torsdag 13 november 2014

Ta kontroll över sötsuget!Alltför många människor går omkring med en ”sockerjävul” på axeln som styr och ställer och lockar oss till frestelserna som finns överallt omkring oss.

Jättejobbig kamp som kan vara svår, nästintill omöjlig att vinna. Det påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt. Dock går det att arbeta bort och det är verkligen en befrielse att bli kvitt sötsuget.

Tänkte dela med mig av lite bra strategier att ta till när suget slår till. Alla är vi olika och en sak fungerar inte för alla varför du får prova dig fram vilken strategi som biter bäst på dig.

- Stanna upp och känn efter ordentligt. Vad är det egentligen du känner? Inte sällan är sötsuget en maskering på hunger, törst, rastlöshet… När åt du senast?
Om du är hungrig, ät en väl sammansatt måltid eller ett ordentligt mellanmål. Är det däremot hjärnan som försöker lura dig att äta godis eller dylikt så testa ”15 min regeln”. Vänta 15 min! Drick ett glas vatten! Lämna köket och sysselsätt dig med någonting. Suget släpper! Allra smartast kan vara att aktivera sig vilket ger samma effekt på belöningssystemet som något sött, men som ger en betydligt härligare känsla efteråt. Dessutom är det allra bästa sättet att bota rastlöshet att röra på sig.

- Akut godissug kan botas genom att sätta tänderna i en bit citron-, lime- eller grapefruktsklyfta. Citron/Lime är surt och grapefrukt beskt vilket drar tillbaka matspjälkningsenzymerna och minskar suget.

- Kombinera vatten och syra genom att dricka ett glas vatten med något surt/beskt i såsom t.ex. citron, lime, äppelcidervinäger eller grapefrukt. Vattnet fyller ut magen/mätar och syran dämpar sötsuget.

- Syrliga bär såsom lingon och tranbär kan effektivt stoppa suget. Inte torkade bär dock, då de är för söta.

- Borsta tänderna eller använd munskölj. Det ger en fräsch smak som kan göra att man tappar smaken för det söta och framförallt gör det att man inte vill stoppa något i munnen som förstör den fräscha känslan i munnen.

Jag borstar personligen tänderna flera gånger under dagen och borde väl också göra det mer ordentligt ett par gånger om dagen, vilket jag i skrivande stund känner att jag bör jobba på... 

- Knapra på lite grönsaker efter maten om du längtar efter något sött att stoppa i dig. Särskilt vanligt om måltiden varit salt. Eller varför inte ta …

- En bit mörk, naturell, besk choklad med hög kakaohalt kan ge bra effekt. Det bör dock vara riktigt besk choklad och inte någon mild variant. Minst 70%, allra helst ↑80% kakaohalt. Testa dig fram vilken procent du bör ha för att stoppa/vara nöjd efter en bit. Tänk på att den ska vara naturell. Sockret (i de smaksatta) vinner alltid över den feta tillfredställelsen och sötsugskarusellen är igångtriggad och man vill ha MER.

- Te eller kaffe utan socker är beskt och kan fungera som ”sötsugestoppare” för vissa människor. Är man däremot van vid att äta något till så finns en stor risk att hjärnan tar det som signal att det är dags för fika och då får det motsatt effekt.

Inte gör det väl något om man är sötsugen lite då och då, men när man ständigt går omkring och längtar efter godsaker och är sugen mest hela tiden, då bör man göra något åt problemet. För att konstant kämpa mot godissug tar enormt mycket kraft och påverkar oss menatlt till att bli mindre roliga att umgås med då man blir lättretlig och irriterad.

När man faller för frestelsen ger det en kortvarig kick, visst, men det varar oftast bara under några få minuterar. Därefter slår det dåliga samvetet och man mår dåligt.

Kanske ta och fråga sig själv: - Är det värt det?

Lyckas du stå emot frestelsen några dagar så minskar sötsuget – Bestäm dig, kämpa och vinn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar