måndag 21 mars 2011

Det perfekta ”GI” livsmedlet, finns det?

Jag skulle vilja uttrycka svaret på den frågan så här:

Denna kolhydratkälla har ett mycket:
- Lågt GI
- Högt innehåll av vitaminer, mineraler & antioxidanter
- Högt fiberinnehåll av vattenlöslig sort vilket ger oss ett ännu lägre GI och dessutom en väl fungerande mage!
- Kalorisnålt
Man kan äta hur mycket som helst av livsmedlet utan att bli fet kan jag lova:-)!
- Miljövänligt och Prisvärt

Sist men inte minst skyddar det oss från en rad olika sjukdomar:
Cancer, Hjärt- och Kärlsjukdomar, Diabetes typ 2 och är antiinflammatoriskt

Livsmedlet är GRÖNSAKER!

Nu vidare till vad ”GI” egentligen handlar om.

”GI” har hamnat på villospår minst sagt! Ett exempel på detta följer:
Jag stöter dagligen på människor som säger sig ”äta GI”, men i själva verket har plockat bort alla kolhydrater och lever på feta såser, ost och kött... Egentligen alldeles galet att det skapas en massa ”GI-dieter”, men som inte har något med GI att göra…”GI” handlar nämligen om just kolhydrater!

”GI-metoden” togs ursprungligen fram som ett hjälpmedel för diabetiker.

GI (Glykemiskt index) är ett sätt att ranka kolhydratrika livsmedel efter dess blodsockerhöjande effekt. GI beräknas efter hur snabbt blodsockernivån höjs efter att man har ätit 50 g kolhydrater av ett livsmedel i jämförelse med ett referenslivsmedel. Det är egentligen ingen mening att titta på t.ex. grönsakers GI-värde, för att få i sig 50 gram kolhydrater från t.ex. morötter som har ett högt GI värde MEN som innehåller en liten mängd kolhydrater, så måste man äta upp till ett kilo, vilket man vanligtvis inte gör i en portion, varför det kan bli väldigt missvisande att titta i en GI-tabell.

Jämförelserna av GI-värden bör göras på livsmedel som innehåller en betydande mängd kolhydrater och inom en viss livsmedelsgrupp. T.ex. mellan olika bröd eller mellan olika frukostflingor. Om blodsockret stiger snabbt har livsmedlet ett högt GI. Om blodsockret stiger långsamt har livsmedlet ett lågt GI.

Man måste komma ihåg att de livsmedel som inte innehåller kolhydrater inte heller påverkar blodsockret. De har alltså inget GI-värden.

GI är ett fantastiskt bra redskap om det används på rätt sätt – på kolhydratrika livsmedel!

När man pratar om GI så handlar det om att hitta bra typer av kolhydrater!

För optimal kraft & hälsa – Ät ”långsamma kolhydrater” som ger en långsam blodsockerstegring:

Baljväxter såsom bönor & kikärtor, grönsaker, frukt & bär är GI mat av superklass!

Välj ett osötat surdegsbröd med hela korn framför ett vitt bröd av finfördelat mjöl, en osötad müsli framför sötade flingor, kokt potatis framför pulverbaserat potatismos vars GI skjuter i höjden.

Med hjälp utav mitt kostprogram i min Kost & Viktklubb så ser man efter att lagt in alla sina dagsintag under fliken ”energi & näring” på ”GB stapeln” (Glykemisk belastning) om det du intagit under dagen är av högt eller lågt GI/GB. Man ska sträva efter att få stapeln så lågt som möjligt! Nyfiken på Kost & Viktklubben: www.krafthalsa.se

1 kommentar:

  1. Mycket bra inlägg som fick mej att tänka på vad som hände mej idag. Har slutat med socker sedan ett tag tillbaka inte helt, men väldigt sällan i alla fall. Har inte ätit lunch ute på flera månader iallafall. Varit pigg och mått bra, har haft MYCKET mindre humörsvängningar. Ätit många gånger per dag med bra mellanmål och allt. Så kom idag käkade lunch på Coop i Norrköping köpte en kaffe på statoil, tröttheten slog till som en bomb och jag hamnade i KOMA verkligen kändes det som. Då sa min sambo var det inte gott kaffe? Jo då sa jag, ja jag hade i lite socker kom det då.............KONSTIGT att jag hamnade i KOMA! Nu är jag extremt känslig men det har jag lärt mej det senaste året. Hade jag vetat detta jag om socker och glykemiskt index tidigare kan jag säga att mitt liv varit mycket enklare. Tack Fia för att du har detta som gör att det blir mycket enklare för mej i vardagen!
    Njut av våren det gör jag Lotta

    SvaraRadera