torsdag 27 februari 2014

Bra mat - helt enkelt!

Vi fick en kokbok av svärfar och fru i helgen som Jörgen dykt in i under veckan.. Alltid roligt med ny inspiration.

Här kommer ett av recepten som gjorts under vecka ur Karin Hedlunds bok: Matinspiration i köket, Karin i köket,  Bra mat – helt enkelt

Karin är kock och kostrådgivare och visar hur man med utvalda råvaror tillagar välbalanserade och kompletta måltider som mättar länge.

Currykryddad indisk köttfärssås


Med kokos, basmatiris och paprikahack

4 port. cirka 35 min

1 gul lök
i klyfta vitkål, 300 g
1-2 msk olivolja
500 nötfärs
1,5 msk kalvfond
2 tsk curry
1 tsk kanel
½-1 tsk sambal oelek
1 burk kokosmjölk
1 tsk örtsalt
Vitpeppar
Ca. 2 dl basmatiris
Eller testa min personliga favorit: Risentas långtidskokande råris 45 min
1 stor röd paprika (eller mer;-)

Curry varierar!
Curry kan skilja sig i smak från olika fabrikat. Ta hellre lite mindre mängd först och smaka av så att köttfärssåsen inte blir för het.

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skär vitkålen i mindre bitar. Hetta upp en stor stekpanna eller gryta med olivolja och bryn köttfärsen. Tillsätt lök och vitkål. Stek ytterligare några minuter. Krydda med fond, curry, kanel och sambal oelek. Tillsätt kokosmjölken och koka på svag värme ca. 15 min. Koka riset.
Skölj och hacka paprikan i små tärningar och ha som tillbehör. Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar.
Kålen och kryddorna gör denna köttfärsås till en så mycket roligare rätt än klassisk köttfärssås.
Smakade dessutom fantastiskt gott i matlådan dagen därpå.

Smaklig måltid mina vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar