fredag 16 december 2011

Mjölksyrade grönsaker är hälsosamt...

Jag fick en fråga från kund  idag om varför mjölksyrade grönsaker rekommenderas som extra bra, varför jag såklart slänger ut lite info om detta här till er alla:).

När grönsaker syras omvandlar nyttiga bakterier, socker och andra ämnen till mjölksyror. Syrade grönsaker verkar probiotiskt, stärker immunförsvaret och gör att svårsmälta grönsaker kan ätas utan problem.

Mjölksyrade grönsaker är traditionell kost över stora delar av världen och var förr en vanlig konserveringsmetod. I Ryssland syrar man grönsaker och bakar surdeg. I Tyskland är surkål, mjölksyrad vitkål, en traditionell rätt. I Europa blev syrning mindre vanligt under 1900-talet när kylskåp kom och det enda verkligt vanliga syrade livsmedlet i Europa är idag oliver. I Asien är syrade livsmedel fortfarande mycket vanligt. Där syras grönsaker, frukt och fisk. Olika kalla såser görs också med syrning bl.a. soja.

När grönsaker syras får probiotiska mjölksyrabakterier växa i grönsakerna. Bakterierna omvandlar socker till mjölksyra, väteperoxid och andra sura ämnen. Detta konserverar grönsakerna utan att förstöra näringsvärdet.

Syrade grönsaker är hälsosamt på många sätt:
- Rika på C-vitamin
- Innehåller nyttiga probiotiska bakterier som stärker immunförsvaret
- Komplexa näringsämnen som B12-vitamin tillverkas under syrningen
- Sänker GI för måltiden
- Är lättsmält
- Innehåller rikligt av ämnen som motverkar cancer
- Syrade grönsaker ökar järnupptaget

C-vitamin, antioxidanter och många andra nyttiga ämnen bevaras. Samtidigt blir många nyttiga ämnen mer tillgängliga och nya komplexa näringsämnen som B12-vitamin och aminosyror bildas av de nyttiga bakterierna.

Även om mjölksyrade grönsaker ofta kallas för syrade grönsaker är det just mjölksyrabakterier som står för processen. Detta är samma bakterier som omvandlar mjölk till yoghurt. Bakterierna är probiotiska, vilket betyder att de hjälper till med att skydda oss mot fientliga sjukdomsalstrande bakterier.
Numera får vi bara i oss mjölksyrabakterier om vi äter yoghurt eller fil och det i mindre mängd än från den syrade maten. En matsked surkål kan t.ex. ge lika mycket mjölksyrabakterier som en liter fil. Mjölksyrabakterier finns dock tillsatt i filmjölk, yoghurt m.fl. mejeriprodukter. Köp dessa med en levande syrningskultur.

Vill ni göra egen surkål till jul eller syra andra grönsaker så finner ni recept på nätet såklart. Själv väljer jag nog att köpa färdigsyrade grönsaker till att börja med…;)
Glasburken på bilden har jag fått varma rekommendationer om av märket Tristelvind och finns att köpa på Coop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar