torsdag 29 augusti 2013

Hallonpannkaka/ugnspannkaka alá ISO

Jag blir extra "isofierad" så här när jag håller isokurser och även att jag äter enligt Isotänket (lika delar utav våra näringsämnen, av bästa sort) för jämnan av ren automatik, så lägger jag här upp färdiga isorecept för att ge mina kursdeltagare som väljer att gå "all in" 100% iso. Så här mina vänner kommer ett tips till alla familjemedlemmar åter igen.

På vår matlista stod det hallonpannkakor alá ISO men när vi for hem från skola/dagis idag och diskuterade vad mys vi skulle hitta på, på vår tjejkväll så tyckte Nellie vi kunde testa att göra en ugnspannkaka istället, så medan tjejerna låg och myste i ett skumbad så slängde jag ihop en ugnspannkaka i ett nafs, vilket passade mig förträffligt.


Hallonpannkakor för 3 pers. eller som jag valde att göra en Ugnspannkaka
ca. 400 kcal/port.
Frukostrecept hämtat ur isodieten.se
Receptets tänkta resultat...
...blev istället en kanonbra ugnspannkaka
3 dl havregryn (hade bara fiberhavregryn hemma så det fick det bli, perfekt)

6 st ägg

6 st äggvita (smart att ha en tetra med äggvita i kylen)

3 dl minimjölk (vi använder lättmjölk)

10 dl hallon (eller andra bär utifrån tycke och smak)

Extra "lyx":
Min väns supergoda hallonsylt. Tack Unni;)


salt

Det går även bara att använda färdigmalt havremjöl. En deciliter havregryn motsvarar en deciliter havremjöl.
Jag slängde fiberhavregrynen i vår matberedare. Snabbt och enkelt.

TillagningsinstruktionerKör havregrynen till ett fint mjöl med hjälp av en mixer. Blanda äggen och mjölet. Häll i mjölken och en gnutta salt och rör till en jämn smet. Blanda ner några av hallonen i smeten. Stek två till tre små pannkakor i en liten teflonpanna. Servera med resten av hallonen.
Eller gör som jag, gör en ugnspannkaka, släng in i ugnen på 200 grader i 30 min, voila;)

Jag valde att lägga ett bakplåtspapper i en ugnsform för att slippa disk och kladd, vilket jag varmt rekommenderar.

Smidigt

Blev riktigt imponerad över Nellies plock hon fixat till vår filmkväll då hon serverade olika mumsiga frukter och bär på små tandpetare.

Uppskattat av stor som liten.

Prinsessorna sover sött och jag ska ta och tacka för mig och fånga några sköna timmars sömn för att imorgon med tuppen starta upp militärtjejerna med en uppladdande
UPPSTÄLLNING;)!

tisdag 27 augusti 2013

Biff Rydberg gick hem i vår familj

Snart har deltagarna i min första ISO-grupp för i höst, arbetat enligt ISO-dietens program under en veckas tid och förmodligen hunnit testa på en massa nya smakupplevelser och jag kan med stor övertygelse också säga att de som lidit av sötsug plötsligt inser att sötsuget redan är obefintlig. En riktigt skönt befriande känsla!

Som ni vet lever jag i mångt och mycket som jag lär och passar gärna på att även jag inklusive min familj att testa på lite nya ISO-rätter för att både inspirera mig själv, min familj och såklart vidare tipsa kursdeltagare och alla ni andra om lite smått och gott.

Den här middagsrätten är just en middagsrätt ala ISO vilket innebär mättnad och tillfredställesle utan att vara krånglig att tillaga. Mängden kolhydrater är också lite mindre, eftersom det är precis så det ska vara på kvällen då behovet är mindre.
Till barn som kräver mer energi samt om man är mer fysiskt aktiv kan man lätt komplettera upp den med lite mer kolhydrater.

Varför jag väljer att lägga upp just denna rätt är för att vår just nu lite kräsna åtta åring härhemma utropade: - Detta vill jag äta flera gånger!!

Biff Rydberg



  







Ingredienser
till 4 personer (1 port. ca. 400 kcal.)

700 g nötkött
2 små zucchini
2 st gul lök
4 st ägg
grovmalen senap
6 små potatis
 
Tillagningsinstruktioner
1.Skiva köttet i fyrkanter och stek i smör tillsammans med hackad lök.
2.Skiva zucchinin och potatisen i fyrkanter och stek i separat panna.
3.Lägg upp i separata högar och servera med en äggula och senap.

Smaklig Måltid!

Recept från isodieten.se

söndag 25 augusti 2013

Fånga upp motion i vardagen...

Jag ville få till ett träningspass igår, trots att jag var ensam med Nova och även att det inte vare sig blev långt eller så värst effektivt så blev det av och kroppen min blev nöjd.

Jag passade jag på att fånga dagens lilla motionspass, innan dagen tog full fart utav andra ting, satte Nova i vagnen iförd bara trosa i det helt fantastiskt varma sommarvädret tillsammans med den mer påklädda dockan som var iförd Novas gamla bebiskläder samt att bästa nallen ”Randi” såklart också skulle få följa med på en liten tur.

Vi rullade iväg bakom huset på vår mysiga grusväg och jag joggade på så smått medan vi tittade på den stora spännande traktorn som arbetade förfullt ute på åkern. Jag trodde att hon skulle somna in av den skönt vaggandes vagnen och att jag skulle kunna fortsätta med lite kettlebellsträning inne i Studion efter vår lilla tur, men Nova var pigg och exalterad över traktorn så inte kunde hon slappna av och vad gjorde väl det.

Väl hemma igen placerade jag istället vagnen så att hon kunde sitta kvar och kika från tomten när traktorn kom förbi passerandes. Samtidigt passade jag på att köra några kettlebellsövningar ute på gräsmattan och inspirerade säkert grannarna på kuppen;)…

Ett litet pass blev det och jag väckte kroppen. SKÖNT!

Man behöver inte alltid vara så himla seriös med träningen och följa den tänkta planen till punkt och pricka (om man nu har någon basplan) utan fånga upp möjligheterna till motion i vardagen lite ”hur som helst”.

Vi är bra på att skylla ifrån oss på än det ena än det andra varför motionen inte blir av. Det kan vara alltifrån att vädret gör det ”omöjligt” att motionera till att man kanske har ett barn som vägrar att sitta i vagn o.s.v.

När vi bodde i Italien och Nellie var nyfödd, så rent ut sagt vägrade hon att ligga i vagnen de första månaderna vilket var frusterande för mig som ville komma ut och promenera varje dag.
Jag köpte en sådan där liten step-up som vare sig var bra eller rolig att stå på, men körde på ett tag…

Övervägde dock snabbt att få komma ut istället, i den helt fantastiska miljön vi bodde i och att istället vandra i bergen med Nellie på magen, vilket gick utmärkt och var fantastiskt skönt för både kropp och knopp.
Bolzano -05
Idag får det bli en rask promenad för att hämta bilen efter gårdagens fest, vilket blir en alldeles lagom aktivitet för min kropp.

Hur fångar du upp motion var dag?

onsdag 21 augusti 2013

Muffins för ett balanserat blodsocker


Igår kväll introducerade jag isodieten för deltagarna i min första isokurs för hösten, där jag beskrev metoden, öppnade upp varför isomaten är så bra, hur farligt det är att vara hungrig och att isodietens enda krav just är att man inte får vara hungrig, utan ska känna sig så där skönt LAGOM mätt, nöjd och BALANSERAD.

Som en av min tidigare kursdeltagare beskrev sin känsla utav ett jämnt och balanserat blodsocker:

”Nu knaprar jag inget när jag åker från affären, nu har jag ett jämt tillstånd och jag är så fascinerad över att man inte blir sugen på något. Och även när man ska till och käka så är man inte hungrig, man bara är, men det är gott att äta, och saker smakar gott, men de triggar inte hjärnan på det sättet man är van, det triggar inte alls, och inte blir man mätt som man brukade bli heller. Helt klart annorlunda. Fia, du vet ju det här men för en annan är det ju fantastiskt.”
Jag har lagt in muffinsen jag bjöd på här på bloggen tidigare, men gör det igen för de blev faktiskt bättre denna gång och jag har lite småtips som kan ”piffa” dem lite extra;).

De är snabba och enkla att slänga i ordning och det roligaste av allt var att vår äldsta dotter, Nellie, som inte gillar banan och brukar känna minsta lilla bananbit om den råkats smugits in, gladeligen mumsade i sig en muffins igår. Det är perfekt att laga dessa för hela familjen och går såklart utmärkt att också bjuda på.

Här kommer bästa möjliga mellanmålsmuffins alá ISO:










Snabba banan och havre micro-muffins

Matkreatör: Susanna Backman/Tasty Health
Recept från isodieten.se


Till 2 personer behöver du:
2 st ägg
6 msk havregryn (vanliga)
80 g banan
 1 tsk bakpulver
 1 tsk kanel

(vaniljstång/vaniljpulver)
(frysta hallon)
Jag piffade muffinsen med liten vaniljsmak genom att tillföra lite mald vaniljstång (Kan köpas på bakavdelningen på burk: Rent ekologiskt vaniljpulver)
När jag hällt upp muffinssmeten i formarna så stoppade jag också ner några frysta hallon i mitten.

Tillagningsinstruktioner
1. Ha i alla ingredienser i en skål. Mixa med en stavmixer tills du får en slät smet. Jag använde en matberedare, går också utmärkt.
2. Smörj en ramekin-form eller en mugg med lite kokosolja eller annan naturell olja. Häll i smeten och ställ in i microvågsugnen på högsta effekt i ca 1 minut och 15 sekunder. Ta ut och känn på toppen om den känns färdig. Om den fortfarande är kladdig, kör den ytterligare i micron i 10-sekunders intervaller tills den blivit fast.

Det går också bra att göra dem i ugnen, 200 C i ca 15 minuter.










Jag gjorde så många att jag gjorde dem i ugnen, samt att jag ville bjuda på dem i formar varför jag tog de största formarna jag hittade och stoppade ner i de fasta formarna. Smart tycker jag och bra blev det. Oljan behövs då inte.

Muffinsen går bra att ta med som mellanmål och håller sig färska i ca 2 dagar.

1 muffins=1port á cirka 150 kcal
Mina hamnade nog inte på mer än 100 kcal/st då det krävs riktigt stora muffinsformar.
Ett tips för att ”piffa” muffinsarna till riktiga hälsosamma bakverk kan vara att göra en smet av lättkesella/lättkvarg + hallon + vaniljpulver och klicka på muffinsarna och toppa med hallon och t.ex. citronmellis. Voila!

Lycka till med baket mina vänner!

tisdag 20 augusti 2013

Varför "diet"?

Ikväll startar jag upp höstens första Isodietkurs, den nioende i stapeln i min regi.
Varför jag håller isodietens filosofi varmt om hjärtat är för att det är en KOST-hållning av hög kvalité, den är sund och hälsosam, innehåller alla näringsämnen som våra kroppar behöver och mår optimalt bra utav. Rena råvaror utan tillsatser och onödiga ingredienser, samt är matmässigt tillfredställande.

Det kanske allra viktigaste, den ska ätas regelbundet och är uppbyggd av smarta livsmedel - proteinrik mat och hög näringstäthet, vilket håller oss pigga och fräscha, mätta och tillfredställda. Sötsuget blir som bortblåst och fallet för frestelser kontrollerbart.

Ordet ”diet” är väldigt laddat då många förknippar det med ”bantning” men någon ”strypning” är det sista isodieten handlar om.

Detta sätt att äta på sätter fart på kroppens ”motor”, förbränningen kickas igång, man får bra energier och orkar träna och huvudet hålls på skaft.
Många människor vill ”gå på någonting” varför Isodieten skapades och det åtta veckors kostprogrammet banar vägen mot en hälsosam och bra livsstil varefter man kan välja att äta enligt denna kostfilosofin resten av livet – Så bra är den ju! Jag gör det och grundarna till isodieten vet jag gör det. För det funkar ju så bra!
Diet betyder för övrigt kosthållning och isodieten är ett kostupplägg som utarbetats och tagits fram av de främsta näringsfysiologerna Kristina Andersson, Martin Brunnberg och Fredrik Paulún.

För er som inte är så insatta och kanske gått i tron om att Isodieten är ännu en quick-fix diet så kan jag berätta att så är inte fallet om det inte redan framgått, utan är ett kostupplägg med fokus på hälsa, förebyggande av sjukdom och besvär och att ge kroppen allt det den behöver; näringsrika livsmedelsval, rena råvaror, i rätt proportioner, jämt fördelade över dagen. Det kan användas av alla!

Antingen tar man bara inspiration ifrån det för att få in hälsosammare kostvanor eller så följer man upplägget strikt – Du väljer. Följer man det strikt kan man, om man har övervikt, tappa ca 1 kg i veckan. Men det är egentligen inte grundfokuset – utan grundfokuset ligger som sagt i att få maximalt ut av kroppens funktion. Vara piggare, gladare, mer mentalt skärpt, mindre ont (i mage, huvud, leder etc) och skydda mot sjukdom.

Det strika programmet är tänkt att användas som en mall för att öva in en hälsosam kosthållning, inte att följas slaviskt för all framtid. När det väl sitter där så kommer du att kunna leva på detta sätt på ren rutin – resten av ditt liv.

Se det som en karta. Den första tiden på ett nytt ställe behöver du karta/vägledning/instruktioner för att veta hur du gör, vilken väg du ska gå för att komma rätt – sen när du gjort det tillräckligt länge kan du i stort sett klara det med förbundna ögon.

Med inspiration från Kristina Andersson

Ser stort fram emot att bana vägen för ännu ett gäng kursdeltagare mot en hälsosammare och skönare livsstil
- Vilket jobb jag har!!

lördag 17 augusti 2013

Rostbiff med sallad på mathavre

Måste dela med mig av en riktigt god och enkel rätt som min käresta serverade mig och barnen i går kväll tillsammans med ett gott rött vin.

I och med att jag drar igång första ISO-kursen för hösten på tisdag, så har vi fokuserat på att plocka ISO-recept till veckans planlagda middagar för att kunna tipsa och inspirera både kursdeltagare och alla er såklart och inte gör det något att jag och familjen blir inspirerade på kuppen.
Man har ju generellt sätt lätt att fastna i samma rätter som man rullar runt på.

Rostbiff med sallad på mathavre










Förmodligen saknar du ingen dressing eftersom den krämiga avokadon tillsammans med de söta tomaterna ger smak och saftighet nog. Skulle du ändå vilja ha lite dressing kan du toppa salladen med en matsked matlagningsyoghurt per portion.


Vill du njuta denna sallad även som middag? Det går bra, minska bara mängden mathavre något, det vill säga koka 1dl mathavre för två portioner. (Resulterar i 400 kcal/port. med mindre kolhydrater)


2 Port. (á 500 kcal = isolunch)

240 gram Rostbiff (8 skivor á 30 gram)

1,5 dl okokt mathavre

10 st körsbärstomater

1 st medelstor avokado

80 g babyspenat

svartpeppar (vi använde vitlökspeppar i salladen)

örtsalt (vi använde havssalt)

Tillagningsinstruktioner
Koka mathavre enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda den kokta mathavren med halverade körsbärstomater, tärnad avokado och spenat. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med skivad rostbiff.
Vi köpte färdiga tjocka skivor vilket också går utmärkt.

Smaklig Måltid mina vänner!

Recept från isodieten.se

fredag 16 augusti 2013

Draken - en favorit...

Snart har två arbetsveckor passerat och hela familjen börjar falla in i rutinerna, vilket är bra skönt.

Första veckan kände jag mig lite loj, i fortsatt semesteranda och tänkte att hur tusan ska det här gå när allt drar igång fullt ut. Helt övertygande på grund av att vi just var så långt ifrån vardagsrutinerna man kunde komma.

Denna andra vecka har jag motsatt känt mig hur taggad och laddad som helst.
Barnen börjar acceptera att man måste sova i tid och nattas lugnt och sansat och vi har haft en första planlagd matplan för veckans middagar som stor som liten uppskattat, vilket underlättar vardagen.

Så till höstupplägg som ska skapas, kännas in och spikas.

Höstens första ISO-kurs är sluten med en grupp kvinnor som står laddade inför tisdagens uppstart. Hmm...vad ska jag bjuda på för ISO-mums;)?

På fredag vid ottan startar jag upp Militärgänget med gamla som nya deltagare för ett månadsrace innan mörkret faller på. Igår var jag och rekade och visualiserade ett ungefärligt upplägg där jag joggade runt och riktigt kände hur jä... tungt det kommer att bli, men med många goda rop och skratt! Var tvungen att avsluta med att köra en massa Burpees i solskenet. I helgen ska jag försöka få med mig Jörgen för att känna in parövningarna ordentligt;). Attans så tungt jag kommer att få det!

Sen har jag höstens slutna Pilatesgrupper, vars upplägg jag börjat känna in och som vanligt kommer att bli hur skönt som helst för både kropp och knopp.

Så till min Morgonklubb vars upplägg jag satte så sent som i morse som innebär morgonspinning plus tuff och utvecklande Cirkelträning där jag ser till att alla bitar ska vara med såsom styrka, stabilitet, uthållighet, balans, rörlighet etc.

En av övningarna i Morgonklubbsupplägget blir "Draken" som jag vet många av morgonklubbarna kommer att "ogilla" så smått i början, innan den sitter och effekten utav den kan uppnås, då gillar man den:)!

Så här kommer en övning att testa, allesammans. Går utmärkt att köra utan vikt, med hantel, viktplatta eller som jag gör här med kettlebells eller annat greppbart:
DRAKEN

Beskrivning: Stå i grundposition med kulan i en hand och hela kroppstyngden på motsatt ben. Ställ ned kulan vid foten genom att fälla i höften och böja lätt i knät. Återgå till startpositionen.

Försök sträva upp foten i höjd med huvudet, förutsatt att ryggen fortsatt är stabil och rak!
Ta lite extra kraft upp, tillbaka till utgångsläget.
Arbeta med en sida i taget. Tips är att köra X antal repetitioner, växla sida och gör det ett par gånger i följd utan vila.
Tänk på att växla startben från pass till annat eller att alltid starta med den sidan du har svårast med.


 Lycka till!

måndag 5 augusti 2013

Sött utan socker...

Tillbaka på kontoret igen och mellan dagens kunder, så tänkte jag att jag kunde sockerguida er lite.
Det är många som vill undvika socker, äta så sockerfritt som möjligt och som vill veta vad det finns för andra alternativ. Många alternativ finns det!

Det finns produkter som är baserade på erytritol och steviol som är kalorifria och som inte påverkar blodsockret.

Det finns också GI-vänliga alternativ som Agave och kokospalmsocker. Honung har ett relativt högt GI men innehåller färre kalorier än vanligt socker samt att man ju faktiskt inte brukar äter några större mängder honung, utan kanske ha någon tesked i teet eller ringla lite över den sunda desserten;).

Här nedan följer en liten guide:

ERYTRITOL / SUKRIN
Erytritol hittar du i produkter som heter Sukrin, Sötrix och Sötin. Det är en sockeralkohol som utvinns ur fermenterat druvsocker och finns naturligt i till exempel päron, meloner och svamp. Kalorifritt och påverkar inte blodsockret.
Smaken liknar socker men är lite kall och metallisk, precis som björksocker. Kan därför blandas med lite stevia.
Användning: Förutom i bakning kan man använda erytritol i kaffe/te, smoothies, för att sylta, safta och i hemgjort godis.
Dosering: Sötman är ungefär densamma som i socker, vilket innebär att 1 dl socker motsvarar 1 dl sukrin.

STEVIOL
Stevia reubaudiana är en grön växt som också kallas sötflockel. Från den utvinner man ett extrakt med steviolglykosider och används för att tillverka sötningsmedlet Steviosa.

Man bör veta att den är 300 gånger sötare än vanligt socker, men precis som erytritol är steviol kalorifritt och påverkar inte blodsockret.
Det är mycket sötare i smaken än erytritol och har en ton av lakrits, som lätt kan bli för stark om du överdoserar.
Användning: Det passar utmärkt för att baka med och ha i varma och kalla rätter och drycker.
Dosering: Viktigt att tänka på (!) är att dosmåttet som brukar finnas i förpackningen ger 0,3 ml steviolextrakt, vilket motsvarar så mycket som 6 tsk socker.

AGAVE
Agave är en sirap som utvinns ur en kaktusliknande växt som kallas agave och framför allt finns i Mexiko. Det är en naturlig produkt som inte raffineras eller modifieras på kemisk väg.
Agavesirap är 25 procent sötare än socker men har ett mycket lägre GI-värde och ska ha liten påverkan på blodsockret.
Agavesirap liknar honung i smaken, men har betydligt högre sötma.

Användning: Bakning, för att söta te och smoothies eller för att ringla över annat av tycke och smak.
Dosering: På grund av den koncentrerade sötman räcker det med en tredjedel av den andel socker som anges i recepten.

KOKOSPALMSOCKER
Kommer från blommornas sav på kokosträdet, som samlas ihop, torkas och mals till socker. För dig som tycker om rörsocker, men vill äta lite mer GI-vänligt.
Kokospalmsocker har ett GI på 35 i jämförelse med rörsocker vars GI ligger runt 68. Det ger därför en jämnare blodsockernivå. Har blivit populärt på senare tid, för sin runda och fruktiga smak, som påminner om råsocker och brun farin.

Användning: Många professionella konditorer tycker om att baka med kokospalmsocker eftersom det smälter vid låga temperaturer.
Ett nyttigare alternativ än vanligt socker.
Dosering: Sötman är densamma som i socker vilket innebär att 1 dl socker motsvarar 1 dl palmsocker.

HONUNG
Honung har ett lägre GI och ger färre kalorier än vanligt socker. Förutom druvsocker, fruktsocker och vatten innehåller honungen bland annat enzymer, mineraler, aminosyror och vitaminer. Den mörkare honungen är dessutom antioxidantrikare.
Uppköparna har länge blandat honung till en standardhonung. Men nu efterfrågas närproducerat och ekologiskt, vilket gör att flera och mycket bättre honungssorter kommer nå konsumenterna.

Användning: Honung kan användas i både matlagning och bakning. Ger en lite fylligare smak än socker.
Dosering: Honung upplevs som sötare än socker, se till att vara sparsam med doseringen för att inte öka ditt sötsaksbegär.
I vår familj använder vi så extremt sällan socker, men när jag bakar med barnen bakar vi ”ordentligt” på husmors vis och inte sällan blir det "mormors mumsiga kladdkaka", en riktigt härlig sockerbomb, som jag nog lagt ut tidigare.

Honung används ibland härhemma och framförallt för den lenande effekten i teet vid halsont, men kan även förekomma i annat som till exempel i detta mumsiga mellis/dessert alá ISO som jag kom att tänka på så här kommer det.

HALLONGLASS MED PISTAGENÖTTER
2 port. á 150 finfina kcal

•1,5 dl frysta hallon
•2 tsk flytande honung
•20 st pistagenötter
•200 g kesella
Tillagningsinstruktioner:
Kör hallon, kesella och honung till en slät smet i en mixer/matberedare. Häll smeten i ett litet glas och frys i 1–2 timmar tills smeten har stelnat. Strö över hackade nötter före servering.

torsdag 1 augusti 2013

Fettdieterna - Ett hot mot folkhälsan!

Detta är jag helt övertygad om och det behöver komma upp till ytan om och om igen samt att forskningen kring orsakssambanden aktivt fortsätter,  så att det tydligt kan kartläggas svart på vitt för vår ”LCHF-hjärntvättade” befolkning...

För hur kan det komma sig att det efter årtionden av sänkning av hjärt- och kärlsjukdom nu drastiskt ökar. Bakom trendbrottet kan de populära fettdieterna stå, menar fyra professorer och en medicinsk doktor som skriver på DN Debatt idag.
I debattartikeln skriver författarna om hur man i Sverige på 80-talet startade flera hjärtkärlförebyggande program inom hälso- och sjukvården. Råden gällde bland annat att man skulle äta mindre fett och bättre fett, mer grönsaker, frukt och fiberrik mat.
Resultatet var att problemen med hjärtkärlsjukdomar sjönk till nivåer jämförbara med de i länderna kring Medelhavet.

Nu stiger dock nivåerna igen. I Socialstyrelsens och Statens folkhälsoinstitutets rapport över 2013 visar att antalet kvinnor och män i åldern 35-44 som drabbas av stroke ökar igen. Dessutom ökar antalet hjärtinfarkter hos unga kvinnor.

Bakom de oroande siffrorna kan de nya fettdieterna spela en roll. Med LCHF-dieten ska man till exempel äta mindre kolhydrater och mer fett, för att minska i vikt. Att äta mindre snabba kolhydrater är viktigt och bra, absolut, vilket nog de allra flesta av oss också vet idag. Men fettdieterna är inte heller nyttiga.

Undersökningar visar tydligt att våra grundläggande kostråd leder till minskad risk för vanliga folkhälsoproblem, som hjärtkärlsjukdomar, cancer och demens m.fl.
Basen i den maten är mycket frukt och grönt, bönor, fisk, skaldjur och kyckling samt omättade fetter genom intag av oljor, nötter och mandel etc.
Man bör äta begränsat med rött kött liksom mättade fetter från mejeriprodukter.

Summasummarum
Mitt i detta fettkrig och bland alla sockerfällor bör vi vet att vi måste röra oss mer! Varje dag, inte bara träna vid en specifik tidpunkt på dygnet. Vardagsmotionen är livsviktig!
Maten och måltiden liksom rörelsen, bör stå för glädje, njutning och samvaro. Det finns ingen motsättning mellan hälsosam mat och god mat, liksom en hälsosam livsstil och ett gott liv.

Artikeln i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17224608.ab
Originalartikeln i DN: http://mobil.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkhalsan/?brs=d