måndag 28 januari 2013

Åtta frågor om kost till Fia

Hur äter en kostrådgivare till vardags – och vad skulle hon aldrig äta?

Här svarar jag på åtta frågor kring hur jag äter och ser på kosthållning. Med inspiration från spalterna i Fitness Lifestyle;)

Hur jobbar jag med kost?
– Jag föreläser samt håller kontinuerliga isodiet-kurser. Utöver detta sitter jag med individuella kostrådgivningar. Jag inspirerar och väcker lusten hos människor som önskar uppnå någon typ av förändring oavsett det handlar om ett ökat välmående i största allmänhet, förbättrade prestationer eller minskad sjukdom.
Kost & motion är den solklart bästa medicinen!

Hur ser din kostfilosofi ut?
- Viktigt att få i oss av alla våra näringsämnen i lagom mängd av god kvalitet vilket ger oss livskraft, förbättrar vår hälsa och välmående! Ju bättre tankade och välfyllda desto bättre kraft. Vem vill inte köra runt i en Rolls Roys;).
Genom en välbalanserad kosthållning och en aktiv livsstil kan vi må så bra som det bara är möjligt.

Hur ser en typisk matdag ut för dig?
– Jag är som ”skalman” med ett invant mönster kring när jag ska äta.
Frukosten är grundbulten och min ägg & grötfrukost är huggen i sten och jag tror bestämt aldrig jag kommer att tröttna på den. Fiberhavregryn med psylliumfrön, hackat päron, pumpakärnor, kanel och lite sultanrussin med mjölk. Sen de två älskade äggen och en stor härlig kopp te. Då är jag helnöjd:)!
Till mellanmål kan det bli allt ifrån keso eller kesella med bär och nötter/frön till osötat surdegsbröd med makrill i tomatsås om jag är extra hungrig.
Här sitter oftast dagens kopp kaffe väl på plats.
Har jag tur står det sedan en matlåda i kylen till lunch;).
Jag har alltid ”livbojar” till hands om jobbet tar överhanden över mellanmålsrasterna och jag kan t.ex. alltid snabbt på stående fot hälla i mig en proteindrink som står färdigshakad i kylen, innan jag hämtar barnen.
Välbalanserad middag serveras alltid. Vi äter mycket lax och kyckling. Äter aldrig en måltid utan mycket grönsaker!
Dagen avslutas alltid med en stor kopp härligt te.

Vilken kostförändring är viktigast ur hälsosynpunkt?
–  Att äta mer grönsaker och rotfrukter, fisk och skaldjur och att dra ner på de större kolhydratkällorna såsom bröd och pasta kan göra magen gladare. Se till att alla våra näringsämnen av högsta kvalitet finns på plats.

Vilka 5 favoriter har du alltid i ditt kök?
– Grönsaker, bär/frukt, ägg, rött vin och mörk choklad. Visst blev det 5;)?

Vad äter du när du är sugen?
– På senare år har jag lärt mig gilla choklad till sambons förtvivlan som haft chokladen för sig själv tidigare, haha...
Dock gillar jag att äta riktigt mörk naturell choklad, det stillar verkligen vidare godissug. Lindts naturella 90%-iga är riktigt god och en ruta räcker faktiskt.
Sambon får behålla ”cocosprickarna” för sig själv;).

Vad skulle du aldrig äta?
– Pommes frites… otäckt ohälsosamt och osmakligt. Vad är det för fel på vanlig potatis?!

Vad har svenska folket inte upptäckt än?
– Vilket fantastiskt hav av ”skyddsänglar” vi hittar på ”frukt & grönt” avdelningen i butiken. Här ska man ju gå loss, blanda och variera för en optimal hälsoboost!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar