onsdag 4 april 2012

Glad Påsk med frestande sunda måltider!

Jag har tjugo ”nyutexaminerade” ISO dietkursdeltagare som nu ställs inför en utmaning utav en relativt lång påskhelg med många frestelser.

Därför tänkte jag inspirera både dem och er andra, oavsett ni strikt vill följa ISO dieten eller bara äta hälsosamt och gott. Här följer några finfina recept som är framtagna av klubb isodietens matkreatör Lisa Laurell.

Dillbakad lax med syrade gulbetor, linser & grönt
2 port, lunch, tid: ca 1 timme
290 g färsk lax                                       
1 dl dill                                                  
65 g puylinser                                    
1 st ekologisk buljongtärning (utan härdat fett)
4 st vitlöksklyftor                      
5 + 10 dl Vatten                               
400 g gulbetor                                
2 msk ättiksprit                                    
2 msk salt                                                
200 g bladspenat                                  
1 dl rädisor                                          
2 dl sockerärtor                              
Salt & peppar

Gör såhär:
Koka Puylinser i 5 dl vatten tillsammans med buljongtärning och vitlök. De skall koka i ca 1 timme. Skala och skör gulbetorna till klyftor, koka upp dem i 10 dl vatten, ättika och salt. Låt dem koka så att de har lite tuggmotstånd kvar i konsistensen. Lägg laxen i en ugnsfast form, strö över dill, salt och peppar. Sätt i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills laxen är färdig. Koka sockerärtor i ca 2 min i lättsaltat vatten. Servera laxen med syrade gulbetor, kokta och sköljda puylinser, kokta sockerärtor, färsk bladspenat och rädisor.

Halstrade pilgrimsmusslor med rostad majspuré
4 port, förrätt (ca 200 kcal) tid: ca 20 min
350 g  Pilgrimsmusslor
160 g  Majs 
1 st Gul lök 
2 st  Vitlöksklyftor 
2 msk  Kallåpressad rapsolja
1 tsk Gurkmeja 
1 tsk Spiskummin 
Salt&peppar

Gör såhär:
Marinera pilgrimsmusslorna i hälften av den kallpressade rapsoljan tillsammans med salt och svartpeppar. Värm upp en stekpanna, häll av majsen. Finhacka lök och vitlök och fräs det i hälften av rapsoljan i pannan. Tillsätt majsen och rosta på hög värme tills majsen börjar få färg. Var försiktig så att majsen inte börjar sprätta, ta då av pannan från värmen och fortsätt efter ett tag. Tillsätt kryddor, salt och peppar i majsröran och mixa till en slät puré. Stek pilgrimsmusslorna i sin egen olja på hög temperatur på båda sidor. Servera gärna med en ört- eller grönsallad eller ät den i små portioner som en förrätt.

Helgrillad kyckling med rostad sötpotatis
4 port, middag, tid: ca 40 min
En festmåltid som med fördel serveras till flera personer. En hel kyckling brukar normalt sätt bestå av 25% rent kött, därför kan du leta efter en kyckling som ligger på mellan 2000-3000 g. Varför jag väljer en hel kyckling är för att det känns festligt och ser trevligt ut att servera till sina gäster. Sötpotatis har en söt smak som framhävs i kombination med vitlök och örter.
2400g Hel kyckling                                
1 msk Olivolja                                         
2 msk Soja el tamarind                        
1 st Citron                                            
5 st Vitlöksklyftor                             
1 tsk Chilipulver                                  
Salt & peppar
440 g Sötpotatis                                    
4 st Vitlöksklyftor                             
2 tsk Torkad oregano                         
1 msk Olivolja                                         
Salt&peppar
Blandsallad

Gör såhär:
Blanda olivolja, soja eller tamarind samt saften av en halverad citron, salt och peppar till en marinad. Ta fram kycklingen, stoppa i båda delar av citronen i kycklingen, stick små hål i skinnet på kycklingen och stoppa i halverade vitlöksklyftor. Pensla kycklingen med marinaden. Sätt i mitten av ugnen på 250 grader och grilla kycklingen i ca 40-50 min. Skala och skär sötpotatisen i centimetertjocka kuber och lägg i en ugnsfast form tillsammans med 4 vitlöksklyftor, oregano, olivolja och salt&peppar. Du kan vid hälften av grilltiden på kycklingen flytta ner kycklingen längst ner i ugnen och rosta sötpotatisen högst upp. Den behöver ca 30 min. Se till att kycklingen är klar genom att se om köttet vid benen är genomstekt. Servera gärna kycklingen och sötpotatisen tillsammans med en fin grönsallad på ett stort fat.

Mangopuré med kokosmjölk & Kanel
2 port, mellanmål/efterrätt (150 kcal) tid: ca 5 min
En enkel dessert/mellnamål med exotiska smaker.
160 g Fryst mango 
40 g  Kokosmjölk 
1 st Ägg 
1 st Vita av ägg 
2 tsk Kanel 
2 tsk Flytande honung 
½ dl Vatten 

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser i en mixer eller en skål, mixa i mixern eller med mixerstav. Tillsätt andra önskade bär eller kryddor, byt ut mango mot fryst äpple och krydda med färsk basilika. Kan serveras direkt men kan också frysas för senare servering, tänk då på att ta upp desserten i tid så den får serveringskonsistens.

Dessa härliga recept är handplockade från sajten isodieten.se

Ni kanske är rädda att påsken ska få er nya hälsosamma livsstil på fall? Lugn bara lugn. Valet är ditt! Välj att njuta av det lilla extra de få dagarna som påsken varar. Ta sedan konsekvenserna av detta utan att tappa fotfästet. Det viktiga är att du själv gör ditt VAL och att du är tillbaka på banan när det är vardag igen.

Se till att njuta sådär riktigt ordentligt tillsammans med dem ni gillar allra bäst.

Glad Påsk till Er Alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar