torsdag 19 april 2012

Rödbetor + Feta = Sant

Igår kväll tillagade vi en kanongod, enkel och riktigt fräsch rätt, tagen ur ISO kokboken som jag vill dela med mig av.

Varför inte bjuda hem någon på lunch i helgen och hoppas att solen skiner, så att den kan avnjutas på altan. Mmmm...härliga tider till mötes!

Personligen tycker jag att röbetor är så ljuvligt gott och det tillsammans med den smulade fetan kan inte annat bli än en härlig smakupplevelse.

Rödbetssallad med vinägrett och grillad kyckling


Ingredienser

Till 2 personer behöver du:

  • 5 st rödbetor
  • romansallad
  • 2 dl kikärtor
  • 4 st vitlöksklyftor (valfritt)
  • 1 tsk rapsolja
  • 300 g grillad kyckling
  • 50 g fetaost, 10 %
  • 0,5 st kruka basilika
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 msk olivolja
  • 1,5 krm torkad timjan
  • salt och peppar

Fakta

Den tioprocentiga fetaosten tillför mycket protein. Byt inte ut den mot en fetare variant, då ökar inte bara fetthalten utan proteinhalten minskar också. Den går alltså från att vara en proteinkälla till att bli en fettkälla.
 

Tillagningsinstruktioner

Tvätta rödbetorna och koka dem sedan mjuka i saltat vatten, det tar cirka 40 minuter. Spola dem under kallt vatten och låt dem svalna lite. Skala och skär varje rödbeta i fyra delar. Lägg salladen på ett stort fat och sedan rödbetorna ovanpå. Skölj kikärtorna och strö över dessa. Stek vitlöksklyftorna hela eller i halvor i lite rapsolja och tillsätt dessa. Rensa den grillade kycklingen, skär köttet i bitar och lägg ovanpå salladen. Smula över osten och riv basilikan i stora bitar och strö över. Rör ihop vinäger, olivolja, timjan och lite salt och peppar till dressingen och häll den över salladen.

Såhär gjorde jag: Jag använde kycklingfileér som jag stekte i rapsoljan och pressad vitlök.

Källa: ISO kokboken samt isodieten.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar