lördag 18 januari 2014

Istället för tacos...




Bra initiativ av min andre hälft att införskaffa sig en ny inspirerande kokbok till fredagskvällen och bryta tacomönstret...

Snabba, lättlagade fredagsrätter med det lilla extra som i varje fall fick mig att smälta;).

Lite kul är att det ges tips om allt ifrån musik till vad som passar bäst i glaset även om sambon min i fråga improviserade och lyckades med både vin och bakgrundsmusik.

Det serverades halstrad gösfilé med en fantastiskt god bönsås och spenatbädd.

Italiensk  inspirerad fin fisk med en sås på mixade ljusa bönor och vitt vin - underbart fylligt och samtidigt nyttigt!

4 personer:

4 skinn- och benfria gösfileér á ca. 150 gram
Olivolja till stekning
1 tsk salt
1 krm peppar
200 g färsk spenat, gärna babyspenat
olivolja till stekning
salt, peppar

Sås:
1/2 burk cannellinibönor (á ca. 400 gram)
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2-3 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1/2 tärning hönsbuljong
1 kvist timjan
salt, peppar

Servering:
Kokt potatis
Citronklyftor
Färsk timjan

1. SÅS: Skölj bönorna väl. Hacka schalotten- och vitlök fint. Fräs lök, vitlök och bönor i oljan i en kastrull någon minut utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning och timjan. Koka ca. 10 minuter utan lock. Fiska upp timjankvisten och mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar.

2. Stek fiskfilén i oljan precis genomstekt å hög värme på båda  sidor, känn med fingret att den är fast men har spänsten kvar. Salta och peppra. Fräs spenaten hastigt i oljan. Smaka av med salt & peppar.

3. Hetta upp såsen. Bottna tallrikarna med den och arrangera spenat och fisk ovanpå. Servera med kokt potatis, citronklyftor och timjankvist.

Bönstund
Bara halva burken bönor går åt till såsen, det som blir över spar du i kylen och använder för att förstärka din lunchsallad. Eller mosa dem med lite olja och salt och bred på brödet. Bönor av alla dess slag är nyttiga, magra, proteinrika kolhydrater och billiga  - vad mer kan man begära av en råvara?

I glaset
Den här rätten känns väldigt klassisk med sina milda, väl avvägda smaker i italiensk tradition.
Såvi hämtar ett vin från samma land: 6950 Ca´Rugate Monte Fiorentine, en klassisk soave med päronfrukt och lite ek.
Jättebra och elegant till denna finfina fiskrätt.

Buon Apetito!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar