måndag 7 maj 2012

Härligt med matglada barn!

Havregrynsgröt med mosad banan och ägg, om vår lilla fågelunge själv får bestämma;)
Lunch-Buffé på restaurang är fina grejer:)

Det är såklart vi föräldrar som formar våra barns matvanor. Tål att tänka på!
Vår lill-Nova, nyss fyllda ett, har liksom vår stora prinsessa Nellie varit matglad sen start och nu vill hon ha precis allt som vi har på våra tallrikar och har nog inte spottat ut något hon fått smaka på ännu, härligt!

Dock är vi benhårda på att hålla henne borta från allt som smakar sött i form av just socker utan låter det söta få komma från frukt istället. Det blir lite fel att skriva ”benhårda” då vi helt enkelt inte skulle drömma om att stoppa godis i munnen på henne eller dylika ting.

På släktkalaset i helgen var hon mätt i magen när gästerna kom och fick snarra på fruktbitar, rena majskrokar och dylikt. Hon var NÖJD!

VARFÖR ge de små liven en massa sött och trigga igång deras sötsug innan de ens bett om det?! Det anser jag är enormt onödigt och dumt. Sötsuget ger sig på oss oavsett, men låt det då komma av naturligt skäl, när det är dags.

Vår storprinsessa som nu närmar sig sju år, var närmare fyra år innan hon bad om lördagsgodis, vilket hon såklart fick då
! Dessförinnan var det inget problem. Man fick godis på kalas, that´s it och det nöjde hon sig fint med.

När hon varit på kalas eller tryckt i sig sitt lördagsgodis blev hon dock som ett annat barn, speedad till tusen… SÅKLART! Nu är det en vana med måttlig mängd lördagsgodis och inte samma "personlighetsförändring" som sker.

Så till barnens frukost. Nellie säger ibland: - Kan vi inte köpa sådana där flingor när vi är i matvarubutiken och pekar på Cornflakes som hon ätit hos kompisar. Cornflakes är ju oerhört oskyldigt om man jämför med ”kalapuffar” och dylika sockerbomber, men jämför med havregrynsgröten som hon så gärna äter är det ett mindre bra val. Finfördelat och snabbt rusar det genom kroppen.

 Nellie gör bra val! På vardagarna blir det grötfrukost och sin helgfrukost har hon valt ut i form av fil med hallon. Hon verkligt älskar hallon! Till detta en smörgås.

Så kommer vi till bröd.
Får Nellie välja mellan ett osötat surdegsbröd eller en vit fralla så säger hon: - Men mamma, jag gillar inte sådant där bröd! Hon är van att ha något att bita i, vilket ju är så bra!

Picknick-mackorna gör hon gärna själv och då är det med lite Bregott mellan, skinka och paprika eller med leverpastej och gurka. Japp, så vill hon ha dem.

Naturell keso älskar hon också, tillsammans med sina hallon och brukar bjuda sina vänner på detta som inte sällan rynkar på näsan;).


Nellie med mumsig kesomellis
Nellie får ibland smaksatt yoghurt när hon är på bortaplan och vad gör väl egentligen det, men det kommer inte hem i vårt kylskåp.  Då kompromissar vi och filen får ta smaksatt form med favvobär och rent vaniljpulver (vaniljstång), voilaJ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar