söndag 12 oktober 2014

Undvik förkylning


Här sitter jag med rinnande näsa och känner mig inte alls på topp och vet att det är många med mig som också drabbats i dessa förkylningstider varför det sitter fint med lite förkylningsinspiration.

Det finns inte någon kur som bevisligen stärker kroppens försvar mot förkylning men vi kan arbeta på att öka vårt immunförsvar och undvika själva smittan.

- Gå/Cykla tur & retur jobbet/plugget istället för att trängas på buss/tunnelbana
Genom att cykla eller promenera till jobbet/skolan så håller du dig aktiv vilket håller ditt immunförsvar stärkt samtidigt som du undviker folkträngsel bland virus och bakterier.

- Träna, balanserat
Fysiskt tränade personer står emot förkylningarna bättre. Dock gäller inte detta dem som tränar väldigt mycket och väldigt hårt, då hård träning bryter ner immunförsvaret istället för att stärka det.

- Stressa inte
Stress sliter på immunförsvaret.

- Rök inte
Rökning sänker immunförsvaret. Rökning förstör flimmerhåren som tar upp virus och bakterier

- Håll fingrarna i styr
Att peta i näsan är en av de vanligaste orsakerna till förkylning. Näspetning är en värre och snabbare smittväg än hosta, nysningar, kramar och kyssar.

- Tvätta händerna, ofta
Tvätta händerna noggrant och ofta. Tvål och vatten räcker fint.
Finns inte tvål och vatten tillgängligt så använd gärna handsprit.

- Vistas utomhus
Då får vi ett bättre skydd mot infektioner. Smittoämnen sprids sämre utomhus. Utomhuslek/-aktivitet innebär också mer rörelse vilket bidrar till att immunsystemet blir stärkt.

- Drick mycket vatten
Slemhinnorna blir mer mottagliga för infektioner när de är uttorkade.
Vatten är både bra för att förhindra förkylning och för att lindra den.
Kroppen använder mer vätska än vanligt vid feber, förkylning och influensa. Därför är det också viktigt att fylla på mer än vanligt. Brist på vatten kan göra förkylningen värre. Om du lider av slemhosta kan det vara bra att dricka varmt vatten eller annan varm dryck då det gör att slemmet blir mindre tjockt och lättare att hosta upp. Varm dryck lindrar även irritation i svalget och i luftvägarna.


Själv är jag såld på PUKKA te och häller i mig ett par ”baljor” varje dag. Vid halsont tillsätter jag lite ekologisk honung.

Huskurer som sägs lindra som just honungsvatten, ingefära kamomill, vitlök, citron… Inget bevis men placeboeffekten kan ju också göra sitt, så varför inte dricka varmt vatten med det som faller dig i smak och som du tror på;-).
Om inte annat får du i dig vätska samt att det kan kännas bättre mot halsont.

- Vila/Sov
Se till att få dina timmars sömn och gärna några fler om du känner dig hängig och varför inte unna dig en skön liten "nap"mitt på dagen. Guld värt!

Ta väl hand om Dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar