tisdag 21 februari 2012

Fettisdagen...

Till förmiddagsfika här hemma överraskade jag barnen med semlor idag, förstås;)!

Visste ni att en normalstor semla som man köper i butik innehåller ungefär 350-400 kcal. Det är 35 minuters snöskottning det, mina vänner, så ut och skotta med er innan eller efter denna njutandes semmelstund:).

Som ni säkert redan vet bullas det upp en enorm mängd semlor över allt denna dag! Denna dag frossas det i den klassiska vetebullen med grädde och mandelmassa. Denna smarriga bulle har en stor geografisk spridning och kommer i många varianter.
Att äta bakverket som kallas semla är en mycket gammal tradition. När den introducerades i Sverige finns spridda meningar om, men den verkar ha funnits här ett bra tag. Semlan sägs vara orsaken till den svenske kungen Adolf Fredriks död år 1771. Den här bullen var nämligen kungens avslutning på en middag bestående av ett stort antal rätter, så det efterföljande slaganfallet och avlidandet kan nog inte enbart skyllas på fettisdagsbullen;).

Den moderna semlan är idag populär i Skandinavien, Finland och Baltikum. Den kommer också i många olika skepnader. I ett välsorterat bageri kan man finna ett stort antal olika varianter att välja bland.

Semlan skiljer sig även i sin utformning från det ena landet till det andra. I Sverige är vanligast med en fyllning av mandelmassa. I Finland och Norge fylls bullen ofta med sylt. Florsockret som vi brukar se på semlans lock brukar även kunna bytas ut mot t.ex. hackad mandel, pärlsocker eller kanel.

Kan tro att Fettisdagen är en jätterolig dag för de flesta "bagare", liksom andra dagar som är speciellt ägnade åt bakverk. Men det här är nog ändå den största dagen på året för ett bageri.

Att semlan är en stor inkomstkälla märks väl på marknaden. Dess säsong är nu så lång att den ofta sträcker sig från nyår till påsk. Trist, eller hur?!

Det blir ju helt klart lite för mycket av det goda...

Med detta önskar jag er alla en härlig frosseridag och passa på att moffa, för imorgon är ju faktiskt självaste fettisdagen förbi och därmed basta:)!

2 kommentarer:

  1. Ica Maxi säljer en mindre variant av semlan som de kallar "kaffesemla" alldeles lagom storlek tycker jag. Är dock inte lika sugen som jag var förr, men en liten semla på fettisdagen satt ju på sin plasts :)

    SvaraRadera
  2. Bra tips Christina! Det äts många gånger en dag som denna för att "det ska ätas". Är semlorna då till hälften så stora så räcker det många gånger, gott och väl. Minns jag bakade riktigt goda minisemlor för många år sedan, innan jag var den hälsoförespråkare jag är idag. "Good thinking" redan då;)

    SvaraRadera