torsdag 30 januari 2014

Fredag kväll med mat & vin

Tänkte tipsa och inspirera er alla med ännu en riktigt mumsig fredagsmiddag.

Att den dessutom är lyxig men snabblagad passar ju än bättre en fredag.
Ni kan inhandla allt imorgon, på väg hem från jobbet och överraska med en festmåltid.

Som ni kanske redan förstått är jag lyckligt lottad att ha en man härhemma som gillar att laga mat och som senaste veckosluten gått loss på sin nyinköpta kokbok av Håkan Larsson som detta blogginlägg är titlad efter och serverat riktigt läckra rätter. Håkan Larsson tipsar dessutom om allt från matlagningsmusik till det perfekta vinet till var rätt.
Blev en perfekt stekt Oxfilé till den ljuvligt goda såsen och den underbara kålen.
Ett passande rött som pricken över I:et.

Filé av lamm eller nöt med kryddig rödlökssås och nötig kål

Klassiska smaker där lite chilikrydda sätter fräs på sötsyrlig sås för den som vill, och knapriga nötter kompletterar mjukstekt kål och mustig potatiskaka. Potatisen kan göras i förväg och värmas i 100 grader ugn eller mikro.

4 personer:
600 gram filé av lamm eller nöt
smör till stekning
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Potatiskaka:
600 gram potatis
4-5 msk smält smör
½ tsk salt
1 krm peppar
2-3 dl smakrik ost
Rödlökssås:
1 liten rödlök
1 msk smör
1 msk röd vinäger
1 ½ dl rödvin
1 dl kycklingbuljong
50 g smör i tärningar
salt, peppar
ev. 1-2 krm sambal oelek
Servering:
200 gram savoykål
olivolja
50 gram cashewnötter som saltas med lite havssalt
ev. peppar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatisen tunt i en matberedare. Vänd potatisskivorna i smöret och krydda. Varva dem med osten i en smord ugnsfast form eller portionsformar. Grädda färdigt ca 50-60 minuter.

2. Rödlökssås
Hacka rödlöken fint. Fräs den lätt i smör, tillsätt vinäger och vin och koka in nästan all vätska. Tillsätt buljongen och koka ett par minuter. Ta från värmen och vispa i det extra smöret klickvis. Smaka av med salt, peppar och eventuellt sambal – den ger skön hetta.

3. Krydda köttet, bryn det i smör och stek vidare så rosa du vill ha det. Låt vila under folie medan du ansar och strimlar savoykålen. Fräs kålen mjuk i oljan. Tillsätt nötterna mot slutet. Smaka av med salt & peppar.

4. Dela köttet på snedden och lägg upp som på bilden med potatiskaka, sås och kål.

Kul med Kål
I den allmänt gröna trenden är kålsläktet, som ju är så gott, satt lite på undantag förutom den eviga pizzasalladen… Brysselkål, broccoli, savoykål, vitkål…Koka, fräs, stuva, lägg till i grytor, mixa, krydda upp.  Kålen är näringsrik, antioxidantrik och energisnål.  Med andra ord ett hälsosamt val!

I glaset
Köttet och potatiskakan trivs bra med vilket rött vin som helst, men den lätt söt-syrlig-starka såsen liksom kålen behöver något med rejäl kryddighet och gärna en stadig struktur.
Sydfranska 2233 Château Pech-Latt, runt en hundring, är ett förträffligt , både modernt och ursprungstroget ekovin som hållit stilen i många år.

Matlagningsmusik:
Anna Christoffersson och Steve Dobrogosz: Rivertime
När väl potatisen är i ugnen är det här en rätt vilsam matlagning. Koppla av med denna skönt melodiska, stillsamt öronsmekande skiva mellan jazz och pop. En stilsäker, vacker kvinnoröst och en säker pianist – Räcker hur långt som helst.

Önskar er en riktigt SKÖN fredag kväll!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar