måndag 2 januari 2012

Vatten - världens bästa dryck!

Jag tror många av oss känner sig "proppmätta" såhär efter frestelsernas tid...men nu mina vänner, är det över! Nytt år med nya möjligheter och mål att blicka fram emot. Skönt, eller hur!?

Jag har en riktigt go känsla i kroppen som säger att detta år kommer att bli ett toppenår!!! Det blir vad man gör det till och jag ska krydda detta år med en massa kärlek, glädje och harmoni!

Vi har ju inte bara ätit en massa överflödiga kalorier om så många sagolika sådana, utan också fått i oss en hel del i dryckesväg som man inte riktigt tänker på då det liksom bara "rinner ner"...must, öl, vin, likörer, snaps och sist men inte minst mousserande såklart:)!
Drycker innehåller mer kalorier än man kanske tror och ger väldigt kortvarig mättnad. Söta drycker stimulerar dessutom hungerkänslorna. Jag tänkte passa på att tipsa om kalorifria drycker som vi kan njuta av utan att de påverkar vår vikt. Nu är det dax att fokusera på ett optimalt välmående med en kropp i balans, så här kommer lite inspiration.
Vatten
Tråkigt tycker vissa, men det är mer en fråga om vad man är van vid. Vänj dig att dricka vatten istället för kaloririka drycker så har du tagit ett stort steg mot viktkontroll! Smaksätt gärna med skivor av citron, lime eller grapefrukt då syrliga och beska smaker bidrar till att minska hunger och sötsug. Gurka kan också kännas fräscht att ha i ditt vatten. Det är väl egentligen bara att låta fantasin flöda. Prova dig fram och finn ut vad som passar dig allra bäst. Blanda och variera. Ombyte förnöjer;).

TeDet finns smaker passande för alla och för alla tillfällen. Kanske passar ett svart te bäst på morgonen, ett fruktigt till mellanmålet och ett kryddigt koffeinfritt till kvällen. I många länder dricker man te även till maten. Det är faktiskt väldigt smart när man vill gå ner i vikt eller hålla sig viktstabil eftersom värme ökar mättnaden. När vi äter så ökar kroppens temperatur på grund av att det blir spillvärme när näringen förbränns. Om vi äter och dricker varma livsmedel så ökar värmen snabbare och för att undvika överhettning så kommer också mättnadssignalerna snabbare. Många vittnar också om att te kan minska sötsug. Personligen tycker jag att en kopp te, gärna kryddigt sitter fint likväl på morgonen som på kvällen och sitter nu i skrivandes stund med en stor ”balja” välgörande och uppiggande Kapha Te vid min sida.

Kaffe
Det är inte så vanligt att man pratar om vikt i samband med kaffe mer än att en kopp svart kaffe innan morgonpromenaden kan stimulera förbränningen och kicka igång oss. Det finns flera orsaker till att kaffe skulle kunna göra det enklare att hålla vikten eller att gå ner i vikt, såvida inte kaffe förknippas med fikabröd…
Flera studier har visat att kaffet förbättrar insulinkänsligheten, vilket är bra eftersom försämrad insulinkänslighet gör det lättare att gå upp i vikt. Koffeinet i kaffet har en uppiggande effekt vilket kan göra att man orkar motionera mer och värmen ökar som sagt kroppens förbränningen  Dessutom så kan den beska kaffesmaken minska sötsuget för vissa människor.

Lightdrycker
Innehåller visserligen inga eller lite kalorier, men den söta smaken kan lura hjärnan att tro att den snart kommer att ha socker i blodet. Hjärnan skickar då signaler till kroppen att ta hand om sockret, som alltså inte finns. Det innebär att blodsockernivån sänks onödigt lågt och blir det för lågt blir vi hungriga och sötsugna och tar gärna allt inom räckhåll för att dämpa detta med, utan någon större eftertänksamhet…

På ett mycket enkelt sätt kan vi spara in en massa energi/kalorier varje dag genom att ta som vana att alltid dricka vatten som måltidsdryck, vilket dessutom gör att cirkulationen i kroppen ökar, huden mår utmärkt och huvudvärk blir ett minne blott.

God fortsättning allesammans! Se till att skapa goda förutsättningar för ett framgångsrikt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar