torsdag 1 augusti 2013

Fettdieterna - Ett hot mot folkhälsan!

Detta är jag helt övertygad om och det behöver komma upp till ytan om och om igen samt att forskningen kring orsakssambanden aktivt fortsätter,  så att det tydligt kan kartläggas svart på vitt för vår ”LCHF-hjärntvättade” befolkning...

För hur kan det komma sig att det efter årtionden av sänkning av hjärt- och kärlsjukdom nu drastiskt ökar. Bakom trendbrottet kan de populära fettdieterna stå, menar fyra professorer och en medicinsk doktor som skriver på DN Debatt idag.
I debattartikeln skriver författarna om hur man i Sverige på 80-talet startade flera hjärtkärlförebyggande program inom hälso- och sjukvården. Råden gällde bland annat att man skulle äta mindre fett och bättre fett, mer grönsaker, frukt och fiberrik mat.
Resultatet var att problemen med hjärtkärlsjukdomar sjönk till nivåer jämförbara med de i länderna kring Medelhavet.

Nu stiger dock nivåerna igen. I Socialstyrelsens och Statens folkhälsoinstitutets rapport över 2013 visar att antalet kvinnor och män i åldern 35-44 som drabbas av stroke ökar igen. Dessutom ökar antalet hjärtinfarkter hos unga kvinnor.

Bakom de oroande siffrorna kan de nya fettdieterna spela en roll. Med LCHF-dieten ska man till exempel äta mindre kolhydrater och mer fett, för att minska i vikt. Att äta mindre snabba kolhydrater är viktigt och bra, absolut, vilket nog de allra flesta av oss också vet idag. Men fettdieterna är inte heller nyttiga.

Undersökningar visar tydligt att våra grundläggande kostråd leder till minskad risk för vanliga folkhälsoproblem, som hjärtkärlsjukdomar, cancer och demens m.fl.
Basen i den maten är mycket frukt och grönt, bönor, fisk, skaldjur och kyckling samt omättade fetter genom intag av oljor, nötter och mandel etc.
Man bör äta begränsat med rött kött liksom mättade fetter från mejeriprodukter.

Summasummarum
Mitt i detta fettkrig och bland alla sockerfällor bör vi vet att vi måste röra oss mer! Varje dag, inte bara träna vid en specifik tidpunkt på dygnet. Vardagsmotionen är livsviktig!
Maten och måltiden liksom rörelsen, bör stå för glädje, njutning och samvaro. Det finns ingen motsättning mellan hälsosam mat och god mat, liksom en hälsosam livsstil och ett gott liv.

Artikeln i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17224608.ab
Originalartikeln i DN: http://mobil.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkhalsan/?brs=d

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar