torsdag 20 februari 2014

Fredagstips i härlig färg och smak

Det närmar sig fredag och då ska ni såklart få tips på en riktigt fräsch och läcker middagsrätt, som ni slänger ihop på en halvtimme.

Jag serverades denna rätt förra veckan av min egen mästerkock och den tog mina smaklökar med storm.

Grillad tonfisk med saffransbulgur och pepparrotcrème


Saffran ger både härlig färg och smak åt bulgur med frästa grönsaker. Se till att välja tonfisk av godkänd sort. Kolla gärna världsnaturfondens hemsida.
WWF stödjer certifieringarna KRAV, ASC och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja fisk och skaldjur som har dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven.

4 personer:
4 skivor färsk tonfisk á 150 g
olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Saffransbulgur:
2 dl bulgur (går utmärkt att byta till t.ex. mathavre eller Quinoa om glutenintollerant-/känslig)
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm saffran
1 stor röd paprika
1 knippe grön sparris
1 knippe salladslök
2-3 msk olivolja
salt & peppar

Pepparrotscréme:
125 g färskost med pepparotssmak (eller smaksätt själv den naturella)
2-3 msk turkisk yoghurt/matlagningsyoghurt (I grundreceptet står lätt creme fraiche, vilket är ett livsmedel jag själv inte använder eller rekommenderar)

1. Koka upp vatten med buljongtärning och saffran. Tillsätt bulgur och koka enligt anvisning på paketet, låt stå och dra en stund efteråt.

2. Rör pepparotsosten med yoghurtentill krämig konsistens.

3. Skölj och skär paprika i tärningar, dela sparrisen i bitar och skär salladslöken i centimeterlånga delar.

4. Fräs paprika, sparris och salladslök nätt och mjukt i olivoljan, salta & peppra lätt. Rör ner i bulguren.

5. Pensla tonfisken med olja, stek eller grilla den hastigt på båda sidor på svag värme.
Tonfisk får absolut inte stekas torr utan ska vara rosa inuti. Känn med fingret så den har spänsten kvar och inte blir stum. Salta, peppra och servera med bulgur och ostcreme.

Användbart
Den enkla och supergoda ostcremen kan du använda till grillat kött eller kyckling. Eller varför inte prova den till nykokta primörrödbetor. Förträffligt gott!
Om du vill ha mer sting, använd neutral färskost och krydda med wasabipasta till önskad hetta.

I glaset
Fin grillad fisk med rejäl stekyta och de mustiga tillbehören ropar efter ett vin med både fruktdjup  och egen karaktär. Jörgen valde en flaska Chardonney, Vicar´s Choice (2188) för hundralappen.

I Håkans Larssons recept ur kokboken Fredag kväll rekommenderar han 6090, Errazuriz Max Reserva Chardonney till denna rätt, men jag är osäker på om den fortsatt finns på hyllorna.

Ha ett härligt veckoslut och God fredag!

Nu måste jag ta tag i packningen. Snart bär det av mot ett snöigt Romme. Blir härligt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar