söndag 5 januari 2014

Lika ung i kroppen som i knoppen

 
Det är en ära att få lyfta fram mina fantastiska kunder och dess framgångshistorier.

I tidningen HÄLSA, nr. 1 2014 kan ni på sidan 22 läsa om Ulrika Ljungqvist som påbörjade sin resa genom att gå en av mina kurser i Isodieten vilket var ett språngbräde mot en livslång balans.
Kost & Viktklubben har därefter varit hennes trygghet.


Här får ni ta del av reportaget.
 
Kostdagboken gav en aha-upplevelse

För ett knappt år sedan var Ulrika en trött och överviktig tjej med en 53-årings fysik. I dag är hon 16 kilo lättare och lika ung i kroppen som i knoppen.

NAMN: Ulrika Ljungquist
ÅLDER: 39 år
BOR: Nyköping
YRKE: Arbetar på Saab Parts AB
LÄNGD: 174 cm
STARTVIKT: 88 kg
VIKT IDAG: 72 kg

Under tonåren hade Ulrika inga problem att hålla vikten, men när hon blev småbarnsförälder började kilona smyga sig på. Ulrika fick dessutom problem med smärta och värk i musklerna vilket gjorde att det tog emot att motionera. 

— Jag fick så småningom diagnosen fibromyalgi, vilket är en sjukdom man måste lära sig leva med. Jag fick tipset att glutenfri kost skulle kunna minska problemen.

Ulrika kände att hon behövde lära sig mer för klara kostbytet och anmälde sig på en kurs hos hälsocoachen Fia Larzon. Huvudsyftet var att lära sig mer om glutenfri kost, men som bonus fick hon hjälp att komma igång med en större livsstilsförändring.

— Jag fick göra några tester för att se i vilken form jag var och då visade det sig att jag som 38-åring hade en 53-årings fysik. Inte kul! Det motiverade mig verkligen att ta itu med problemet.

För att få koll på hur hon balanserade kalorier och näring gick Ulrika med i Fias Kost & Viktklubb på nätet, där hon fick föra kostdagbok.

Det gav verkligen en aha-upplevelse! Jag kunde direkt se var viktfällorna fanns. Jag hade till exempel ingen aning om att ett par glas vin innehåller så mycket kalorier.

Ulrika satsade på att äta ungefär 1600 kcal per dag och att fördela dem på frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål jämt utspridda över dagen. Som kolhydratkällor satsar hon på glutenfria gryn, potatis och rotfrukter samt frukt och grönt. Sen kombinerar hon det med bra proteinkällor och en god sås baserad på exempelvis tomat eller yoghurt.  Till frukost blir det oftast gröt med ett par kokta ägg och som mellanmål någon grönsak, en frukt eller ibland yoghurt och lite nötter. När fantasin tryter använder hon sig av viktklubbens receptregister för att få tips på kalorisnåla balanserade måltider.

Överhuvudtaget äter jag väldigt god mat och känner mig aldrig hungrig. Det känns bra att ingenting är förbjudet, bara jag äter det i måttliga mängder. Men när det gäller min stora svaghet ostkrokar har jag bett familjen att inte köpa hem några sådana. Den frestelsen vill jag inte utsätta mig för.

När kilona började försvinna och värken minskade fick Ulrika mer kraft och energi att röra på sig. Hon började med att promenera en halvtimme per dag och ökade sen succesivt aktivitetsnivån.

—  Det blev en god cirkel, ju mer jag motionerade desto snabbare gick jag ner i vikt och ju mer jag gick ner i vikt desto roligare blev det att motionera. När jag hade gått ner 10 kilo började jag till och med småjogga, vilket kändes helt fantastiskt. Jag har också köpt mig ett par bungypumpstavar som verkligen ger gäddhänget en riktig omgång.

För att hålla uppe motivationen har Ulrika hela tiden haft kontakt med de andra medlemmarna och hälsocoachen (Fia;) på viktklubbens diskussionsforum.

—  Vi peppar varandra och delar med oss av tips och recept. Det känns skönt att få feedback från människor med liknande erfarenheter som en själv.

Resultaten av livsstilsförändringen lät inte vänta på sig. Ulrika har minskat 20 cm runt midjan, 11 cm runt stussen och vilopulsen har minskat med 20 slag/min.

—  Bäst av allt är att jag mår så mycket bättre, har mer energi, mindre värk och sover lugnare. Och numer är jag lika ung i kroppen som i knoppen.

Kost & Viktklubb på nätet

Hur funkar det: Man för kost- och motionsdagbok i sin dator eller en app i mobiltelefonen. För att gå ner i vikt ska man äta färre kalorier än man förbrukar.

Vad ska man äta: Man måste inte äta någon särskild typ av kost, men rekommenderas dra ner på sötsaker, snacks och snabba kolhydrater.

Plus: Ingen mat är förbjuden och man kan själv välja vilka livsmedel man vill dra ner på. Man får tips och hjälp av andra medlemmar och viktklubbens coach/-er.

Minus: Man måste hålla koll på vad och hur mycket man äter och avsätta tid för att fylla i kost- och motionsdagboken.
Dock sparar man enkelt alla återkommande måltider och registrerar då bara genom ett ”Klick”.

Är du nyfiken på min Kost & Viktklubb? Klicka vidare här: Fias Kost & Viktklubb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar