Efter att ha tagit del av en lång diskussion i mitt Forum i min Kost och Viktklubb, där medlemmarna, och i detta fall framför allt mina ISO-kursdeltagarna härligt ”pepprade” en av kursdeltagarna som tyckte att hon gjorde allt som stod i sin makt för att följa planen, men ännu inte kände av något resultat i form av tappade ”kilon”, men som led av både sömn- och stress, så tänkte jag att jag skulle skriva lite om sömnen och dess betydelse för viktkontroll och balans. Jag som småbarnsmor och egenföretagare är själv ett levande exempel på att man mellan varven blir alldeles urlakad. Att ligga i stor sömnbrist leder inte sällan heller till stress och det kan bli en enda stor ond cirkel.
Många människor följer hälsans alla regler med fullproppade grönsakstallrikar och långa promenader och frustreras utav uteblivna resultat. Detta för att de antingen sover för lite eller stressar för mycket eller både och. Dessa ting bildar nämligen en barriär och gör oss snarare feta än smala.
Ja så är det, för lite sömn gör dig fet!
Sitter vi inte framför tv:n om kvällarna så är det uppkoppling på nätet eller medtaget jobb hem som gäller för många människor idag, gärna efter nattning av barn, vilket gör att timmarna lätt springer iväg.
Vårt uppkopplade samhälle har gjort att vi i snitt sover en timme mindre per natt än vi gjorde för tjugo år sedan. Sömn är inte slöseri med tid utan något hälsosamt och skönt som vi ska unna oss!
Faktum är att den som vill hålla vikten ska stänga av telefon och dator och gå och lägga sig i tid! Många av er vet att jag är blixtsnabb på svar och ”alltid redo” och med viss ironi sitter jag nu här och småler åt mig själv i skrivande stund. Jodå, jag vet att jag många kvällar borde stänga ner datorn och faktiskt släppa allt och rent av skulle må väldigt gott av att krypa ner med mina prinsessor riktigt tidigt vissa kvällar. Det gör jag då och då vilket är helmysigt och underbart skönt!
Man har sett i studier att feta människor över lag sover sämre än andra. ”Fetmahormonet” Ghrelin säger till hjärnan att äta mer och att lagra in fett. Detta hormon ökar i blodet och hjärnan när man sover för lite. Samtidigt sjunker leptinet, ett hormon som hämmar aptiten. Dessa hormonförändringar kan på sikt leda till viktuppgång. Man har i forskningsstudier också sett att inte bara Ghrelinhalten steg vid sömnbrist utan också upptäckt att kroppens energiförbrukning sjunker efter en enda vaknatt.
Att sova är kroppens och hjärnans sätt att återhämta sig.
Den som inte sover under natten får en trött och stressad hjärna som förbränner mer och kroppens svar på detta är att den av automatik sparar in på energi samtidigt som aptiten ökar. Kroppen är smart och går inte att lura! De flesta tenderar att äta mer efter en dålig natts sömn, samtidigt som man då har en lägre ämnesomsättning…vilket leder till att man lätt lägger på sig extra vikt.
Vi kvinnor tål sömnbrist generellt bättre än män då vi får klara långa perioder med ömmande gravidkroppar och långa och många amningsnätter. Ack vad vi kvinnor är bra;)!
Måhända ger kvinnors graviditets- och amingshormoner ett skydd mot viktuppgång orsakad av sömnbrist.
Sömnbehovet varierar från individ till individ men de allra flesta, ung som gammal, skulle nog må som allra bäst av ett snitt på närmare 8 timmar per natt, varken mer eller mindre. Fast en djupsömn på 6 timmar räcker för många. Det är nämligen i denna djupsömn som hjärnan laddar upp mest och återställer sitt energiförråd. Tonåringar tenderar att behöva lite mer sömn än äldre människor.
Andra negativa effekter av sömnbrist:
- Minnet och inlärningsförmågan försämras (Sömnen hjälper oss att befästa det vi lärt oss under dagen)
- Åldersdiabetes (blodsockret sjunker och insulinnivån påverkas)
- Immunförsvaret försämras och infektionsrisken ökar
- Stresshormonerna stiger i kroppen (t.ex. stresshormonet Kortisol)
- Hjärt- och kärlsjukdomar (pga. ämnesomsättningsstörningar som orsakas av dålig sömn)
- Olycksrisken på vägarna ökar (då koncentrationen är sämre och sömnrisken högre)
Natti Natti Allesammans;)
onsdag 22 februari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar