tisdag 29 oktober 2013

Vi testar matkasse...


Jörgen tog initiativet att testa Ica Maxis Inspirationskasse för ett par veckor sedan, vilket kan vara av god idé när måltidsfantasin tryter.

+ Varor och recept står klart därhemma, bara att sätta igång att laga maten
+ Familjeaktivitet: Laga nya rätter tillsammans
+ Alla veckans rätter går att ätas dagen efter →
+ Resterna i matlådan dagen därpå, voila

-Vill man modifiera/byta ut vissa livsmedel blir det en del spill

Första måltiden vi provade, en ”svampsoppa med färskosttoast” var helt OK men för ”stabbig” för min smak, i varje fall som vardagsmat, innehållande massa vispgrädde, vitt bröd och färskost. Man blev proppmätt med svullen mage. Skulle man äta liknande rätter sju kvällar i veckan så skulle kroppen vare sig känna sig eller se särskilt trevlig ut. Den innehöll förhållandevis mycket energi per portion (600 kcal), mycket och snabba kolhydrater och lättinlagrade fetter.
Dock skulle jag lätt kunna modifiera om den efter mitt eget tycke och därmed få ett bra näringsvärde och energibalans genom att byta ut minibaguetterna till ett osötat bröd, allra helst av surdeg och/eller med hela korn etc. Förpackningen med vispgrädde till en magrare matlagningsgrädde, utan några tillsatser såklart. I övrigt behålla receptet precis som det var.
Japp, så ska jag göra den nästa gång.

Andra rätten vi provade, ”Sötsur fläskytterfilé med ris” föll helt i min smak. Jag valde dock att äta den utan riset i en stor skål med pinnar. En modifiering man lätt kan göra om man äter middagen sent och inte vill få i sig så stora mängder kolhydrater innan man ska lägga sig, vilket påverkar sömn och förbränning negativt.

Så till den tredje rätten som föll oss mest i smak och som vi gjort ett par gånger nu, som jag tänkte bjuda er på;).

Halstrad lax med grönärtsguacamole

 
Här modifierar vi om den och byter ut potatisen till mathavre.
 
Ett läckert recept där rejäla laxfiléer halstras och serveras med ugnsrostad sparrispotatis och färgsprakande grönärtsguacamole av gröna ärter, lök, paprika och olivolja. Matigt, hälsosamt och supergott!


Ingredienser för 4 personer:
900 g potatis
2 msk olivolja
salt och peppar
250 g gröna ärter
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
ca 600 g laxfilé
1 lime
65 g mangoldskott

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°C och ställ in en ugnsplåt.
Dela och blanda potatisen med hälften av olivoljan, krydda med salt och peppar. Häll ut potatisen på plåten och rosta den ca 15 minuter. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i ärterna och låt dem koka 2 minuter så de är tinade och varma.
Mixa ärterna och resten av olivoljan till en grov puré i en matberedare eller med en stavmixer.
Skala, hacka lök och vitlök.
Dela, kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Blanda lök- och paprikahacket med ärtpurén. Smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i 8 skivor. Halstra dem i en het stekpanna med lite salt ca 2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Skär limen i klyftor och servera till laxen, potatisen, guacamole och mangoldskott.

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Energi/port.
2395 kJ / 573 kcal
PROTEIN: 35,7 g
KOLHYDRAT: 45,7 g
FETT: 25,1 g

Här kan man också enkelt om man vill justera energifördelningen genom att ta bort lite potatis så minskar kolhydratstapeln medan protein och fettstapeln ökar något. Samt att såklart energin på måltiden minskar, vilket kan vara smart om man t.ex. är ute efter viktminskning eller viktkontroll och 400 kcal på en middag kan räcka fint.

Summasummarum så kan det vara trevligt att testa olika matkassar och hitta den mest lämpade för dig och din familj. Gå med fördel på de ekologiska kassarna med extra mycket grönsaker och har man känslig mage så helt klart välja glutenfria kassar.

Testa dig fram bland den uppsjö av matkassar som finns och lägg gärna in din egen personliga favorit som kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar