torsdag 8 december 2011

Julens dignande frestelser...

Under december månad ställs vi alla mer eller mindre inför julbordens dignande frestelser av mycket fetter och socker som kanske inte är av den allra bästa sorten...Energiintaget blir till största sannolikhet för stort hur man än beter sig när man äter just julbord och vad gör väl det om det bara rör sig om julhelgens 3-dagar, då jag tycker att man kan äta precis vad man vill och "frossa" om man så vill. Men springer man på Julbord titt som tätt under hela december månad, så blir det lätt lite för mycket av det goda...och de oönskade kilona smyger sig på.
Ät julborden med lite sunt förnuft, så slipper du ha dåligt samvete i början av januari.

Fundera på vad du bör välja bort om du äter många julbord denna tid.
De värsta "bovarna" på julbordet är vit choklad som bara innehåller massa fett och socker, samt all annan julgodis och bakverk. Välj ut några väl valda munsbitar kort och gott och NJUT!
Drycker såsom läsk inklusive alla alkoholhaltiga drycker innehåller en massa energi/kalorier i form av massa socker som man kanske inte tänker på. Räcker väl egentligen att jag säger att i en vanlig 33 cl burk läsk gömmer det sig 10 stycken sockerbitar. Alltså, drick med förnuft och servera alltid vatten till annan dryck!
Feta och kolhydratrika rätter såsom Janssons frestelse, korvar, risgrynsgröt och ris alá malta ger en massa kalorier och lättinlagrat fett.
Kombinationen fett och kolhydrater (socker) är ett välkänt recept för att överäta.

Bra ting på julbordet är fisk, julskinka, rostbiff och annat magert kött samt kokt potatis. Sill kan man äta med gott samvete så mycket man vill för nyttigheterna i fisken väger upp sockret i lagen. Givetvis är det ett smart drag att välja den mer ”rena” sillen som inte flyter runt i krämiga röror.

Sen drar man såklart ut hela "tjocka släkten":) på en skön promenad eller snöbus (snö, som vi får hoppas vi får!!!)

Njut av juletiden allesammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar