För precis en månad sedan åkte jag in akut för mitt ljumskbråck då jag hade extremt ont och började kräkas. Enligt bokens alla regler borde jag ha blivit opererad bums, men det fanns ingen plats för mig, så de gav mig smärtstillande och skickade hem mig i väntan på operationstid som skulle ske inom en vecka...Två veckor senare fick jag en operationstid för mitt mycket besvärande ljumskbråck.
Efter att ha suttit i väntrummet i en kvart, tjugo minuter kommer en sköterska ut och säger ”läkarn är sjuk”…Visst kan man bli sjuk men borde man inte ha fått reda på detta lite tidigare?!?!
För detta ändamål krävdes en hel del roddning med ombokningar av kunder, avbokningar av klasser…samt att min Jörgen ju fick ta ledigt från sitt arbete på kuppen.
Men det var bara att fara hem igen…
Ytterligare 3 veckor senare ligger jag nu i varje fall här på sjukhuset och denna gång vore det väl attans om något skulle komma i vägen.
HUNGRIG! Min ”Skalman-klocka” gillar inte detta;)!
Kom in klockan 8:00 och trodde (eller hoppades ska jag väl säga efter alla dessa vändor...) i min goda tro att jag skulle få fara hem efter lunch om allt skulle gå som planerat, men det visade sig direkt att jag blivit ”omkastad” (uttryckligen) till efter lunch…jaja, bara denna jädrans operationen fås överstökad nu!
Vad är ett ljumskbråck?
Ljumskbråck är en försvagning eller defekt i bukväggen. Själva bråcket är en utbuktning av bukhinnan, (”säck”) som ligger under huden. Om man har ett bråck pressas bukhinnan ut genom öppningen i bukväggen av bukinnehållet, vanligtvis tarm och/eller bukfett. Ljumskbråcket sitter i ljumsken.
Ett bråck kan inte försvinna av sig själv, men innehållet i bråcket kan åka in och ut genom den försvagade öppningen i bukväggen under dagen. Bråckets storlek ökar vanligtvis med tiden, vilket mitt gjort och när bråcket är som störst och hårdast gör det som allra ondast och en oerhörd buksmärta uppkommer.
Vad beror det på?
Orsakerna till varför man får ljumskbråck är en kombination av ärftliga faktorer och en allmän vävnadsförsvagning som kommer med ökad ålder. Jaha ja, gammeln har verkligen tagit ett grepp om mig! Tur att sköterskan sa att det kunde bero på tuff träning också, vilket det ju måste vara i mitt fall;). Det är nog inte omöjligt att trycket som blev under graviditeten orsakat detta i mitt fall. I de flesta fall går det tillbaka efter förlossningen, men i mitt fall har det bara ökat.
1 av 10 som diagnostiseras är män…Ett bråck kan vara medfött och uppstår under fostertiden när testiklarna, som bildas inne i bukhålan, vandrar ner till pungen. Denna ”gång” mellan bukhåla och pung tillbakabildas normalt, men inte hos alla. Detta är också förklaringen till varför 9 av 10 som drabbas av ljumskbråck är män. Bråck som uppstår senare i livet beror vanligtvis på den gradvisa försvagningen av bukväggen.
Vad kan påverka utvecklingen av bråcket?
• Vanligtvis utvecklas bråck utan att man kan säkerställa någon speciell orsak (som i mitt fall)
• Många märker att man fått ett bråck i samband med till exempel ett tungt lyft
• Övervikt kan möjligen bidra till bråckuppkomst
• Vissa sällsynta ärftliga åkommor kan leda till sämre kvalitet på bindväven i senor, bukväggshinnor och muskler och öka risken för bråckutveckling
• Sällsynta nervsjukdomar kan leda till bukväggssvaghet och bråck
• Sjukdomar med ökad mängd bukvätska ger ökad bråckförekomst
Hur vanligt är det?
Ljumskbråcksoperation är det vanligaste kirurgiska ingreppet som utförs i Sverige och västvärlden. 16 – 20 000 personer opereras årligen i Sverige. Mer än 90 % av de drabbade är män och 25 % av alla män drabbas någon gång i livet. Ju äldre man är, desto vanligare är det med ljumskbråck.
Vad är det för symtom på ljumskbråck?
• En utbuktning i ljumsken som vanligtvis försvinner när man lägger sig ned och trycker på den
• Smärtor när man rör sig och som oftast försvinner när man lägger sig ned
• Tyngdkänsla och ibland molande värk
• Man kan även ha ett ljumskbråck och vara helt symtomfri och utan någon smärta
• Hos överviktiga personer kan bråcket ibland dölja sig i fettvävnaden
Komplikationer vid ljumskbråck?
Den allvarligaste komplikationen till ljumskbråck är vad vi kallar för akut inklämning, vilket gäller mig. Då fastnar en bit tarm i bråcket och detta ger tarmvred. Man får då rejält ont över svullnaden, kanske kräks man och det kan ge ordentliga buksmärtor. Upplever man detta skall man direkt söka akut. Detta är dock sällsynt och drabbar mindre än 1 av 10 av alla ljumskbråckspatienter, men denna lilla procent råkade vara jag.
Hur behandlar man ljumskbråck?
Operationen innebär att man reparerar öppningen/defekten i bukväggen (bråcket). Vid de allra flesta operationer används ett specialnät av plast, för att förstärka reparationen. Nätet gör att återfallsrisken minskar och det går att komma igång med alla vardagliga aktiviteter i princip med en gång.
Brabra, för på onsdag räknar jag med att vara fit for fight igen;)!
måndag 27 februari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar