fredag 11 mars 2011

Låt dagsljuset uppmuntra till morgonpromenader...

Nu närmar sig våren oss med stormsteg, en efterlängtad och härlig tid!
Alltför många har varit alltför inaktiva under den mörka, kalla och halkiga vintertiden... Men för de allra flesta börjar det nu så smått rycka i kroppen och spritta med värkänslor av välbehövligt solsken. Asfalt och grus har väl aldrig upplevts "vackrare".

För dig som är en "morgonmänniska" så tänkte jag inspirerar och motivera Dig till att starta upp med morgonpromenader.

Varför morgonpromenader?
Det finns en massa faktorer till varför morgonpromenader är just så bra. Här följer några.
På morgonen efter en natts fasta har vi optimala förhållanden att bränna fett. Blodsockret och insulinnivåerna är relativt låga och förråden på kolhydrater i kroppen börjar ta slut vilket gör att kroppen i stället använder främst fett som bränsle.

För att dra nytta av detta ska morgonpromenaderna ske före frukost. Ett stort glas vatten då kroppen är uttorkad efter natten och sedan knata så snabbt man kan i 45-60 min (20-30 min ej att underskatta).
Har man svårt att komma igång på fastande mage så rekommenderar jag en proteindrink (helt fri från kolhydrater) för att ha något i magen vilket gör att man inte riskerar att tära på musklerna.

Förutom att morgonpromenaderna ger en extra bra förbränning så är det en underbar start på dagen som ger en endorfinkick att leva på resten av dagen. Den motiverar dessutom till att fortsätta dagen med fler kloka och hälsoamma val.

Tänk dock på att det viktigaste är att motionen blir av, utifall du inte är en morgonmänniska...då jag rekommenderar en promenad innan lunchen eller direkt efter jobbet, för att fånga det viktiga dagsljuset.
Dessutom får vi vår dagsdos D-vitamin utav endast 10 min solljus per dag.

3 kommentarer:

 1. Är det ok att ta ett äpple på morgonpromenaden eller hindrar det fettförbränningen?
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta, Ett äpple är ju en kolhydrat (en vitamin, mineral och antioxidant sådan) så det skulle hämma förbränningen att ta ett äpple innan morgonpromeaden ja. Ett annat tips! Om du kan tänka dig lite "spill" så koka upp ett par ägg och släng gulorna och ät vitorna = rent protein + vatten innan promenaden. Lycka till med morgonpromenaderna:-)! /Fia

  SvaraRadera
 3. Hoppsan....det har jag ätit i flera år. Ska genast börja med ditt tips! Tusen tack!

  SvaraRadera