fredag 18 juni 2010

Lätta vanor som får Dig i sommarform...


Här följer lite tips på hur du kommer i form till semestern.

1. Ät frukost
Flera studier visar att en rejäl och bra sammansatt frukost förebygger småätande och överätande senare under dagen. Man håller blodsockret balanserat, huvudet på skaft samtidigt som man kickstartar sin ”motor” (ämnesomsättning/förbränning). Slarva därför inte med morgonmålet!


2. Planera dina mellanmål
Ofta är det sötsakerna vi stoppar i munnen mellan målen som är den stora boven. Det är lättare att slarva med ett litet mål än med ett stort. Förebygg suget genom att äta på regelbundna tider (låt det aldrig gå mer än cirka 3 timmar mellan målen) så minimerar du risken att trilla i sockerfällan.


Är du i farten? Frukt är alltid ett bra alternativ att alltid ha till hands. Grönsaker ej att förglömma såsom t.ex. minimorötter. Bärtiden är nära och snart kommer man att kunna köpa och plocka bär både här och där, vilket är optimalt då dessa ger oss minimalt med kalorier men maximalt med vitaminer, mineraler och antioxidanter! Givetvis är sammansatta mellanmål att rekommendera varför en liten burk eller påse med naturella nötter/frön är idealiskt att också ha i ”bakfickan”.

Mager chark av olika slag såsom t.ex. rostbiff tillsammans med grönsaker, frukt eller bär tillsammans med naturell keso eller kvarg är ett perfekt proteinrikt mellanmål eller lättare lunch för dig som vill hålla dig mätt, nöjd och slank!


3. Dra ner på mättat fett
Skär ner på bacon, korv och salami som är packade med mättat fett. Välj hellre "rent" kött som inte är behandlat såsom t.ex. ovan nämnda.


Ta alltid bort skinnet på kyckling. Filé ett bra val.


4. Prioritera grönt
Ät enligt tallriksmodellen; grönsaker på halva tallriken, kött på en fjärdedel (eller mer) och potatis på en fjärdedel(eller mindre).


5. Mindre portioner
Minska dina portioner med en tredjedel. Många människor äter mer än de behöver. Testa mindre portioner och se om du blir mer behagligt mätt. Glöm inte att äta sakta och drick mycket vatten.

Tips! Ät med pinnar och tesked och servera maten på småassietter.


6. Bli medveten
Kunskap är nyckeln till bättre och nyttigare val. Låt dig inte luras av ”smart ” marknadsföring… Läs innehållsförteckningen och sålla bort allt som innehåller obegripliga ord (inte sällan socker i olika skepnader) . Laborera i kostdataprogrammet och optimera dina matdagar och se till att du ligger i energibalans eller Optimla "Obalans” utifrån just ditt mål. Se framförallt till att kroppen får en optimal fördelning och balans mellan våra näringsämnen, vitaminer och mineraler etc.


Tips! Ta hjälp utav mig som Personlig Hälsocoach och lär mera!


7. Se upp med flytande kalorier
Alkohol, läsk och kaffelatte är riktiga kaloribomber. De mättar inte alls lika bra som mat men tillför kroppen en massa onödiga kalorier och socker som dessutom triggar sötsuget. Så se upp med det du häller i dig.


Släck alltid törsten med vatten!

Med detta önskar jag er alla en riktigt härlig helg!

P.S. Håll tummarna att regnet bara drar förbi så vi blir klara med vår målning någon gång...D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar