torsdag 6 februari 2014

Fläskfilé blir festmat med krämig risotto

Veckorna rusar verkligen förbi och fredagen står runt hörnet.
Fortsätter med middagsinspiration inför fredagskvällen.
När veckoslutet är här kan man allt kräma till det lite på tallriken;-).

 Fläskfilé med sparris- och getostrisotto


Fläskfilé blir festmat med krämig risotto, getost och primörsparris. En härlig örtolja fullbordar kalaset.

4 personer:
600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm peppar
smör till stekning
300 g körsbärs- eller plommontomater på kvist
2 msk olja

RISOTTO:
1 gul lök, hackad
½ dl olivolja
3 dl arborio-, avoiro- eller carnaroliris
2 dl vitt vin
5-7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
1 knippe sparris i munsbitar
olja till stekning
100 g fransk getost i smulor
ev. salt

ÖRTOLJA:
2 dl färska örter, t.ex. basilika, timjan och gräslök
1 vitlöksklyfta, skalad
1 dl olivolja
½-1 krm salt

1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och bryn fläskfilén i smör. Stek färdigt köttet i ugnen till 67 grader innertemperatur, ca. 20 min. Pensla tomaterna på sin kvist med oljan och låt rosta med bredvid. Ta ut köttet och låt vila under folie cirka 10 minuter. Ge eventuellt tomaterna lite mer färg i högre värme före serveringen.

2. RISOTTO:
Fräs löken lätt i oljan, rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning. Späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta så det inte bränner fast.

3. Under tiden, fräs sparrisbitarna lätt mjuka i oljan, i het panna. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter cirka 25-35 minuter, rör ner osten så den får smälta och smaka eventuellt av med salt.

4. ÖRTOLJA:
Mixa örter och vitlök med oljan till vackert grön färg, smaka av med salt.

5. SERVERING:
Rör ner sparrisen i risotton. Spara knopparna till garnering. Lägg upp på tallrikar. Arrangera det uppskurna köttet och tomaterna på sina kvistar. Ringla örtoljan över.

Smått & Gott
I ett land där tomaterna tio utav årets tolv månader smakar vatten har kvisttomaterna och de mindre varianterna blivit en räddning. Allra bäst smakar det när de både är små och sitter på kvist. Efter en stund i ugnen träder den fina sötman fram och den läckra syrligheten.

I glaset
Till den här italienskinspirerade rätten, med markerad örtighet, mustig ost och mättad risotto känns ett körsbärsfriskt rött vin helrätt. Ta hjälp av en duktig expedit på systembolaget.
Vi drack Musella artikelnummer 2393 för hundralappen. Blev en bra kombo!

Smaklig fredag mina vänner!
Källa: Håkan Larssons Fredagkväll med mat & vin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar