tisdag 25 november 2014

Pepparkaksmuffins för den hälsomedvetna

Juletid behöver inte innebära en "tillväxtfas".

Genom smarta val kan vi välbalanserat njuta oss igenom frestelsernas månad.

Här kommer ett smart tips för er som gärna missar mellanmålen och istället hamnar med handen i pepparkaksburken. Fast jag tror dessa muffins kan komma att både mätta och tillfredsställa de flesta av oss. Testa får ni se;-).

Pepparkaksmuffins
Till 2 personer/2 STORA muffins behöver du:

2 st ägg
6 msk havregryn
80 g banan
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk mald nejlika
½ tsk mald ingefära

Ha gärna några lingon i dem också och julkänslan sprider sig i kroppen.
Röda vinbär kan också fungera fint. Prova dig fram och ta fram din personliga combo.

Tillagningsinstruktioner
1. Ha i alla ingredienser i en skål. Mixa med en stavmixer eller i matberedare tills du får en slät smet.

2. Smörj en ramekin-form eller en mugg med lite kokosolja eller annan naturell olja.
Personligen struntar jag i oljan och häller dem i stora stabila muffinsformar som jag ställt i en muffinsplåt. I ugn, 200 C i ca 15 minuter. Känn efter med en sticka så de inte är kladdiga då de lätt sjunker ihop.
Man kan också köra dem i microvågsugn på högsta effekt i ca 1 minut och 15 sekunder. Ta ut och känn på toppen om den känns färdig. Om den fortfarande är kladdig, kör den ytterligare i micron i 10-sekunders intervaller tills den blivit fast.

Muffinsen är utmärkta att ta med som mellanmål och håller sig färska i ca 2 dagar. Går fint att frysa.

En muffins = 150 kcal, ett alldeles lagom mättande mellis.

Med inspiration från Isodietens välbalanserade mellanmål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar