söndag 3 april 2011

Ännu en "superfrukt" i vår månadsmüsli...

Vår müsli smaksätts under April månad med ekologiska tranbär   som har sötats med lite äppeljuice för att kunna torkas och avnjutas. Tranbär sötade med äppeljuice har ett mycket lägre GI än tranbär sötade med vanligt socker.

Det forskas regelbundet på tranbär och deras positiva hälsoeffekter och det lilla röda bäret har sedan länge nått statusen superfrukt.

Tranbären växer på den norra delen av halvklotet i sura myrar och mossar och våra tranbär från leverantören Superfruits kommer ifrån Nordamerika.
Tranbär är ett välkänt bär både i skogen och i handeln. De ingår i familjen ljungväxter i släktet skogsbär. Risbuskarna är låga och kryper fram med tjocka gröna blad längs marken. Blommorna är mörkrosa och pollineras av honungsbin. Själva bäret utvecklas från vita små knoppar till runda, röda och avlånga bär som är något större än lingon.
Tranbären mognar först på hösten och är rika på vitamin C och smakar syrligt.
Men ska se upp med sockret då det inte är ovanligt att torkade tranbär innehåller upp till 80% tillsatt socker! Då är det mycket bättre om tranbären är sötade med fruktjuice som ger ett lägre glykemiskt index. I våra tranbär tillsätts inte heller så mycket juice vilket ger tydligare smak och mer tranbär för pengarna.
Tranbären innehåller antioxidanten proantocyanidin även kallade PAC. Studier visar på att PAC försvårar för vissa bakterier att fästa på kroppens slemhinnor och bidrar därigenom bl.a. till urinvägarnas hälsa.
Tranbär innehåller även antioxidanter kända som polyfenoler. Tillsammans med protantocyanidin kan dessa antioxidanter oskadliggöra fria syreradikaler och skydda kroppens celler.
Mer info om vår müsli finner du på min hemsida: www.krafthalsa.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar