lördag 26 mars 2011

Tänk på vilken grillkorv du lägger på gallret...

Vilket underbart väder vi har!!!
Man får dock inte låta sig luras av detta fantastiska solsken och börja skala av sig vinterplaggen riktigt ännu, vilket är lätt gjort, för det är fortsatt bra kallt.

Solskenet och barmarken som vi plötsligt anstormats av gör att vi alla vaknar till liv. Man vill helt enkelt ut! Det är en sån märkbar förändring på alla människor nu, vilket är så härligt att se. Energi & glädje sprids ibland oss!
Idag slog jag upp ögonen runt 7 rycket och solstrålarna sipprade in genom springorna på mörkläggningsgardinen och jag fylldes av en härlig känsla: - Detta kommer att bli en underbar solskensdag! Nellie sov hos sin bästa grannkompis så när så också Jörgen slog upp ögonen föreslog jag att vi skulle hoppa i kläderna och ta en riktigt skön morgonpromenad tillsammans innan frukosten. Kanonhärligt! Samt att ägg & grötfrukosten ju smakar ännu bättre efter en promenad.

Runt lunchtid hojtade sedan grannarna på oss att komma över för korvgrillning. Kallt men härligt var det! Såklart iförda varma vinterjackor, mössor & vantar för idag var det riktigt kallt i luften.

Korv ja...
Vår granne hade tänkt till och köpt bra korvar med hög kötthalt och två av dessa och jag var proppmätt. Till skillnad från Scans små grillkorvar som mest retar aptiten och vad innehåller de egentligen...
Tänk på vilken grillkorv ni lägger på gallret!Vissa sorter innehåller mer vatten än kött och kötthalten i de flesta korvar är oftast låg, mycket låg!
I flera av de snällare, mer ”barnvänliga” korvarna är bara en tredjedel av innehållet kött.
Resten av korven består av potatismjöl, tillsatser och vatten.
En märklig produkt som kan tyckas "billig" men det blir dyrt även om priset på korven kan tyckas lågt då det är väldigt lite kött för pengarna.
Detta tål att tänkas på: Om man byter ut många köttmåltider mot grillkorv får barnen ett lägre näringsintag. Köttet är rikt på mineraler och ger bra med järn, zink och dessutom protein/byggstenar.

Grilltider är här så tänk på vilken grillkorv du lägger på gallret!

måndag 21 mars 2011

Det perfekta ”GI” livsmedlet, finns det?

Jag skulle vilja uttrycka svaret på den frågan så här:

Denna kolhydratkälla har ett mycket:
- Lågt GI
- Högt innehåll av vitaminer, mineraler & antioxidanter
- Högt fiberinnehåll av vattenlöslig sort vilket ger oss ett ännu lägre GI och dessutom en väl fungerande mage!
- Kalorisnålt
Man kan äta hur mycket som helst av livsmedlet utan att bli fet kan jag lova:-)!
- Miljövänligt och Prisvärt

Sist men inte minst skyddar det oss från en rad olika sjukdomar:
Cancer, Hjärt- och Kärlsjukdomar, Diabetes typ 2 och är antiinflammatoriskt

Livsmedlet är GRÖNSAKER!













Nu vidare till vad ”GI” egentligen handlar om.

”GI” har hamnat på villospår minst sagt! Ett exempel på detta följer:
Jag stöter dagligen på människor som säger sig ”äta GI”, men i själva verket har plockat bort alla kolhydrater och lever på feta såser, ost och kött... Egentligen alldeles galet att det skapas en massa ”GI-dieter”, men som inte har något med GI att göra…”GI” handlar nämligen om just kolhydrater!

”GI-metoden” togs ursprungligen fram som ett hjälpmedel för diabetiker.

GI (Glykemiskt index) är ett sätt att ranka kolhydratrika livsmedel efter dess blodsockerhöjande effekt. GI beräknas efter hur snabbt blodsockernivån höjs efter att man har ätit 50 g kolhydrater av ett livsmedel i jämförelse med ett referenslivsmedel. Det är egentligen ingen mening att titta på t.ex. grönsakers GI-värde, för att få i sig 50 gram kolhydrater från t.ex. morötter som har ett högt GI värde MEN som innehåller en liten mängd kolhydrater, så måste man äta upp till ett kilo, vilket man vanligtvis inte gör i en portion, varför det kan bli väldigt missvisande att titta i en GI-tabell.

Jämförelserna av GI-värden bör göras på livsmedel som innehåller en betydande mängd kolhydrater och inom en viss livsmedelsgrupp. T.ex. mellan olika bröd eller mellan olika frukostflingor. Om blodsockret stiger snabbt har livsmedlet ett högt GI. Om blodsockret stiger långsamt har livsmedlet ett lågt GI.

Man måste komma ihåg att de livsmedel som inte innehåller kolhydrater inte heller påverkar blodsockret. De har alltså inget GI-värden.

GI är ett fantastiskt bra redskap om det används på rätt sätt – på kolhydratrika livsmedel!

När man pratar om GI så handlar det om att hitta bra typer av kolhydrater!

För optimal kraft & hälsa – Ät ”långsamma kolhydrater” som ger en långsam blodsockerstegring:

Baljväxter såsom bönor & kikärtor, grönsaker, frukt & bär är GI mat av superklass!

Välj ett osötat surdegsbröd med hela korn framför ett vitt bröd av finfördelat mjöl, en osötad müsli framför sötade flingor, kokt potatis framför pulverbaserat potatismos vars GI skjuter i höjden.

Med hjälp utav mitt kostprogram i min Kost & Viktklubb så ser man efter att lagt in alla sina dagsintag under fliken ”energi & näring” på ”GB stapeln” (Glykemisk belastning) om det du intagit under dagen är av högt eller lågt GI/GB. Man ska sträva efter att få stapeln så lågt som möjligt! Nyfiken på Kost & Viktklubben: www.krafthalsa.se

söndag 20 mars 2011

Denna solskenshelg friskar upp vem som helst...

UNDERBART! Så härligt bra vi alla mår av detta SOLSKEN! I fredags blev nog de allra flesta av oss så smått deppade av alla snö som kom och som åter igen gjorde att utemöblerna som kommit fram under snön (åtminstone våra som stått ute vintern lång...), grusgångar och väglag blivit synliga och torra igen så att framkomligheten blivit enklare och promenaderna raskare, och vårkänslor "kvittrade" i luften.


I torsdags natt insjuknade vår Nellie i vattkoppor, så det blev en febertopp utan någon sömn som följde. I fredags låg hon sedan deckad i soffan dagen lång framför "Fem myror är fler än fyra elefanter", varefter natten som följde var OK. Dock var det en tjej som vaknade på helt fel sida i lördags, ynklig & gnällig och som inte alls ville ha alla dessa kliande koppor på kroppen såklart...



Dock fick denna fantastiska lördag nog vem som helst på fötter!
Jag vaknade som vanligt tidigt och arbetade ett par timmar, tills att resten av familjen vaknade upp då vi satte oss med en efterlängtad frukost och med ett härligt solsken strömmande in genom köksfönstret, härligthärligt!
Vi bestämde att det första vi skulle göra var att ta en lång och skön promenad tillsammans.
Det gjorde vi, och sedan blev vi ute dagen lång fram till femtiden, då all snö på vårt tak smält bort.

Nellie hade tur att närmsta grannen Hugo också i detta nu hade vattkoppor så de fick en helsköndag tillsammans och "sjukan" blev som bortblåst för några timmar.



Från berget kastades finfina snöbollar upp på Studiotaket, eller åtminstone försök till det, men som snarare kom i perfekt fönsterhöjd... KUL! Såklart;-)...

En härlig fika med smörgåsar, varmchoklad och Annelies hembakta bullar blev en helskön paus mot den varma väggen.


onsdag 16 mars 2011

Förbättra din stegträning med intervall fitness skor från Dr Scholl's...

Jörgen kom hem från Texas igår och hade med sig ett par helt fantastiska dojer till "sin käresta" som jag varmt vill rekommendera!
Jag ville liksom inte kliva ur dem när jag satt på dem. URSKÖNA!!!
Perfekt inför mina kommande barnvagnspowerwalks med dessa "intervall fitness skor".
Ge din aktiva livsstil en extra växel med Dr Scholl's ® Sportskor. Med expertteknik och exceptionell komfort i varje sko, kommer Dr Scholl's ® att hjälpa dig att nå dina träningsmål:-).

söndag 13 mars 2011

Idag har jag känt mig "extra" gravid...

Gravid i 33:e veckan så man ska väl känna sig så smått gravid nu va:-)?!
Vi fick Nellie fyra och en halv vecka för tidigt... så man bör väl vara så smått "redo". Det var vi absolut inte när vi väntade Nellie då vi bara var hemma i Sverige över sommaren och sedan flyttade tillbaka till Italien, varför vi knappt köpt en babypryl då vi ju inte skulle "boa" förrens vi kom till Italien. Så när vi hamnade i Eskilstuna (där man hamnar om man föder mer än 4:a veckor för tidigt) så fick vi springa ut på stan mellan amningarna och köpa grejer. Otroligt roligt minne från att vattnet gick, vilket blev en så otrolig "surprice":-). Jag som knappt kände mig gravid! Samma kväll hade jag och Jörgen promenixat från Arnö för en grillkväll uppe vid vattentornet och tillbaka, så med andra ord kände jag mig hur pigg och fräsch som helst och hade inte ens börjat tänka i födartankar ännu. Ha ha... sen på natten vaknade jag upp av att vattnet gick och vi föll i skratt båda två, for upp och fram med "böckerna" för att läsa på: "Vad gör vi nu?"
Väl på Nyköpings lasarett kunde vi såklart inte sova en blund och förmodligen var det väl av smått nervositet som vi inte kunde sluta skratta. Sköterskorna fick försöka dämpa oss så smått, och tala om att vi nog skulle tänka på att vila inför det som komma skulle.
Värkar hade jag tydligen, men kände dem inte ens. Märkligt! Sen iväg med ambulans till Eskilstuna. När väl värkarna satte igång på allvar var det tydligen för sent med någon som helst bedövning så det var bara att krysta ut vår lilla Nellie vilket tog runt en kvart. Ja, inte var det någon tung förlossning inte så man får väl hoppas att det inte blir alltför jobbigt denan gång. För SÅ lätt som det var då kan jag nog inte förvänta mig att det blir ännu en gång. Var i betydligt bättre form då än vad jag är nu dessutom...

Jag har dock fullbokat till 2 veckor innan tänkt födelsedatum (8:e maj) så vi får hoppas att bebben stannar kvar i magen till dess.
Nu i 33:e veckan så börjar det som sagt trycka på då det börjar bli trångt  därinne nu och magen är bra stor nu! I går gick Nellie och jag och la oss direkt efter melodifestivalen och jag somnade nästan direkt (vilket inte hänt på flera månader) och vaknade först närmare nio. Så SKÖN känsla, då jag sover förtvivlat dåligt nu och har gjort under lång tid, då bebben är hur aktiv som helst när jag ligger ner, vilket såklart "stör". Bebben kommer att lägga på sig en tredjedel till hälften av sin födelsevikt under de kommande 7 veckorna. Eftersom bebisen nu lägger på sig fett börjar huden fyllas ut och bli slät och fin.
Blir spännande att se hur mycket mer jag sväller de följande veckorna:-).

Nya löpvagnen står efterlängtad och väntar;-)

fredag 11 mars 2011

Låt dagsljuset uppmuntra till morgonpromenader...

Nu närmar sig våren oss med stormsteg, en efterlängtad och härlig tid!












Alltför många har varit alltför inaktiva under den mörka, kalla och halkiga vintertiden... Men för de allra flesta börjar det nu så smått rycka i kroppen och spritta med värkänslor av välbehövligt solsken. Asfalt och grus har väl aldrig upplevts "vackrare".

För dig som är en "morgonmänniska" så tänkte jag inspirerar och motivera Dig till att starta upp med morgonpromenader.

Varför morgonpromenader?
Det finns en massa faktorer till varför morgonpromenader är just så bra. Här följer några.
På morgonen efter en natts fasta har vi optimala förhållanden att bränna fett. Blodsockret och insulinnivåerna är relativt låga och förråden på kolhydrater i kroppen börjar ta slut vilket gör att kroppen i stället använder främst fett som bränsle.

För att dra nytta av detta ska morgonpromenaderna ske före frukost. Ett stort glas vatten då kroppen är uttorkad efter natten och sedan knata så snabbt man kan i 45-60 min (20-30 min ej att underskatta).
Har man svårt att komma igång på fastande mage så rekommenderar jag en proteindrink (helt fri från kolhydrater) för att ha något i magen vilket gör att man inte riskerar att tära på musklerna.

Förutom att morgonpromenaderna ger en extra bra förbränning så är det en underbar start på dagen som ger en endorfinkick att leva på resten av dagen. Den motiverar dessutom till att fortsätta dagen med fler kloka och hälsoamma val.

Tänk dock på att det viktigaste är att motionen blir av, utifall du inte är en morgonmänniska...då jag rekommenderar en promenad innan lunchen eller direkt efter jobbet, för att fånga det viktiga dagsljuset.
Dessutom får vi vår dagsdos D-vitamin utav endast 10 min solljus per dag.

söndag 6 mars 2011

Nyfiken på Incabär?

Mars månad har vi valt ännu ett spännande bär i vår hälsomüsli, som bjuder på en ny smak varje månad.

Superfruits naturligt torkade bär som vi väljer att använda i vår hälsomüsli innehåller inget annat än just själva frukten. Inget tillsatt socker, konserveringsmedel eller andra konstiga grejer. Dessutom är bären & frukterna ekologiska som resterande ingredienser i vår müsli.
Müslin är med andra ord en naturlig kraftkälla för ett naturligt liv!


Månadens smak: Gyllene Incabär, även kända som physalis, användes redan av incaindianerna för sina näringsegenskaper och spännande smak!

Dessa gyllene bär har fått många namn på engelska, men du kanske känner igen dem som physalis eller kapkrusbär. Det syrliga och utsökta bäret som du finner i den tropiska delen av fruktdisken kallas även för Inca Berries eller Golden Berries och dess latinska namn ar Physalis peruviana L.
Bären odlades som sagt redan av incaindianerna för sina näringsegenskaper, men finns i många delar av
tropikerna, inklusive Amazonas.
Bären växer på en planta som blir ca 1 meter hög och producerar den gul orangea frukten som är täckt av små tunna blad. Gillar du små, nyttiga frukter och bär så är incabären ett tungkittlande alternativ.
De syrliga bären är ungefär lika stora som körsbärstomater och innehåller vitamin A, C, B1, B2, B6 och B12. De innehåller även mycket protein, flavonoider och karotenoider. Incabären har länge använts i traditionell folkmedicin för olika ändamål.

Incabären är utsökta att äta direkt ur påsen, en handfull om dagen som de är, till sallader och desserter, drinkar och smoothies och alldeles perfekt i vår hälsomüsli!

Ekologiskt odlade
Bären odlas ekologiskt och plockas för hand i Peru, Ecuador och Colombia.

onsdag 2 mars 2011

Slående löpsedel...

Denna löpsedel fick mig idag att småle, då denna mycket extrema fettdiet blivit så "poppis" och inte undra på det för dem som vill finna en enkel väg mot "vikt"minskning och samtidigt få frossa i feta såser, grädde, feta ostar och korvar, svålen på köttet osv. Uhhhhhh, säger jag bara. Att detta slammar igen blodkärlen säger sig väl nästan självt?!!

Att dra ner på kolhydraterna på en lagom nivå såsom jag förespråkar, att ligga runt sisådär 25-35E% jämfört med normalsvensson som ligger runt 50E% är positivt för de allra flesta och har visat sig vara speciellt intressant i samband med diabetes och skydd mot diabetes. Eftersom det är kolhydraterna i maten som påverkar blodsockret så står naturligtvis mängden kolhydrater i förhållande till blodsockernivåerna. Drar man ner kolhydraterna blir blodsockerkontrollen och insulinkänsligheten snabbt förbättrad.

I kölvattnet av denna insikt har lågkolhydratdieter som LCHF (Low Carb High Fat) vuxit fram. Till skillnad från LCHF som drar ner kolhydratintaget till ett minimum på 5-10E% ligger t.ex. ISOdieten som jag varmt förespråkar betydligt högre med sina 33E%. Poängerna med detta är flera. För det första så fungerar kroppen dåligt när den får för lite kolhydrater.

Studier tyder på att en kost med för lite kolhydrater kan leda till ökade inflammationer, minskad aktivitet, förhöjda blodfetter, mag-och tarmbesvär och benskörhet. Alla dessa effekter beror dock inte bara på kolhydratmängden i sig utan snarare på det som vi går miste om när vi utesluter kolhydratrika livsmedel.

Det finns vissa mineraler, vitaminer och antioxidanter som främst finns i kolhydratrika livsmedel. Tar vi bort dessa livsmedel tar vi alltså även bort dessa ämnen från vår kost. Fiber är ett annat exempel. Fiber finns bara i kolhydratrika livsmedel. Utan fiber ökar risken för fickbildning och, i förlängningen, cancer i tarmen.

Att man orkar mindre och tenderar att bli mindre aktiv vid en för strikt lågkolhydratdiet är kanske den viktigaste aspekten. Fysisk aktivitet är en grundläggande faktor i en hälsosam livsstil. Inaktivitet kan jämställas med rökning när det gäller risken att drabbas av flera av våra folksjukdomar. Att äta på ett sätt så att man inte orkar vara fysiskt aktiv kan därför inte anses hälsosamt. Även om man bara är ute efter viktminskning så är detta en mindre smart väg att gå. Minskad aktivitet innebär ju mindre energiutgifter och svårare att få ekvationen att gå ihop.

Genom att dra ner på mängden kolhydrater kommer man däremot långt. Vi pratar inte om att utesluta dem! Det är dock inte det enda man kan göra med kolhydraterna för att uppnå optimal kosthållning. Typen av kolhydrater man väljer spelar också stor roll.

När man pratar kvalitet på kolhydratrika livsmedel är det framför allt hur pass de kolhydratrika livsmedlen påverkar blodsockret (GI) och huruvida de är näringstäta eller ej, det vill säga innehåller mer än bara kolhydrater. Oftast går dessa två hand i hand. Produkter med låg näringstäthet har oftast även väldigt stor påverkan på blodsockret. Det vill säga ett högt GI. Så, för att få bra kvalitet på kolhydraterna ska man satsa på långsamma kolhydrater.

Många förknippar felaktigt GI med mängden kolhydrater, men det stämmer alltså inte. GI är ett sätt att klassa kolhydrater efter hur de påverkar blodsockret. Man kan dock minska påverkan på blodsockret genom att dra ner på mängden kolhydrater. Det är dock inte GI.

Man bör försöka hålla sig till en livsstil som innebär relativt låga insulinnivåer. Den viktigaste faktorn i en sådan livsstil blir av naturliga skäl ett lågt kolhydratintag och framför allt smarta kolhydratval som inte påverkar blodsockret så mycket (lågt GI)

Man kan genom att äta en viss typ av fibrer få en balanserad effekt på blodsockret  men man måste se till att det är rätt sorts fiber. Det är bara de vattenlösliga fibrena som sänker blodsockret. Lösliga fiber hittar man i linfrön, psylliumfrön, baljväxter (bönor och kikärtor), havre, grönsaker, frukt och bär.