torsdag 23 oktober 2014

DU kan själv påverka!


Höll en föreläsning för diabetesföreningens medlemmar här i Nyköping förra veckan vilket var väldigt uppskattat.

Diabetes typ 2, som är en av våra tids största välfärdssjukdomar är viktig att lyfta fram då man själv verkligen kan påverka, genom att leva en hälsosam livsstil!

Runt 400 000 svenskar lider av någon form av Diabetes, vad vi vet. Cirka 300 000 av dessa är typ 2 diabetiker. Detta är en sjukdom vars symptom kommer smygandes. Man upplever ökad trötthet och törst. Mörkertalet av sjukdomen kan därför tänkas vara minst lika stort. Utöver dessa finns en uppsjö av människor som går runt med nedsatt glukosintolerans, ett förstadium till diabetes.

Diabetes typ 2 har länge varit förknippat med medelålders och äldre personer, därav benämningen åldersdiabetes. I dag är det dock ett växande problem även bland barn och ungdomar.  I vissa delar av världen är typ 2 diabetes till och med den vanligaste diabetestypen hos barn. Skrämmande, men sant!

Våra kroppar är helt enkelt inte byggda för det sätt vi lever idag, inaktivitet och dålig kosthållning utav livsmedel som inte fanns då, när vi var jägare/samlare och levde en naturligt aktiv livsstil. Våra kroppar är skapta för den livsstilen, att aktivt röra oss var dag och äta av naturliga, rena råvaror som dessutom inte fanns omkring oss 24 timmar om dygnet såsom det faktiskt gör idag.

Det här är en sjukdom där det går att göra massor genom att ändra sin kost och livsstil.
Man kan påverka sjukdomen och därmed livskvaliteten.
Diabetes typ 2 är en sjukdom som vi faktiskt inte behöver ha!
Bland befolkningsgrupper i världen som idag lever som jägare existerar till exempel inte Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar existerar faktiskt inte bland befolkningsgrupper som lever som jägare.

Vi kan påverka hela förloppet, från att drabbas till att normalisera värdena och därmed bli av med sjukdomen när vi väl drabbats (typ 2) genom att förbättra vår livsstil.

Med rätt kost och livsstil kan man hålla värdena i schack trots att man har ärftligt betingad diabetes och även om man haft sjukdomen. Så länge man fortsätter leva hälsosamt och bra och sköter om sig så förblir man frisk!

Man behöver alltså inte leva som en jägare;-) utan det handlar om att få in nya goda rutiner med daglig fysisk aktivitet, en välbalanserad kost, att undvika stress och värna om sömnen och att inte vara överviktig. Det allra bästa är att samtliga faktorer hänger intimt samman.

Med regelbunden/daglig fysisk aktivitet förbättras sömnen och vi blir bättre på att hantera stress. Med fysisk aktivitet blir oftast även matvanorna automatiskt bättre. Med bättre matvanor, bättre sömn och regelbunden aktivitet blir även orken och energin bättre, vilket gör att man orkar sköta sig ännu bättre och en positiv spiral har tagit fart som kallas ett hälsosamt liv, en hälsosam livsstil.

Det är härligt att leva hälsosamt! Man mår så bra som möjligt, håller sig frisk och glad med en kropp och knopp fylld av livskraft!

DU kan själv påverka!

Med inspiration från Kristina Andersson och hennes bok: Diabetes, du kan själv påverka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar