lördag 27 december 2014

Förebygg förkylning på bästa sätt


Första ordentliga snötäcket här i Nyköping idag. Underbart!
Att vistas utomhus såhär i förkylningstider är smart.

Tvätta händerna
Det absolut mest effektiva sättet att skydda sig från förkylningar och influensa. Om du inte har tvål gnida in händerna i handsprit.

Dra ner på alkoholhaltiga drycker
Alkohol kan försämra våra vita blodkroppars förmåga att besegra virus upp till 24 timmar efter överkonsumtion enligt en studie i BMC Immunology.

Antioxidantboosta
Ett vitamin som i årtionden ansetts hindra och mildra förkylningar är vitamin C. I dag vet forskarna att intag av vitaminet när förkylningen redan har gett sig till känna inte har någon effekt alls. Däremot kan man äta C-vitamin i förebyggande syfte. De som får i sig C-vitamin regelbundet får på sikt något kortvarigare förkylningar. Skippa brustabletterna och använd riktiga livsmedel i stället.

Sov gott
När du har sovit för lite kan kroppen börja producera för mycket cytokiner, ett protein som triggar igång förkylningssymptom. Dags att skapa nya goda kvällsrutiner alltså.

Ät färgglatt
Alltifrån blåa och röda bär till färgstarka grönsaker. Ju starkare färg, desto högre grad av antioxidanter. Antioxidanterna hjälper till att besegra fria radikaler. De senare vill man inte ha överskott av, eftersom de försvagar ditt naturliga försvar mot sjukdomar.

D-vitamin-ladda
På senare år har det pratats mycket om D-vitaminets stora betydelse för ett fungerande immunförsvar. Solen lyser med sin frånvaro under vinterhalvåret, så det gäller att antingen äta mycket fisk eller äta kosttillskott.

Var snäll mot magen
Goda tarmbakterier har positiv påverkan på immunförsvaret. 75 procent av kroppens immunsystem sitter faktiskt i tarmen. Yoghurt är ett naturligt alternativ till att tillföra kroppen nyttiga bakterier.
Ett probiotikatillskott kan också sitta på sin plats.

Gå/Cykla tur & retur jobbet/plugget istället för att trängas på buss/tunnelbana
Genom att cykla eller promenera till jobbet/skolan så håller du dig aktiv vilket håller ditt immunförsvar stärkt samtidigt som du undviker folkträngsel bland virus och bakterier.

Träna, balanserat
Fysiskt tränade personer står emot förkylningarna bättre. Dock gäller inte detta dem som tränar väldigt mycket och väldigt hårt, då hård träning bryter ner immunförsvaret istället för att stärka det.

Stressa inte
Stress sliter på immunförsvaret.

Rök inte
Rökning sänker immunförsvaret. Rökning förstör flimmerhåren som tar upp virus och bakterier.

Håll fingrarna i styr
Att peta i näsan är en av de vanligaste orsakerna till förkylning. Näspetning är en värre och snabbare smittväg än hosta, nysningar, kramar och kyssar.
Drick mycket vatten
Slemhinnorna blir mer mottagliga för infektioner när de är uttorkade. Vatten är både bra för att förhindra förkylning och för att lindra den.

Huskurer
Det finns inga studier bakom nyttan att dricka honungsvatten, ingefära, kamomill, vitlök eller citron men placeboeffekten kan göra sitt till.

Förkylt
En vuxen person får i genomsnitt en till två förkylningar per år. För barn är den siffran mellan sex till tolv. Kvinnor blir oftare förkylda, troligen beroende på att de har mer närkontakt med småbarn.
Det finns flera hundra olika förkylningsvirus i omlopp.
Förkylningar har följt mänskligheten sedan forntiden. Symtom och behandlingar beskrevs av de gamla egypterna. Den äldsta medicinska skift som existerar nedtecknades före 1500-talet före Kristus.  I USA leder förkylningar till 75–100 miljoner läkarbesök varje år…

I dagens SN kan ni läsa mer

tisdag 23 december 2014

Dra ner på tempot under helgerna


Där jag satt igår kväll och slog in julklappar med Nova slog mig tanken på hur många det är som har totalspäckat schema under julhelgerna med alltifrån att hinna träffa alla nära och kära till en hysterisk klapphets, matlagning i överflöd… samtidigt som hemmet ska vara pimpat och välstädat.

Vi behöver ta bort alla ”måsten” kring julen som vi själva skapar som inte sällan är förknippade med egen prestation, som att man ju faktiskt ”ska” tillverka sin egen julgodis, koka- och griljera skinkan, hugga sin egen gran och ha julrim på varenda paket, skriva och hinna skicka julkort …

Behöver det verkligen vara så?!

Såklart inte!

Tagga ner och låt istället känslan och harmonin infinna sig av juletid, istället för att fokusera på den ”Perfekta Julen”… den perfekta ytan, och bara se juletiden svischa förbi utan att ens hinna njuta utav den.

Stanna upp och se glädjen sprudla på alla förväntansfulla barn och det viktigaste av allt, stanna upp och reflektera över vad som verkligen är viktigt för dig och familjen och som får er alla att må bra!

Det är absolut inte ett överflöd av leksaker och prylar! Försök istället att ge barnen mer tid, ge dig själv mer tid tillsammans med barnen, tillsammans med dem du mår bra tillsammans med.


God Jul & Gott Nytt År önskar jag er alla!

tisdag 16 december 2014

Jultårta - Lyxig & God


Ikväll höll jag en sista avslutningsträff för årets sista ISO-kursgrupp i min regi och då måste man såklart servera något extra lyxigt och gott.

Lyxigt och gott behöver dock inte associeras med onyttigt. I varje fall inte i min värld.

Vi har gjort tårtan ala Isodieten en massa gånger men nu var det passande att göra en julig modifikation utav den och den såg verkligen riktigt läcker ut och det bästa av allt var att den fick mycket väl godkänt av alla kursdeltagare samt en guldstjärna av mig ;-).

Vill såklart dela med mig av den till er alla. Perfekt att ställa bland alla gottesaker på julbordet eller servera närhelst under julen som ett finfint fika eller mellis.

Ingredienserna är rakt av en hälsoboost för kroppen!

Denna tårta i originalversion serverades i Biggest looser, det året då deltagarna fick framgångsrika och hälsosamma resultat med hjälp av just ISO-dieten!

Här kommer den:

Jultårta

En portion (150 välbalanserade kcal)15 bitar:

275 g Kesella (1% fett)
5 st gelantinblad
saffran, kardemumma
Vi tog en påse saffran och knappt 1 tsk kardemumma, blev bra!
300 g frusen mango

45 gr torkade aprikoser
75 gr torkade tranbär
255 gr cashewnötter
3-4 msk psylliumfrön
3-4 msk kanel

Mixa nötter, frön, bär, torkade aprikoser och kanel. Tillsätt vatten för att få chokladbolls-konsistens (några msk). Platta ut nöt- och fruktmixen till en botten i en form med löstagbara kanter.
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och blanda ut dem i en liten mängd ordentligt varmt vatten (ca 2-3 msk), så att de löses upp.
Tina mangon och mixa dem med kesella/kvargen till en slät smet. Blanda gelantinet med lite av mango-kesella-smeten. Blanda därefter den med resten av smeten och bred över nötbotten i formen. Låt stå så att den stelnar (ca 30 min).

Går utmärkt att förbereda ett par dagar innan servering.

Garnera med passionsfrukt och bär. Vi garnerade som ni kan se med färdigskalad Physalis vilket blev utmärkt!

Originalvarianten görs med hallon och utan saffran och kardemumma, med torkade blåbär eller tranbär och kanelen ersätts med kakao.

Jag valde att servera mina tre favoritsmaker av PUKKA-te till tårtan.
Ekologiska och ayurvediska örtteer, fria från artificiella ämnen, konserveringsmedel, socker och sötningsmedel. Hitta din egen favorit!

Hoppas ni kommer att gilla den lika mycket som vi isofantaster ;-).

tisdag 9 december 2014

Kettlebell Workshop med planterade fötter och balanserad kropp


I lördags var jag och Jörgen på en kanonbra workshop som arrangerades av Sörmlandkusten Crossfit.

Workshopen hölls av Michael Kruse, känd som Kettlebellspecialisten inom träningsvärlden.

Kettlebell är en kanoneffektiv träningsform som stärker viktiga muskelgrupper som vi använder, vare sig det handlar om att lyfta matkassar, bära barnen, träna tunga marklyft eller förberedelserna inför Vasaloppet. 

Har tränat Kettlebells en del samt tränar mina kunder och fått mersmak.
Blev därför glatt överraskad till inbjudan här i Nyköping. Skönt att slippa resa.

Syftet med workshopen var att få mer kännedom om kettlebell träningen och dess rörelser och därmed effektivare och säkrare utförande. Inspiration till nya övningar och övningskombinationer. För- och nackdelar och hur bra komplementträning det är till annan träning.

När man tränar Kettlebells ska man ha platta skor, utan uppbyggnad. Jag valde att vara barfota vilket ger en mer jordnära kontakt kan jag tycka. Five fingers fungerar också utmärkt. Jätteviktigt att ha god kontakt med hela foten genom hela rörelseutförandet.

Jag älskar att arbeta med precision och kroppskontroll och det kan jag lova att vi fick göra. Första 1,5 timmen av den 4,5 timmars intensiva workshopen arbetades till stora delar med den klassiska kettelbellsvingen tills den satt som en smäck.

Ett kvitto på att man arbetat rätt och aktiverat rätt muskler var en grym träningsvärk i rumpa och baksida lår. NICE:-)!









"The Master" i egen hög person
Stolt, "stark" och helnöjd efter 4,5 timmars intensiv workshop.

Tusen tack för en helkul och lärorik workshop och bra jobbat alla ni som var med!



onsdag 3 december 2014

Tomtegrötens tid


Är det någon måltid jag inte skulle klara mig utan så är det min underbara ägg- & grötfrukost. Jag vill äta varmt, mättande och välbalanserat så en bamsefrukost som denna passar mig allra bäst. Ger mig en bra start på dagen, håller mig mätt och nöjd och ger mig en god magkänsla.

En frukost med långsamma kolhydrater, bästa möjliga typ av fibrer, de vattenlösliga, fetter av god kvalité och mättande proteiner.  Vitaminer, mineraler och antioxidanter - Välbalanserad!

Gröt gjord på fiberhavregryn med psylliumfrön i och hela linfrön, conferencepäron, russin, pumpakärnor och kanel på. Ett par ägg och en stor balja PUKKA-te till detta.
När jag vill lyxa till det blir det en grapefrukt till också. Jag varierar gärna med att byta ut päron, det söta, till lingon, det syrliga.

Men nu har vi ju klivit in i julmånaden och barnen vill såklart ha tomtegröt!


Och visst är det mysigt att duka upp med risgrynsgröten, julskinkan och senapen.

Dock tar det tid att koka risgrynsgröten och den socker/tillsatsfyllda ”blixtsnabba” risgrynsgröten på tub som värms upp på ett kick har jag bojkottat, så det blir istället extramys med julfrukost lördag och söndagarna fram till jul. Vilket barnen tycker är helt OK. Då fylls helgerna av det lilla extra myset och vardagarnas morgonmys med julklappskalendrarna framför årets julkalender.

På helgen har man mer tid och det kan vara riktigt mysigt att invänta den sjudande risgrynsgröten.
Här serveras det betydligt snabbare kolhydrater, men vad gör väl det då tomten ju bara kommer en gång om året ;-).
Koka med en kanelstång och varför inte också en vaniljstång. 

fredag 28 november 2014

Wake Up



Var på en föreläsning med Tommy Svensson igår, om tillsatsernas negativa verkan och vad mycket vi kan förbygga genom att välja bort dem.

En tänkvärdhet som inte var någon nyhet för mig men som är värd att lyfta fram om och om igen är, vad är det vi stoppar i våra barn egentligen!?

En av många rent ut sagt farliga saker är t.ex. LÄSK

Tänk er detta scenariot som just Tommy tog upp:

- Mamma, kan jag få 13 sockerbitar?
- Va?! Givetvis inte!
- Två koppar kaffe då?
- ?!?! Nää…

- Men mamma, kan jag ta en cola då?
- Absolut, det går fint älsklingen min!

Hm…

Mamman i fråga har just gett sitt barn 2 koppar kaffe (stor dos koffein) och 13 sockerbitar…
(33 cl Cola)

Inte konstigt att barnen går i taket och på högvarv mellan varven…

Vi behöver öppna upp ögonen och tänka på vad det faktiskt är vi stoppar i oss och våra barn.
Inte gör väl en Cola någon större skada om det intas någon gång då och då, men låt det inte bli en dålig vana.

Det finns ju så himla mycket andra BRA livsmedel – Fokusera på dem istället!

Lyxa till det med hemmagjorda smoothies och egen färskpressad juice vet ja!

tisdag 25 november 2014

Pepparkaksmuffins för den hälsomedvetna

Juletid behöver inte innebära en "tillväxtfas".

Genom smarta val kan vi välbalanserat njuta oss igenom frestelsernas månad.

Här kommer ett smart tips för er som gärna missar mellanmålen och istället hamnar med handen i pepparkaksburken. Fast jag tror dessa muffins kan komma att både mätta och tillfredsställa de flesta av oss. Testa får ni se;-).

Pepparkaksmuffins
Till 2 personer/2 STORA muffins behöver du:

2 st ägg
6 msk havregryn
80 g banan
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk mald nejlika
½ tsk mald ingefära

Ha gärna några lingon i dem också och julkänslan sprider sig i kroppen.
Röda vinbär kan också fungera fint. Prova dig fram och ta fram din personliga combo.

Tillagningsinstruktioner
1. Ha i alla ingredienser i en skål. Mixa med en stavmixer eller i matberedare tills du får en slät smet.

2. Smörj en ramekin-form eller en mugg med lite kokosolja eller annan naturell olja.
Personligen struntar jag i oljan och häller dem i stora stabila muffinsformar som jag ställt i en muffinsplåt. I ugn, 200 C i ca 15 minuter. Känn efter med en sticka så de inte är kladdiga då de lätt sjunker ihop.
Man kan också köra dem i microvågsugn på högsta effekt i ca 1 minut och 15 sekunder. Ta ut och känn på toppen om den känns färdig. Om den fortfarande är kladdig, kör den ytterligare i micron i 10-sekunders intervaller tills den blivit fast.

Muffinsen är utmärkta att ta med som mellanmål och håller sig färska i ca 2 dagar. Går fint att frysa.

En muffins = 150 kcal, ett alldeles lagom mättande mellis.

Med inspiration från Isodietens välbalanserade mellanmål.

söndag 23 november 2014

Känslan av att nå målet!


"Igår var det dags! Dagen då jag skulle nå mitt mål hade ankommit - Tunnelloppet!

Jag har sedan sommaren tränat för att orka springa en mil och delta i tunnelloppet med mina kollegor. Till min hjälp har jag haft Fia, det började med 3 löpteknikpass. Jag fick mersmak och pratade så varmt om detta på Miltronic och flera ville prova på. Camilla tog kontakt med Fia och bokade sju träningstillfällen inför tunnelloppet. Passen hölls på måndagar kl 6 på morgonen. Vi var mellan 7-10 personer från Miltronic som deltog varje gång. Alla tyckte att det var givande och fick fina resultat av att tänka på tekniken.



Mitt första mål var att klara av att springa en mil. 
Känslan när jag klarade målet var helt otrolig!! Det var som en mental spärr släppte. Jag glädjeskrek rakt ut och insåg att mitt första mål var avklarat.

Mitt nästa mål var att klara av att springa en mil under 60 minuter. 
Återigen fick jag ett lyckorus genom hela kroppen när jag kollade tiden efter ett av mina träningspass. Jag klarade det!!!

Igår nådde jag mitt slutmål
. Jag sprang en mil, var med i tunnelloppet och klarade det på 57 minuter och 15 sekunder. När mina fantastiska kollegor kollade hemsidan för att se vilket resultat jag hade fått satt jag på helspänn. Min kollega Ulf berättade min sluttid. Jag glädjeskrek rakt ut i bilen på väg hem. "Den där" KÄNSLAN var återigen där, jag klarade det! Ingenting är omöjligt :-)



Underbar bild på Camilla & Marie vid målgång :-)

Idag sitter jag med ett leende på läpparna och funderar på vad mitt nästa fokus ska bli? Kanske Göteborgsvarvet? Vi får se.

Tack Fia för all support och peppning till var och en av oss.  Du är en fantastisk och engagerad supporter som har bidragit till att vi alla lyckats nå vårt mål. 
/ Marie"

onsdag 19 november 2014

Chokladbollarna som håller blodsockret i schack

Mellanmål är för de allra flesta människor nyckeln till en hälsosam kosthållning. Blodsockret hålls på en jämn nivå och man håller sig mätt och nöjd till nästkommande måltid. Man frestas inte på samma sätt till snabba kolhydrater då man genom välbalanserade regelbundna måltider lyckas hålla reptilhjärnan lugn och fin.

Tänkte presentera ett recept på hälsosamma Chokladbollar.

Knappt så man kan tro att de inte är klassiska kokosbollar;-).

CHOKLADBOLLAR
Lyxiga bollar som är perfekta till fika/mellanmål.

Till 8 personer behöver du:
1,5 dl cashewnötter
1,5 dl sötmandel
4-6 msk psylliumfrön
3-4 msk kakao
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl torkade blåbär
Kokosflingor alternativt Blåbärspulver att rulla dem i (eller inget alls)

1 sats = 16 bollar. 2 bollar = 1 mellanmål.

Tillagningsinstruktioner:
Mixa alla ingredienser. Blanda i vatten så att konsistensen blir formbar och inte torr och smulig. Räkna med drygt 0,5 dl vatten till denna sats. Rulla därefter 5-kronorsstora bollar.

Recept hämtat från boken "Diabetes - du kan själv påverka" av Kristina Andersson, grundare av isodieten.

torsdag 13 november 2014

Ta kontroll över sötsuget!



Alltför många människor går omkring med en ”sockerjävul” på axeln som styr och ställer och lockar oss till frestelserna som finns överallt omkring oss.

Jättejobbig kamp som kan vara svår, nästintill omöjlig att vinna. Det påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt. Dock går det att arbeta bort och det är verkligen en befrielse att bli kvitt sötsuget.

Tänkte dela med mig av lite bra strategier att ta till när suget slår till. Alla är vi olika och en sak fungerar inte för alla varför du får prova dig fram vilken strategi som biter bäst på dig.

- Stanna upp och känn efter ordentligt. Vad är det egentligen du känner? Inte sällan är sötsuget en maskering på hunger, törst, rastlöshet… När åt du senast?
Om du är hungrig, ät en väl sammansatt måltid eller ett ordentligt mellanmål. Är det däremot hjärnan som försöker lura dig att äta godis eller dylikt så testa ”15 min regeln”. Vänta 15 min! Drick ett glas vatten! Lämna köket och sysselsätt dig med någonting. Suget släpper! Allra smartast kan vara att aktivera sig vilket ger samma effekt på belöningssystemet som något sött, men som ger en betydligt härligare känsla efteråt. Dessutom är det allra bästa sättet att bota rastlöshet att röra på sig.

- Akut godissug kan botas genom att sätta tänderna i en bit citron-, lime- eller grapefruktsklyfta. Citron/Lime är surt och grapefrukt beskt vilket drar tillbaka matspjälkningsenzymerna och minskar suget.

- Kombinera vatten och syra genom att dricka ett glas vatten med något surt/beskt i såsom t.ex. citron, lime, äppelcidervinäger eller grapefrukt. Vattnet fyller ut magen/mätar och syran dämpar sötsuget.

- Syrliga bär såsom lingon och tranbär kan effektivt stoppa suget. Inte torkade bär dock, då de är för söta.

- Borsta tänderna eller använd munskölj. Det ger en fräsch smak som kan göra att man tappar smaken för det söta och framförallt gör det att man inte vill stoppa något i munnen som förstör den fräscha känslan i munnen.

Jag borstar personligen tänderna flera gånger under dagen och borde väl också göra det mer ordentligt ett par gånger om dagen, vilket jag i skrivande stund känner att jag bör jobba på... 

- Knapra på lite grönsaker efter maten om du längtar efter något sött att stoppa i dig. Särskilt vanligt om måltiden varit salt. Eller varför inte ta …

- En bit mörk, naturell, besk choklad med hög kakaohalt kan ge bra effekt. Det bör dock vara riktigt besk choklad och inte någon mild variant. Minst 70%, allra helst ↑80% kakaohalt. Testa dig fram vilken procent du bör ha för att stoppa/vara nöjd efter en bit. Tänk på att den ska vara naturell. Sockret (i de smaksatta) vinner alltid över den feta tillfredställelsen och sötsugskarusellen är igångtriggad och man vill ha MER.

- Te eller kaffe utan socker är beskt och kan fungera som ”sötsugestoppare” för vissa människor. Är man däremot van vid att äta något till så finns en stor risk att hjärnan tar det som signal att det är dags för fika och då får det motsatt effekt.

Inte gör det väl något om man är sötsugen lite då och då, men när man ständigt går omkring och längtar efter godsaker och är sugen mest hela tiden, då bör man göra något åt problemet. För att konstant kämpa mot godissug tar enormt mycket kraft och påverkar oss menatlt till att bli mindre roliga att umgås med då man blir lättretlig och irriterad.

När man faller för frestelsen ger det en kortvarig kick, visst, men det varar oftast bara under några få minuterar. Därefter slår det dåliga samvetet och man mår dåligt.

Kanske ta och fråga sig själv: - Är det värt det?

Lyckas du stå emot frestelsen några dagar så minskar sötsuget – Bestäm dig, kämpa och vinn!

söndag 9 november 2014

Be Your Best 2014

Denna helg ägde årets hälsomässa rum på Stockholmsmässan i Älvsjö.  I år valde jag till stor del bort själva mässan med företräde för träningskonventet ”Be Your Best” där jag gick ”all in” under en heldag för att fylla på med inspiration och än mer träningsglädje genom att få träna med några av Sveriges absolut bästa instruktörer. Jag älskar arbetet med den egna kroppen som redskap varför denna dag blev som klippt och skuren för mig.

Fia in action:-). Här finns mycket att jobba på, kulkul!

Johanna Andersson - yoginin som reser jorden runt för att inspirera. Hon var HELT fantastisk och bjöd på två härliga klasser: ”Rocking fit” och ”Global Yoga – Play”. Klasser som fick mig att vilja slå knut på mig själv:-). Här fick vi på ett lekfullt sätt tänja våra fysiska gränser genom att förföra vår kropp och själ.

Anna Lindberg - en av våra främsta simhopperskor genom tiderna visade minsann oss deltagare hur man VERKLIGEN kommer åt bukmuskulaturen samt utmanade oss alla i olika modifikationers huvudstående i sin klass ”Bäst när det gäller”.

Usama Aziz - MMA-tränare och PT och Madelinn Fernandez – kampsport- och personlig tränare samt Nike Master Trainer bjöd på klassen ”Tauff Play”
Holistisk träningsform med rötterna i brottningen. Växelvis arbetandes i parövningar och med den egna kroppen. Lekfullt och tufft pass som gav oss ett leende på läpparna och en endorfinfylld kropp.

Sabina Dufberg – En av tränarna i Biggest Loser Sverige och en av de främsta tränare och coacher i Sverige bjöd på klassen: "Better, stronger YOU"
Jag säger bara: POWER! Här fick vi utmana kroppens maximala kapacitet genom styrke- och konditionsbaserade övningar med vår fantastiska kropp som redskap. 

Högtryck rakt igenom på Sabinas stentuffa pass. LOVELY!

Tobias Karlsson – Känd från bl.a. Lets Dance (Deltagit i 14 säsonger!)
Körde bl.a. klassen ”En dans på rosor” och jag som aldrig går på dansklasser eller dylika kunde inte annat än hänföras av den showiga lekfulla känslan som fyllde kroppen av denna klass. Vilken entertainer!

Detta var några av alla klasser lördagen bjöd oss på. Jag och min kära kollega Camilla hade en fantastisk dag!

Jag och Camilla Lindqvist från Framgångsrik Hälsa inacorderade oss i träningslokalen dagen lång. Här sitter vi  endorfinfyllda och småtrötta efter dryga 6 timmar. En och annan grupplåtning blev det såklart.Här syns bara en bråkdel av alla som var med.

Ska väl erkänna att kroppen var lite mör när jag vaknade i morse.
Feeling Great!

Missa inte att delta DU med nästa år!

onsdag 5 november 2014

Fars dag 9 november



En gång om året så firar många sina pappor på deras alldeles egna dag. En dag då man kan passa på att visa sin uppskattning för allt de gjort, för att man älskar dem eller bara för att det helt enkelt är trevligt att göra honom glad.

Fars dag är både en dag att minnas och en dag att fira pappa eller en speciell person som agerat fadersgestalt för dig.

För många är/var han en speciell man som spelat en stor roll på hur våra liv har blivit formade och som kanske väglett och skyddat oss.

Låt din far få veta vilken plats han har i ditt liv och hur han har påverkat dig. Tacksamhet och kärlek kan visas bara genom att vara närvarande.

Är ni tighta så kanske hitta på något extra roligt ihop, en upplevelse, bara ni två.

Bor man långväga kan ett blombud eller ett samtal värma pappahjärtat gott.

Att visa vad din far betyder för dig är mer värt än någon present du kan köpa för pengar.

Det finns såklart inga rätt eller fel och alla firar fars dag som man vill, om man vill.

Alla har inte en fadersgestalt att fira eller minnas tillbaks på.
Det kan vara så att du aldrig haft en far i den meningen du kände honom. Kanske dog han innan du föddes, kanske övergav han dig.
Då finns det förhoppningsvis någon annan person i ditt liv som är betydelsefull som i stället får din tacksamhet och kärlek.

TACK alla pappor, fosterfäder och andra människor som tagit barn under deras vård till det bättre!

Ta hand om varandra och ha en härlig dag tillsammans!

lördag 1 november 2014

Boosta med helgmys


Idag lever de allra flesta människor i ett högt tempo. Många har ett krävande yrkesliv som ska kombineras med familjens alla behov och intressen samt att man ska hinna med sig själv.

Jag tycker Dalai Lamas ord är tänkvärda och bra att lyfta fram i sammanhanget:

”Människan offrar hälsan för att tjäna pengar, för att sedan offra pengar för att få tillbaka hälsan… Så angelägen om sin framtid att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden. Hon lever som hon aldrig skulle dö. Sen dör hon utan att ens ha levt.”

Positiv stress fungerar som tändvätska - en förutsättning för att man ska utnyttja sin kreativitet till fullo. Samtidigt hör vi allt oftare talas om resultatet av långvarig stress, negativ stress; utbrändhet!

Det är oerhört viktigt att inte bara gasa på veckans alla dagar utan att ha och se ett mål som ger återhämtning, lust och välbehag.

Att leva balanserat är svårt, men bara att vara väl medveten om vad man håller på med och vart man är på väg gör oss i ett mer välbalanserat mood.

Jag och min familj har helgerna som en ”frizoon” utan en massa måsten. Sen är det delar av året som fylls med helger utav aktiviteter och utbildning etc. men vi försöker hålla helgerna så fria och obokade som möjligt. Vi kan verka osociala och bokar inte upp en massa helger med middagar etc. men låter dessa istället gärna komma mer spontant, obokat och lättsamt.

Vi är hemmakära och gillar verkligen att bara strosa runt, filosofera, fixa och dona.

Dock är det skönt att lämna allt fix och trix som sysselsätter oss på hemmaplan mellan varven för att just ”bara vara” – två små ord som ofta lyser med sin frånvaro, åtminstone för småbarnsföräldrar.

Jag har svärföräldrarna på västkusten som gärna ser lite egentid med barnen när vi är på besök, varför jag & Jörgen på senare tid blivit allt bättre på att se oss om efter ting att göra på tu man hand när vi far dit.

I och med att träningen är en viktig del av vårt liv som gör oss båda mer tillfredsställda och harmoniska så passar vi på att träna tillsammans när vi får möjlighet.

På denna vända till svärföräldrarna och Bohuslän så klättrade vi såsom jag skrev om tidigare och for sedan iväg till ett härligt ställe bara trettio minuter bort, Bokenäs Hav Spa Möten.

Vi promenerade, samtalade ostört, läste, serverades en god middag, sov och vaknade utan vare sig barn eller väckarklockor.

Startade morgondagen med en skön morgonjogg innan vi högg in i en riktigt bra frukostbuffé, där vi satt länge blickandes ut över havet. Frukost fram till elva var ett riktigt plus i kanten samt utcheckning först kl. 15.Dästa efter frukosten fortsatte vi att slappa med tidningar och böcker, sov en stund till och avslutade vår vistelse med ett besök på deras lilla gym.

Med ny energi for vi tillbaka hem till svärföräldrarna och våra ögonstenar och fortsatte mysa.

onsdag 29 oktober 2014

Klättring - en hisnande upplevelse!

I helgen när vi for iväg till svärföräldrarna i Uddevalla så passade jag och Jörgen på att boka in ett par timmar med instruktör på Bohusläns klätterklubb.

Riktigt kul och utmanande. Vi klättrade uppför deras 11 meter höga vägg i allt svårare led, testade klättra i sidled och på deras boulderingvägg. Vi var rätt möra efter två timmar då vi hela tiden växlade, så vilan blev inte särskilt lång.

Jag har provat att klättra både inomhus och utomhus men det var enormt många år sedan och för Jörgen var det premiär.



Klättring är en sport som kan bedrivas såväl inomhus som utomhus och brukar vanligen uppdelas i:

- Sportklättring utövas på klippor med förplacerade säkringar. Ofta finns färdiga förankringspunkter från vilka man kan fira ner till marken igen. Den andra stora skillnaden mellan sport- och tradklättring är att mellansäkringarna vid sportklättring är förplacerade, oftast lim- eller expanderbultar som placerats i hål borrade i klippan.

- Bouldering är en gren av klättringssporten. Boulder/klippblock. Bouldering sker således oftast på klippblock och med en landningsmadrass på marken som skydd vid fall. Klättringen består ofta av relativt få rörelser och den kan vara mer teknisk och atletisk än annan klättring. Klättraren väljer en väg upp över blocket, och denna väg kallas inom bouldering för ett problem. Då klippblocken oftast inte är mer än några meter höga (max 6 meter), bygger bouldering mer på styrka och teknik än uthållighet - något som delvis skiljer den från övrig klättring. Till skillnad från annan klättring kräver bouldering dessutom betydligt mindre utrustning; ett par klätterskor, en påse med krita, en landningsmadrrass, samt en borste att rengöra greppen med.
Sporten har vuxit snabbt i Sverige och runt om i världen.

- Traditionell klättring/tradklättring, är ett en aning löst bergrepp inom klättersporten. Oftast menar man den typ av klättring där klättrarna placerar säkringar själva, där det inte finns bultar, och är således en motsats till sportklättring. Tradklättring skadar inte klippan och kräver inga permanenta säkringar; klättrarna lämnar klippan precis som de fann den.

- Alpin klättring är samlingsnamn för all klättring som sker i alpin miljö. Alpin klättring karaktäriseras av blandad klättring på klippa, is och snö. Växlande väder och andra yttre faktorer bidrar till klättringens svårighetsgrad minst lika mycket som de vanliga faktorerna som hur brant det är och tillgången på grepp och steg. Sveriges största och viktigaste område för alpin klättring är Kebnekaise och här finns många långa och fina alpina klätterturer. Här finns även stora glaciärer och ett vackert alpint landskap.

Mer specifikt kan klättringen indelas dels efter det underlag man klättrar på, storleken på det man klättrar på och efter hur utrustningen används. På detta vis kan man efter underlag särskilja mellan inomhusklättring, klippklättring, isklättring och snöklättring, samt så kallad mixad klättring, som är en blandning av klippa, is och snö.

Nästa gång tar vi med barnen så de får testa också.

torsdag 23 oktober 2014

DU kan själv påverka!


Höll en föreläsning för diabetesföreningens medlemmar här i Nyköping förra veckan vilket var väldigt uppskattat.

Diabetes typ 2, som är en av våra tids största välfärdssjukdomar är viktig att lyfta fram då man själv verkligen kan påverka, genom att leva en hälsosam livsstil!

Runt 400 000 svenskar lider av någon form av Diabetes, vad vi vet. Cirka 300 000 av dessa är typ 2 diabetiker. Detta är en sjukdom vars symptom kommer smygandes. Man upplever ökad trötthet och törst. Mörkertalet av sjukdomen kan därför tänkas vara minst lika stort. Utöver dessa finns en uppsjö av människor som går runt med nedsatt glukosintolerans, ett förstadium till diabetes.

Diabetes typ 2 har länge varit förknippat med medelålders och äldre personer, därav benämningen åldersdiabetes. I dag är det dock ett växande problem även bland barn och ungdomar.  I vissa delar av världen är typ 2 diabetes till och med den vanligaste diabetestypen hos barn. Skrämmande, men sant!

Våra kroppar är helt enkelt inte byggda för det sätt vi lever idag, inaktivitet och dålig kosthållning utav livsmedel som inte fanns då, när vi var jägare/samlare och levde en naturligt aktiv livsstil. Våra kroppar är skapta för den livsstilen, att aktivt röra oss var dag och äta av naturliga, rena råvaror som dessutom inte fanns omkring oss 24 timmar om dygnet såsom det faktiskt gör idag.

Det här är en sjukdom där det går att göra massor genom att ändra sin kost och livsstil.
Man kan påverka sjukdomen och därmed livskvaliteten.
Diabetes typ 2 är en sjukdom som vi faktiskt inte behöver ha!
Bland befolkningsgrupper i världen som idag lever som jägare existerar till exempel inte Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar existerar faktiskt inte bland befolkningsgrupper som lever som jägare.

Vi kan påverka hela förloppet, från att drabbas till att normalisera värdena och därmed bli av med sjukdomen när vi väl drabbats (typ 2) genom att förbättra vår livsstil.

Med rätt kost och livsstil kan man hålla värdena i schack trots att man har ärftligt betingad diabetes och även om man haft sjukdomen. Så länge man fortsätter leva hälsosamt och bra och sköter om sig så förblir man frisk!

Man behöver alltså inte leva som en jägare;-) utan det handlar om att få in nya goda rutiner med daglig fysisk aktivitet, en välbalanserad kost, att undvika stress och värna om sömnen och att inte vara överviktig. Det allra bästa är att samtliga faktorer hänger intimt samman.

Med regelbunden/daglig fysisk aktivitet förbättras sömnen och vi blir bättre på att hantera stress. Med fysisk aktivitet blir oftast även matvanorna automatiskt bättre. Med bättre matvanor, bättre sömn och regelbunden aktivitet blir även orken och energin bättre, vilket gör att man orkar sköta sig ännu bättre och en positiv spiral har tagit fart som kallas ett hälsosamt liv, en hälsosam livsstil.

Det är härligt att leva hälsosamt! Man mår så bra som möjligt, håller sig frisk och glad med en kropp och knopp fylld av livskraft!

DU kan själv påverka!

Med inspiration från Kristina Andersson och hennes bok: Diabetes, du kan själv påverka

söndag 12 oktober 2014

Undvik förkylning


Här sitter jag med rinnande näsa och känner mig inte alls på topp och vet att det är många med mig som också drabbats i dessa förkylningstider varför det sitter fint med lite förkylningsinspiration.

Det finns inte någon kur som bevisligen stärker kroppens försvar mot förkylning men vi kan arbeta på att öka vårt immunförsvar och undvika själva smittan.

- Gå/Cykla tur & retur jobbet/plugget istället för att trängas på buss/tunnelbana
Genom att cykla eller promenera till jobbet/skolan så håller du dig aktiv vilket håller ditt immunförsvar stärkt samtidigt som du undviker folkträngsel bland virus och bakterier.

- Träna, balanserat
Fysiskt tränade personer står emot förkylningarna bättre. Dock gäller inte detta dem som tränar väldigt mycket och väldigt hårt, då hård träning bryter ner immunförsvaret istället för att stärka det.

- Stressa inte
Stress sliter på immunförsvaret.

- Rök inte
Rökning sänker immunförsvaret. Rökning förstör flimmerhåren som tar upp virus och bakterier

- Håll fingrarna i styr
Att peta i näsan är en av de vanligaste orsakerna till förkylning. Näspetning är en värre och snabbare smittväg än hosta, nysningar, kramar och kyssar.

- Tvätta händerna, ofta
Tvätta händerna noggrant och ofta. Tvål och vatten räcker fint.
Finns inte tvål och vatten tillgängligt så använd gärna handsprit.

- Vistas utomhus
Då får vi ett bättre skydd mot infektioner. Smittoämnen sprids sämre utomhus. Utomhuslek/-aktivitet innebär också mer rörelse vilket bidrar till att immunsystemet blir stärkt.

- Drick mycket vatten
Slemhinnorna blir mer mottagliga för infektioner när de är uttorkade.
Vatten är både bra för att förhindra förkylning och för att lindra den.
Kroppen använder mer vätska än vanligt vid feber, förkylning och influensa. Därför är det också viktigt att fylla på mer än vanligt. Brist på vatten kan göra förkylningen värre. Om du lider av slemhosta kan det vara bra att dricka varmt vatten eller annan varm dryck då det gör att slemmet blir mindre tjockt och lättare att hosta upp. Varm dryck lindrar även irritation i svalget och i luftvägarna.


Själv är jag såld på PUKKA te och häller i mig ett par ”baljor” varje dag. Vid halsont tillsätter jag lite ekologisk honung.

Huskurer som sägs lindra som just honungsvatten, ingefära kamomill, vitlök, citron… Inget bevis men placeboeffekten kan ju också göra sitt, så varför inte dricka varmt vatten med det som faller dig i smak och som du tror på;-).
Om inte annat får du i dig vätska samt att det kan kännas bättre mot halsont.

- Vila/Sov
Se till att få dina timmars sömn och gärna några fler om du känner dig hängig och varför inte unna dig en skön liten "nap"mitt på dagen. Guld värt!

Ta väl hand om Dig!

torsdag 9 oktober 2014

Köttfärssoppa med tomat & potatis för hela familjen

Tänkte inspirera er alla som vill laga god och näringsrik mat för ett piggare och friskare liv denna nya favorit i vårt hem.

En lättlagad fräsch rätt med hög näringstäthet, som håller blodsockret stabilt.

Hoppas den blir lika populär i ert hem!

Den går att variera med andra grönsaker och annat kött eller kyckling. En bra rätt att göra storkok avi bråda dagar.

Köttfärssoppa med tomat och potatis













4 port.

400 gram potatis
400 gram nötfärs, 10%
1 gul lök
1 gul paprika
2 msk rapsolja
1/2 dl tomatpuré
Paprikapulver
2 burkar krossade tomater
2 msk köttfond
Salt & Peppar
ev. mer vatten

Gör så här:

Börja med att skala potatisen, skär den i mindre bitar och koka den för sig.
Hacka löken och skär paprikan i små bitar. Häll rapsoljan i en stekpanna och fräs löken. Lägg i köttfärsen och bryn den. Tillsätt paprikan, tomatpurén och paprikapulvret. låt det hela stå och puttra lite.
Häll de krossade tomaterna i en kastrull och tillsätt fonden. Lägg över köttfärsen, späd med vatten till lagom soppkonsistens och smaka av med salt och peppar. Lägg till sist i potatisbitarna och servera/toppa med färska tomater och rostade pumpakärnor.

Med detta önskar jag er alla en smaklig måltid och en härlig helg!

Med inspiration från Klaras GI-mat för familjen


tisdag 7 oktober 2014

Nutrition Camp - Visingsö

Gav mig själv en helg av inspiration på vackra Visingsö där jag sammanstrålade med gamla kostrådgivare kollegor och lärare som genom inspirerande och professionella föreläsningar delade med sig av den allra senaste kunskapen inom kost och hälsa.

Dessutom bjöds möjligheten till en hel del fysisk aktivitet under helgen vilket alla var snabba med att delta i. Kul! Vi var många! Närmare nittio personer. Löpning och Crossnature fanns schemalagda. Utöver detta inbjöd Visingsö med sina fantastiska omgivningar till sköna promenader.

Jag är mån om att leva som jag lär och att inspirera från hjärtat, varför det är viktigt att fylla på med kontinuerlig inspiration från olika håll. Detta var ett bra sätt.

Camilla, en fin kollega och vän, som jag för övrigt spinner framtida hälsoresor med hämtade upp mig i Nyköping i fredags och vi for vidare mot Visingsö.

Vädret var helt fantastiskt och vi pausade över varsin espresso på ett mysigt café i Gränna. Inte helt fel att sitta bararmad i början av oktober.

Väl framme på Visingsö Hotell & Konferens inackorderade vi oss,
 för att sedan upptäcka omgivningarna.
Njutbart och rofyllt.
Helgens föreläsare Martin Brunnberg, Susanne Dalsätt, David Jonsson och Camilla Rova välkomnade oss innan vi högg in för middag med ett hav av läckra råvaror helt i min smak.
Efter middagen tog första föreläsningen vid "Den magiska maten" med Martin Brunnberg.
Lördagsmorgonen inbjöd till sightseeing i form av löptur alternativt promenad för dem som hellre ville. Skönt!

En härlig frukostbuffé fyllde sedan våra hungriga magar innan lördagens föreläsningarna tog vid.

David Jonsson som specialiserat sig på kopplingen mat och prestation och hur man med kostens hjälp kan optimera sina resultat startade upp med lördagens första föreläsning och förmedlade sin kunskap på ett pedagogiskt och smart sätt.


Efter lunch fick vi sedan lyssna på Camilla Rova "Nå dina mål och öka din viljestyrka". Lära oss smarta sätt att sätta mål, vara mer närvarande i nuet och skapa balans för att få återhämtning och energi.


Susanne Dalsätt, inspirerade oss alla slutligen med att ge oss ett härligt leende på läpparna och en känsla av att "Ingenting är omöjligt"! 
En helg med god hälsosam mat, en massa inspirerande föreläsningar, intressanta diskussioner, utomhusaktiviteter.
Fick i varje fall mig att må prima! 

Söndagsmorgonen inleddes med Cross Nature-pass i soluppgång.

torsdag 2 oktober 2014

Det ska vara roligt att träna!


Träningen ska vara rolig för att man ska vilja fortsätta, fortsätta och fortsätta …
Det ska helt enkelt vara en viktig beståndsdel i livet som man inte skulle kunna tänka sig att vara utan.

- För ett flertal kan det vara betydligt roligare att t.ex. ”go wild” och dansa loss i vardagsrummet till hög skön musik än att trampa runt på ”den där” träningscykeln och vänta ut tiden… Dansa då istället, gå loss och låt endorfinerna spruta!

Det är ju nämligen som så att går du igång på något kommer du att bli mer engagerad på uppgiften och får ett bättre resultat, än om du gör något du ”borde” men inte tycker är roligt.

- Tycker du löpträningen är långtråkig? Tänk då om nästa gång du trär på dig löpdojorna, att du ska ut på sightseeing! Upptäck nya vägar och nya kvarter – på resan såväl som i din hemstad!
Sen måste ju jag som en relativt nykläckt men allt mer inbiten löpcoach säga att intervallträning av olika slag gör passen så mycket roligare samt ger utveckling och resultat!

- Varför inte fara på äventyr med vänner/familj och göra ting som att bestiga ett berg eller annan naturupplevelse där du i samma veva tränar hela kroppen.

- Tänk också på att det är helt OK att neka fikaträffarna och föreslå att umgås genom träning istället! Ta en joggingtur tillsammans, en powerwalk, styrketräna ihop eller varför inte testa på en helt ny träningsform tillsammans?

Spontanträna mer. Det här är min personliga melodi! Fånga träningstillfällen lite här och där, lite hur som helst. 20 Burpees medan äggen kokar upp, tåhävningar eller stå på växelvis ett ben under tiden du borstar tänderna och en planka under den tråkiga tv-reklamen. Kan bli rätt många under en kväll;-).

Detta kan göra STOR skillnad, om det blir till en vana!

Glömt heller inte att LE när du tränar:-)!

onsdag 24 september 2014

Nå målvikt och behåll den!


Låt dig inte dras med av alla ”magiska” bantningstips.
Satsa istället på att motionera dagligen och att äta vanlig, fräsch, mättande, hälsosam, och bra mat.

Här följer några tips hur du boostar både hälsan och fettförbränningen.

Grönsaks-, Bär- och Fruktfrossa - Varje dag!















Ät Grönsaker, frukt och bär till alla dina måltider.
På så vis får du i dig livsviktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som gör dig pigg, frisk, stark och slank. De vattenlösliga fibrerna hjälper till att hålla blodsockret i schack och ger aptitkontroll. Inom vissa dieter varnar man för frukt, och pekar då på att den innehåller en del fruktsocker. Men Livsmedelsverket och ledande nutritionister lyfter fram fruktens alla hälsofördelar och rekommenderar flera frukter om dagen som en del i en sund kost, vilket jag är helt enig om. Välj ekologiskt och efter säsong!
Sen kan man vara energi/kalorismart genom att väva in mer grönsaker. Visste du att det går 5 paprikor på 1 banan om vi lattjar med tanken vad vi får för 100 kcal. För den skull ska vi inte döma ut bananen vilken är en förträfflig, mer matig och söt frukt.

Proteinsäkra dina måltider













Protein är inte bara viktigt när man vill bygga muskler utan också när målet är att tappa fettvikt. Protein mättar mest av våra näringsämnen och håller oss därmed mätta och nöjda vilket är förutsättningen för en stabil och långsiktigt hållbar viktminskning. Protein håller blodsockret balanserat vilket är A & O för en skön balans i både kropp och knopp.

En proteinrik frukost är smart om du vill bli av med överflödskilon.
Enligt en amerikansk studie går de som äter ett ägg till frukost (förövrigt en grymt bra proteinkälla) ner 65 procent mer i vikt än de som äter vitt bröd. En bra frukost kan t.ex. bestå av naturell yoghurt, gärna med hög bakteriekultur för en lugn magkänsla toppad med färska eller frysta bär (antioxidantboosta), skivad banan (naturlig sötma) och en osötad müsli med nötter och frön. Till detta 1-2 ägg. Personligen måste jag ha varm frukost och älskar min ägg & grötfrukost, lika nyförälskat varje morgon:-).

Är du vegetarian? Då är det bra att ha lite extra koll på var du kan få protein från annat håll än kött, fisk, skaldjur och fågel etc. Då finns vegetariska köttersättningsalternativ som Quorn och Tofu. Baljväxter (bönor, linser, kikärtor = proteinrika kolhydratkällor) är en höjdare. Sojabönorna är extra proteinrika.



Bra proteinkällor är även mager hårdost, som är en riktigt bra proteinkälla. Sen har vi proteinkällor i form av mager naturell kesella/kvarg och skyr, den isländska yoghurten, och keso såklart.

Mellanmål är superviktiga! Att äta mellanmål regelbundet kan minska de negativa effekterna av stresshormonet kortisol, som bland annat säger till din kropp att lagra fett. Som resultat bränner du mer fett när du tränar – och effekten sitter dessutom i 24 timmar efter passet, när du ligger som skönast tillbakalutad i soffan;-).


Ät efter träningen
Att gå och lägga sig efter träningen utan att äta är förödande för formen.
Ju fortare du får i dig något att äta efter passet, desto fortare hejdar du muskelnedbrytningen – och går istället in i fasen då kroppen byggs upp och återhämtar sig. Planera in ett välbalanserad måltid en timme efter passet.

Ät mer av det gröna!
Fyll halva tallriken med gröna blad av olika slag. Du får inte bara i dig massor med välgörande antioxidanter, du minskar också kaloriintaget drastiskt eftersom sallad är extremt kalorisnålt. Det finns också många studier som visar att en rad näringsämnen som finns i gröna blad, till exempel folsyra och kalcium, kan hjälpa dig att tappa vikt. Exempel är färsk spenat, rucola, röd mangold och andra superblad – Finns färdiga påsar i mataffären, sköljd och klar att servera. Bästa snabbmaten!

Toppa sedan med andra färgglada grönsaker för att maxa vitamin- . mineral- och antioxidant-boosten.

Häll över en dressing baserad på oliv- eller rapsolja och vinäger och kryddor av tycke och smak. Vinägern sänker dessutom måltidens GI och tillför inte kroppen några extra kalorier. Forskning visar att olivolja, rapsolja och andra vegetabiliska oljor med högt innehåll av omättat fett stimulerar fettförbränningen. Att äta för lite fett har motsatt effekt. Med andra ord, äter vi (rätt) fett, bränner vi fett!

Frukosten banar väg för resten av dagen
När du vaknar på morgonen är din kropp tom på bränsle. Om du då inte fyller på med mat kommer du sannolikt att ta igen det senare – och överäta på lunchen och kanske småäta under resten av dagen och kvällen. Faktum är att den som regelbundet hoppar över frukosten ökar risken att bli överviktig markant, det framgår av många studier. Så är det helt enkelt!

Detta säger inte att du måste äta det första du gör när du kliver upp ur sängen, men ta som vana att ta ett glas vatten och om du vill en kopp te/kaffe. Ta sedan en promenad innan frukosten eller ät frukosten på jobbet. Det är helt OK, bara du äter frukosten.
Om du inte har tid eller aptit till att äta ett stort mål så går det utmärkt att dela upp frukosten i två mindre mål. Du kan till exempel dricka en hemmagjord smoothie som ett första intag och sedan när du kommit till jobb äta en andra välbalanserad frukost.

För en kropp i god balans!

söndag 14 september 2014

Framgångsresa


Överviktig och allmänt orkeslös anmälde jag mig i våras till ISO-kursen. Det var dags att göra en livsstilsförändring!

Kursen gav mig många aha-upplevelser och jag tänker nu i helt andra banor än tidigare. Fias härliga energi och den fantastiska peppningen har haft stor betydelse i min lyckade förändring samt stöttningen från min familj.

Nu efter fem månader var jag på uppföljning hos Fia och alla resultat visade på positiv förändring. Började kursen med en metabolisk ålder på 60 år och nu är den 42 år. Var ska detta sluta?  :)   Ska väl nämna att jag är 56 år.

Kostregistreringen i Viktklubben är rolig och är en stor hjälp för mig att ha koll på balansen mellan energi in och ut.

Med mer kunskap om vad och hur jag ska äta känns det lätt och jag känner inte att jag saknar något.

ISO-dietens upplägg passar mig och orken som nu är tillbaka gör att det är lättare och roligare att vara aktiv i vardagen. För att öka på vardagsmotionen försöker jag hitta aktiviteter utomhus. Jag cyklar och går lite med stavar.

Det känns som att jag har hittat en hållbar och hälsosam livsstil. Häftigt!!!
 
Annika 
12 kg lättare med 10,5 cm minskat bukmått.
Har rensat ur garderoben - Hej då allt som är för stort, in med nytt!
Det är en av mina belöningar. :)

måndag 8 september 2014

Professionell löpcoach


I våras anlitade jag en professionell löpcoach och framgångsrik ultradistanslöpare för en heldag, med syfte att få de verktyg och den kunskap jag kunde tänkas behöva för att vidare löpcoacha mina kunder, nya som gamla, vars intresse väckts för löpningen. Kunder som också blivit allt mer resultatinriktade och som såklart vill springa säkert och skadefritt.

Supernöjd! Sophia gav mig dessutom den mersmak för löpningen jag behövde för att själv komma igång med löpträningen ordentligt. Jag upptäckte hur enormt varierande, rolig och inte minst utvecklande löpträningen kan vara.

För att vässa mig lite extra och för att få ett utbildningsintyg i min hand valde jag att nu i höst gå The Academys fortbildning till Löpcoach.

Utbildare på The Academy var Magnus Hagström, specialist inom distanslöpning. Suveränt duktig!

Ett härligt gäng kursdeltagare, med samma brinnande intresse, som under två kursdagar sög åt oss av all värdefull kunskap.
Här på bilden härligt trötta och endorfinfyllda efter att ha sprungit fem snabba 400 meters rundor med 50 Squat/benböj som ”vila” mellan varven. Gött:-)!
Ett upplägg som för övrigt ger samma känsla och resultat som ett långlopp. Smart träning!

Lite tips

Bra skor! Det viktigaste är att de är sköna, direkt från första början.
En ovan löpare kan behöva uppbyggda skor till en början. Ju mer van löpare man blir desto mindre uppbyggnad behövs. Ta hjälp av kunnig personal på en sportaffär där de är duktiga på löpning. De filmar din fotisättning och ser vad skor som passar dig bäst.

En GPS-klocka som visar hur långt man sprungit på en viss tid kan vara motiverande och skapa drivkraft framåt. Tänk dock på att inte fokusera alla pass på hur långt du springer på en viss tid utan lägg istället mer fokus på HUR du springer och på hur kroppen mår.

Barfotalöpning Inget för motionärer, men absolut att det är nyttigt för oss alla att kasta av oss strumpor och skor mellan varven och ”springa som barn” på t.ex. gräs, som en lättare uppvärmning/nedvarvning.

Mer vila! Högre intensitet!
Många lägger massor av tid på sin träning, men får ändå inte den utveckling de eftersträvar på grund av för lite vila. Visst är vi gjorda för att springa länge men då behöver vi också vila länge. Prova att minska ner på långpassen, minska ner på träningstiden, genom kortare mer intensiva intervallpass. Sänk med andra ord träningsvolymen men träna hårdare och mer intensivt och vila ordentligt! Det ger mer fritid och ett bättre resultat än att träna ofta och länge med låg intensitet.

Styrketräna!
Man måste stärka kroppen och också variera sin träning. Tränar du korrekt och TUNGT finns ingen risk att du blir för tung i löpspåret, utan istället stark. De traditionella Marklyften är t.ex. en universalövning för löpare. Träna löpteknik med både styrka-, balans- och rörlighetsträning och håll dig dessutom skadefri.

Ta hjälp av en personliga tränare och löpcoach och ta träningen till ytterligare en nivå.

Variera löpträningen
Cykla, simma, styrketräna… övriga aktiviteter du gillar, som god variation och återhämtning från just löpträningen.

Kosten
”Du blir vad du äter”. Ät en kost DU mår bra av och som är så oprocessad som möjligt, ren mat av god kvalité. Du ska förstå vad det står på ingredienslistan.

Tränar man löpdistans på längre än 90 minuter bör man börja fylla på lagret av energi under passet, lite i taget under passets gång. Energilagret/Glykogenlagret räcker under cirka 45-60 min.

Starta upp och lär dig rätt från början - bli snabbare, starkare och friskare genom löpträning!

Nog får jag väl anse mig som professionell löpcoach nu;-),  även att man aldrig är fulländad.
Ser fram emot att fortsätta utvecklas både i min egen löpning och som löpcoach.