lördag 25 januari 2014

Scones, naturligt glutenfria - Magens val

I går bakade jag och barnen klassiska scones som ju inkluderar en massa vetemjöl och attans så illa man mår av denna bukfylla. Har väl inte bakat scones sedan jag själv var barn och det lär inte bli någon vana, såvida jag inte hittar ett bättre val av scones.

Det är ju toppen på det sättet att det är oerhört snabbt och enkelt att slänga ihop och barnen hinner inte lessna under baket och det man bakar kan ätas efter en kvart.

Gårdagens klassiska sconesbak
Naturligt glutenfria
(glutenfriarecept.se)

Tänkte då såklart att jag letar upp ett finfint recept på ett sundare och bättre val av scones som ni alla kan testa. Dessutom är de OK även för dem med uttalad glutenintollerans och känsliga magar.
De allra flesta glutenintoleranta tål havre.
Du behöver:
  • 2 dl havremjöl eller havregryn, mixade till mjöl.
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 msk majzena
  • 1 tsk psyllium
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g smör
  • 1 1/4 dl mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser. Finfördela smöret i mjölblandningen. Rör snabbt ner mjölken tills det bildas en kletig deg och klicka ut den i 4 stora eller 6 små muffinsformar. Fyll dem ungefär till hälften. Grädda tills de fått fin färg, cirka 12 minuter. Serveras direkt.

Återkoppla gärna med hur ni tyckte att de blev samt om ni har någon egen bra modifikation till de klassiska sconesen.


Låt er väl smakas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar