måndag 25 april 2011

Vad är det egentligen vi fått i oss…

Gelatin från svin, färg från krossade insekter, socker och härdat fett… Ja, det är vad vi fått i oss ifrån det klassiska lösviktsgodiset som praktiskt taget hinkats in under hela påskhelgen… Frågan är om vi bryr oss om det, även om vi nu får vetskapen om det?!

Jag har tagit del av Råd & Rön som synat vad som gömmer sig i godiset och tänkte nu efter påskhelgen sådär småelakt tala om vad många satt i sig... vissa lite mer, vissa lite mindre. Men en och annan godisbit har nog de allra flesta fått i sig denna helg.

Visste ni att vi svenskar äter mest godis i hela världen? Hela 17 kg per person och år. Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i Europa. Godisätandet har ökat sedan 1980-talet, då självplocket introducerades i butikerna. Skoporna och påsarna blir bara större och större för att lura ögat att plocka mer och mer…

Låt inte era barn gå loss bland lösgodiset! Om de promt ska/vill plocka själva så se till att det är ett visst antal eller gram som gäller, punkt slut! Förpackat godis det säkraste kortet.

Mest godis äts inte oväntat kring påsk, då konsumtionen är minst dubbelt så stor som en vanlig vecka. Vad är det då vi får i oss? Socker och fett förstås, men också tillsatser i form av bland annat färg och aromämnen.

Många har blivit väldigt medvetna när det gäller tillsatser i vår mat, men när vi kommer till godiset tycks det inte vara lika viktigt, eller?! Med tanke på innehållet i godiset så är dock ingredienserna ett betydligt större problem än självaste tillsatserna.

”100 g lösviktgodis ger cirka 400 kcal. En normalpåse är 350 gram… vilket är ett ungefärligt dagsbehov av energi utan ett endaste näringsämne…”

Det ökade godisätandet är naturligtvis en bidragande faktor till att vi i dag väger mer än tidigare…

Vanligtvis brukar man säga att det man äter någon gång ibland inte spelar någon större roll, men om det handlar om väldigt stora mängder, om barn som får godis från flera håll vilket ju är högst vanligt så ser jag det som ett stort problem!

Mitt råd är som jag tidigare skrev att begränsa era barns intag av godis till en lagom mängd, allra helst en liten förpackad godispåse och strikt hålla på ”lördagsgodis”.

För er vuxna som tar ert eget ansvar så köp bara det godiset som är riktigt gott och som ni verkligen njuter av att äta. För med handen på hjärtat, hur gott är det egentligen när man tryckt i sig ett par hundra gram…?! Inte sällan en stor illamåendes känsla och många får också ångest över allt de vräkt i sig. Inte sällan under väldigt kort tid dessutom… Då är frågan: - Var det värt det?

Ta del av nedan och fundera sedan kring om de fortsatt är era favvogodisar…

Skumsvampar
Innehåller inte mindre än fyra olika sorters socker, som ligger som på ett pärlband efter varandra högst upp i ingredienslistan; socker, glukosfruktossirap, glukossirap och invertsockersirap. Innehåller dessutom gelatin från svin, färgämne och ett kontroversiellt ytbehandlingsmedel, karnaubavax.
Sura Bubbliz
Innehåller glukossirap, socker, vatten och gelatin från svin. Även denna godisbit är färgad med E 120. Surheten kommer från citronsyra, E 330, ett ämne som är helt ofarligt. Kanske kan det vara spännande att veta att det framställs genom att till exempel melass eller glukos jäses med mögelsvampar...
Bumlingar blåbär
De syrligt söta bumlingarna innehåller förutom socker och citronsyra även bikarbonat (samma ingrediens som finns i vanligt bakpulver), salt och aromer. Dessutom är den en färgcocktail av E120 (karminsyra), E131 (patentblått, som inte har några kända hälsoeffekter men som är förbjudet i Australien och Nya Zeeland), E153 (vegetabiliskt kol) och E162 (rödbetsrött).


Pepparflaska, lakrits
Förutom socker och majsstärkelse innehåller den här lakritssorten även salmiak och lakritspulver, naturidentiska aromer och färgämnet E 153. Eftersom lakrits kan påverka saltbalansen i kroppen bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits. Studier har visat att mycket lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner. Men enligt Livsmedelsverket är det ingen fara om man inte äter väldigt stora mängder lakrits.

Choklad
Det mest populära godiset i Sverige. Tyvärr innehåller mjölkchokladen bland plockgodiset sällan särskilt mycket choklad. Främsta ingrediensen är fortfarande socker, och därefter kommer fett. I många sorter är fettet inte av särskilt bra kvalitet, ofta mättat fett och palmolja.

Naturgodis
Yoghurtdragerad frukt och nötter låter nyttigare än vanligt godis, men det är bara skenbart! ”Yoghurten” är vit choklad som smaksatts med yoghurtarom...

Ferraribilar
Här kommer gelatinet från nötkreatur, och för den röda färgen har färgämnet E 120 (karminsyra) smugit sig in. Det är ett extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen. Ämnet har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Nästan allt rosa, rött eller lila godis innehåller detta färgämne.

Skönt att påsken är över!

Nu satsar vi på att skippa detta ”skit” och på kuppen må, känna och se bättre ut på alla sätt!

Ha en finfin start på veckan!
Kram til Er Alla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar