måndag 5 augusti 2013

Sött utan socker...

Tillbaka på kontoret igen och mellan dagens kunder, så tänkte jag att jag kunde sockerguida er lite.
Det är många som vill undvika socker, äta så sockerfritt som möjligt och som vill veta vad det finns för andra alternativ. Många alternativ finns det!

Det finns produkter som är baserade på erytritol och steviol som är kalorifria och som inte påverkar blodsockret.

Det finns också GI-vänliga alternativ som Agave och kokospalmsocker. Honung har ett relativt högt GI men innehåller färre kalorier än vanligt socker samt att man ju faktiskt inte brukar äter några större mängder honung, utan kanske ha någon tesked i teet eller ringla lite över den sunda desserten;).

Här nedan följer en liten guide:

ERYTRITOL / SUKRIN
Erytritol hittar du i produkter som heter Sukrin, Sötrix och Sötin. Det är en sockeralkohol som utvinns ur fermenterat druvsocker och finns naturligt i till exempel päron, meloner och svamp. Kalorifritt och påverkar inte blodsockret.
Smaken liknar socker men är lite kall och metallisk, precis som björksocker. Kan därför blandas med lite stevia.
Användning: Förutom i bakning kan man använda erytritol i kaffe/te, smoothies, för att sylta, safta och i hemgjort godis.
Dosering: Sötman är ungefär densamma som i socker, vilket innebär att 1 dl socker motsvarar 1 dl sukrin.

STEVIOL
Stevia reubaudiana är en grön växt som också kallas sötflockel. Från den utvinner man ett extrakt med steviolglykosider och används för att tillverka sötningsmedlet Steviosa.

Man bör veta att den är 300 gånger sötare än vanligt socker, men precis som erytritol är steviol kalorifritt och påverkar inte blodsockret.
Det är mycket sötare i smaken än erytritol och har en ton av lakrits, som lätt kan bli för stark om du överdoserar.
Användning: Det passar utmärkt för att baka med och ha i varma och kalla rätter och drycker.
Dosering: Viktigt att tänka på (!) är att dosmåttet som brukar finnas i förpackningen ger 0,3 ml steviolextrakt, vilket motsvarar så mycket som 6 tsk socker.

AGAVE
Agave är en sirap som utvinns ur en kaktusliknande växt som kallas agave och framför allt finns i Mexiko. Det är en naturlig produkt som inte raffineras eller modifieras på kemisk väg.
Agavesirap är 25 procent sötare än socker men har ett mycket lägre GI-värde och ska ha liten påverkan på blodsockret.
Agavesirap liknar honung i smaken, men har betydligt högre sötma.

Användning: Bakning, för att söta te och smoothies eller för att ringla över annat av tycke och smak.
Dosering: På grund av den koncentrerade sötman räcker det med en tredjedel av den andel socker som anges i recepten.

KOKOSPALMSOCKER
Kommer från blommornas sav på kokosträdet, som samlas ihop, torkas och mals till socker. För dig som tycker om rörsocker, men vill äta lite mer GI-vänligt.
Kokospalmsocker har ett GI på 35 i jämförelse med rörsocker vars GI ligger runt 68. Det ger därför en jämnare blodsockernivå. Har blivit populärt på senare tid, för sin runda och fruktiga smak, som påminner om råsocker och brun farin.

Användning: Många professionella konditorer tycker om att baka med kokospalmsocker eftersom det smälter vid låga temperaturer.
Ett nyttigare alternativ än vanligt socker.
Dosering: Sötman är densamma som i socker vilket innebär att 1 dl socker motsvarar 1 dl palmsocker.

HONUNG
Honung har ett lägre GI och ger färre kalorier än vanligt socker. Förutom druvsocker, fruktsocker och vatten innehåller honungen bland annat enzymer, mineraler, aminosyror och vitaminer. Den mörkare honungen är dessutom antioxidantrikare.
Uppköparna har länge blandat honung till en standardhonung. Men nu efterfrågas närproducerat och ekologiskt, vilket gör att flera och mycket bättre honungssorter kommer nå konsumenterna.

Användning: Honung kan användas i både matlagning och bakning. Ger en lite fylligare smak än socker.
Dosering: Honung upplevs som sötare än socker, se till att vara sparsam med doseringen för att inte öka ditt sötsaksbegär.
I vår familj använder vi så extremt sällan socker, men när jag bakar med barnen bakar vi ”ordentligt” på husmors vis och inte sällan blir det "mormors mumsiga kladdkaka", en riktigt härlig sockerbomb, som jag nog lagt ut tidigare.

Honung används ibland härhemma och framförallt för den lenande effekten i teet vid halsont, men kan även förekomma i annat som till exempel i detta mumsiga mellis/dessert alá ISO som jag kom att tänka på så här kommer det.

HALLONGLASS MED PISTAGENÖTTER
2 port. á 150 finfina kcal

•1,5 dl frysta hallon
•2 tsk flytande honung
•20 st pistagenötter
•200 g kesella
Tillagningsinstruktioner:
Kör hallon, kesella och honung till en slät smet i en mixer/matberedare. Häll smeten i ett litet glas och frys i 1–2 timmar tills smeten har stelnat. Strö över hackade nötter före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar