onsdag 21 augusti 2013

Muffins för ett balanserat blodsocker


Igår kväll introducerade jag isodieten för deltagarna i min första isokurs för hösten, där jag beskrev metoden, öppnade upp varför isomaten är så bra, hur farligt det är att vara hungrig och att isodietens enda krav just är att man inte får vara hungrig, utan ska känna sig så där skönt LAGOM mätt, nöjd och BALANSERAD.

Som en av min tidigare kursdeltagare beskrev sin känsla utav ett jämnt och balanserat blodsocker:

”Nu knaprar jag inget när jag åker från affären, nu har jag ett jämt tillstånd och jag är så fascinerad över att man inte blir sugen på något. Och även när man ska till och käka så är man inte hungrig, man bara är, men det är gott att äta, och saker smakar gott, men de triggar inte hjärnan på det sättet man är van, det triggar inte alls, och inte blir man mätt som man brukade bli heller. Helt klart annorlunda. Fia, du vet ju det här men för en annan är det ju fantastiskt.”
Jag har lagt in muffinsen jag bjöd på här på bloggen tidigare, men gör det igen för de blev faktiskt bättre denna gång och jag har lite småtips som kan ”piffa” dem lite extra;).

De är snabba och enkla att slänga i ordning och det roligaste av allt var att vår äldsta dotter, Nellie, som inte gillar banan och brukar känna minsta lilla bananbit om den råkats smugits in, gladeligen mumsade i sig en muffins igår. Det är perfekt att laga dessa för hela familjen och går såklart utmärkt att också bjuda på.

Här kommer bästa möjliga mellanmålsmuffins alá ISO:


Snabba banan och havre micro-muffins

Matkreatör: Susanna Backman/Tasty Health
Recept från isodieten.se


Till 2 personer behöver du:
2 st ägg
6 msk havregryn (vanliga)
80 g banan
 1 tsk bakpulver
 1 tsk kanel

(vaniljstång/vaniljpulver)
(frysta hallon)
Jag piffade muffinsen med liten vaniljsmak genom att tillföra lite mald vaniljstång (Kan köpas på bakavdelningen på burk: Rent ekologiskt vaniljpulver)
När jag hällt upp muffinssmeten i formarna så stoppade jag också ner några frysta hallon i mitten.

Tillagningsinstruktioner
1. Ha i alla ingredienser i en skål. Mixa med en stavmixer tills du får en slät smet. Jag använde en matberedare, går också utmärkt.
2. Smörj en ramekin-form eller en mugg med lite kokosolja eller annan naturell olja. Häll i smeten och ställ in i microvågsugnen på högsta effekt i ca 1 minut och 15 sekunder. Ta ut och känn på toppen om den känns färdig. Om den fortfarande är kladdig, kör den ytterligare i micron i 10-sekunders intervaller tills den blivit fast.

Det går också bra att göra dem i ugnen, 200 C i ca 15 minuter.


Jag gjorde så många att jag gjorde dem i ugnen, samt att jag ville bjuda på dem i formar varför jag tog de största formarna jag hittade och stoppade ner i de fasta formarna. Smart tycker jag och bra blev det. Oljan behövs då inte.

Muffinsen går bra att ta med som mellanmål och håller sig färska i ca 2 dagar.

1 muffins=1port á cirka 150 kcal
Mina hamnade nog inte på mer än 100 kcal/st då det krävs riktigt stora muffinsformar.
Ett tips för att ”piffa” muffinsarna till riktiga hälsosamma bakverk kan vara att göra en smet av lättkesella/lättkvarg + hallon + vaniljpulver och klicka på muffinsarna och toppa med hallon och t.ex. citronmellis. Voila!

Lycka till med baket mina vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar