tisdag 20 april 2010

Bästa sättet att komma igång med löpträning...

I eftermiddags var det dax att sätta av mot Söra för ett kom-igång-löppass med PT-kund i strålandes solsken. Kallare än jag förutspodde iförd min tunna löpjacka. Svårt att klä sig denna luriga apriltid.

Min kund har målsättningen att tids nog kunna springa 5 km i ett sträck "utan blodsmak i munnen", utan istället uppnå en härlig löparglöd!

Fokus för mig som tränare idag var att få henne att känna att hon fick en bra upplevelse, samt att hon faktiskt mäktade med att jogga runt spåret och faktiskt till och med hade ork kvar. DET ger mersmak!

Vi startade upp med att gå från planmark till uppförsbacke för att på toppen av backen ha ett perfekt utgångsläge för start av de första löpstegen som på så vis kändes lätta nedför och som dessutom genom hela rundan hölls i ett lågt/lätt jogg, dock utan att gå. Vi höll ett prattempo och efter 1,8 km var vi i mål. Stretchade lite grann och pratade om upplevelsen som just var att hon mäktade mer, varför vi såklart tog ytterligare ett varv, men nu från jogg till powerwalk. Därefter med förnöjsamhet en skön stretch i solskenet.

Tips för bra start av löpkarriären:
- Köp ett par riktigt bra löpskor! Ta hjälp i sportbutik.
- Värm upp kroppen genom rask gång eller lätt jogg.
- Följ Ditt eget tempo! Bry dig inte om du blir "omkörd". Det var med största sannorlikhet av en Marathonlöpare:).
- Jogga/Löp gärna med god musik i öronen!
- Avsätt tid för dina pass i kalendern!
- Hellre för lite än för mycket! Känslan får gärna vara att du kunnat löpt både längre och snabbare.
- Lyssna på kroppen! Gör dig inte till slav under träningsplanen. Vila när den behöver vila och flytta fram passet ett dygn.
- Sätt upp mål! Anmäl dig till ett lopp med grannen/kollegan om säg 3 månader och arbeta målinriktat mot målet.


Med detta önskar jag Er lycka till i löpspåret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar