött och ost (ju mer lagrad desto surare). ”Konstgjorda” vitamintillskott som man köper på t.ex. apoteket är också starkt syrabildande.

Det man istället ska försöka äta mycket av är dom flesta grönsakerna och frukterna som tomat, broccoli, olika typer av salladsblad, banan, apelsin, melon osv. Basiska livsmedel som toppar är torkad frukt som russin, aprikoser och fikon. Blad grönsakerna ligger alla typer av groddar, gurka, spenat och kål högt. Andra alkaliska favoriter är mandlar, hirs, quinoa, avocado och sojabönor.
Notera att om ett livsmedel är surt eller basiskt inte har något att göra med det faktiska PH-värdet. T ex är citron starkt basiskt för kroppen trots att det har ett PH värde runt 2.5. Sen är det viktigt att tillägga att alla livsmedel påverkas också av flera saker som hur de tillagas. Generellt är det bättre att äta mat som är tillagad så lite som möjligt. Kött är nästan basiskt om det äts rått och extremt surt om det är tillagat. Generellt är ekologiskt odlade grönsaker mer basiska än andra. Anledningen till att det skiljer mycket mellan olika listor beror nog mycket på att kvalitén på produkterna påverkar värdet väldigt mycket. Andra saker som gör maten mer sur är t ex konservering och mikrouppvärmning.

Lars har valt bort alla sädesslag men väljer gärna Quinoa (en ört vars frön man äter, som har ett högt och bra näringsvärde).

Hittade en artikel/meny från ”MALOU efter 10” (2010-11-29)
Lars Frölanders meny
 

Frukost:
Broccoli spenat avokado soppa:
2st Avokados
250gram broccoli
115gram spenat
Olivolja 2 matskedar
Himalya Salt
Grönskaksbuljong utan socker och jäst
Vatten 0,6 liter

Mellanmål 1
Hempdrink (hampa, avokado, vatten)
Lunch:
kikärtsbiffar (Morötter, kikärtor, amaranth, zucchini, rödlök, vitlök, färska kryddor, salt, chilifrukt)
Quinoa
Guacamole
Sallad (färsk spenat, gurka, avokado, grönpaprika, sockerärtor, rödlök)

Mellanmål 2
Hempdrink (vatten, blåbär)
Bovete och kikärtsplättar
1 Blötlägg kikärtorna i kallt vatten dagen innan de skall kokas.
2 Slå bort vattnet på kikärtorna och koka dem i nytt vatten cirka 30 minuter.
3 Koka upp 7 dl vatten, lägg i boveteflingorna och koka upp. Tillsätt lite salt, rör runt och låt det sedan dra färdigt. Blanda med kikärtorna till smet.
4 Stek plättarna i lite olja så att de får färg på båda sidorna.
5 Bredplättarna med avokado. Servera plättarna staplade på varandra med mangold, röda vinbär och gräslök.

Middag: ca 4 personer
Linsgryta:
1 röd, gul och grön paprika
2 Purjolökar
3-4 Morötter
2 msk olivolja
5 dl Linser
8 dl vatten
Spiskummin
Färsk Koriander
Salt
Serveras med en stor sallad

Mellanmål 3
Hempdrink (vatten, avokado hemp)


Ta en funderare på hur du egentligen mår och hur många sjukdagar du har per år.

Du kan själv påverka detta – Mycket mer än du kanske tror. Man behöver inte gå så långt som Lars helomvänding, utan helt enkelt utesluta mer självklara ting som vi vet att kroppen inte mår bra utav, med företräde för ”grönsakshavet”.



1 kommentar:

  1. Jag slutade dricka mjölk och blev bättre. Ingen som frågar vad han åt istället? Han borde berätta hela sanningen och inte låta som en bluff gubbe. Han ät skärp mat har han berättat.

    SvaraRadera