söndag 31 oktober 2010

Fest igår, träning idag?

Träning och alkohol är en dålig kombination, ja rent av farlig! Man bör veta att det tar cirka tre dagar för kroppen att bryta ner alkoholen.

Det är inte sällan som många ger sig iväg till gymmet eller ut i löparspåret för att dämpa ångesten efter en sen kväll med lite för mycket både mat & alkohol...

Man kan få blodsockerfall och till och med svimma. Träning är bortkastad om du tränar dagen efter du har druckit. Även om du känner dig återställd jobbar kroppen för fullt med nedbrytningen. Nedbrytningen sker i levern och kräver bland annat både vätska och energi. Det är i levern som vi har vårt blodsockerförråd (glykogen). När det blir en störning i den normala processen får inte musklerna tillräckligt med blodsocker, vilket kan leda till att vi kan tuppa av vid överansträngning innan kroppen är reparerad.
Kroppen är nämligen inställd på att reparera. Eftersom det krävs vätska för att bryta ner alkoholen gör det också att vår vätskebalans rubbas. Med en försämrad vätskebalans försämras våra prestationer markant.
Man kan se det som en tillfällig infektion i kroppen och bör ta det lugnt! Kroppen är inställd på att inte förbättra någonting, utan bara reparera. En given vilodag med andra ord!
Alkoholen gör också att det finns en ökad risk för skador då vår balans, motorik och reaktionsförmåga inte är på topp. Nedbrytningen är anledningen till att vi känner oss törstiga dagen efter. Dessvärre går det inte att påskynda nedbrytningen på något sätt, men du kommer att må bättre om du dricker mycket vatten genom att rädda vätskerubbningen lite grann. Fokus på att fylla på med vatten dagen efter med andra ord!

Många brukar ju även bli sugna på skräpmat dagen efter. Det blir en kemisk reaktion i kroppen när vi dricker alkohol och tillsammans med hormoner blir vi sugna på skräpmat.

Alkoholeffekten är densamma på kroppen oavsett om du är gammal eller ung, vältränad eller otränad.
Om du känner att du vill röra på dig dagen efter kan en uppfriskande promenad göra susen!Inte ur träningssynpunkt på något sätt, men det kan vara skönt med frisk luft om man varit på partay dagen innan med mycket mat och dryck.
Välj dina tillfällen väl när du vill dricka. Njut av det där och då, men lägg inte in ett tufft träningspass dagen efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar